Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam roczne E60 na gwarancji. Komputer pokładowy wyświetla mi info iż za 2200 km. powinienem podjechać do serwisu celem kontroli/wymiany? przednich klocków hamulcowych.

Tak się składa iż w czerwcu chciałbym pojechać samochodem na wakacje do Francji i z tego co sobie wstępnie policzyłem to raczej w tym czasie przekroczę ten okres. Czy powinienem wcześniej pojechać na ten przegląd? Trochę to w sumie irytujące że im bliżej okresu przeglądu tym bardziej nie można sobie pozwolić na dalekie wypady...?

Pozdrawiam

ps. sorki za tytuł, omsknęła mi się klawiatura i wieśniacko wyszła nazwa wątku ;-)

Opublikowano
W sumie masz rację w pewnym sensie, niemniej nie stosuję zasady że jak jadę dalej to robię dodatkowe przeglądy. Przeglądy robię wtedy kiedy trzeba, a nie wtedy kiedy daleko jadę ;-)
Opublikowano
Ale ta sama zasada jest w Polonezie i w Twoim aucie, masz przekroczyć przegląd w czasie urlopu więc robisz go przed wyjazdem i śpisz spokojnie. Komputer jedynie Ci o tym przypomina.
Opublikowano
Mam roczne E60 na gwarancji. Komputer pokładowy wyświetla mi info iż za 2200 km. powinienem podjechać do serwisu celem kontroli/wymiany? przednich klocków hamulcowych.

Wydaje mi się, że spokojnie zrobisz tę Francję. Mi też wyświetlał do wymiany klosków 1500km, a po przejechaniu kilkuset km autostradą pokazał 2500km. Po przejechaniu jeszcze 2000km i zapaleniu się czerwonego alarmu o konieczności wymiany klocków, okazało się, że mam jeszcze 3mm okładziny. Okazuje się, że BMW stosuje, w tym wypadku, dosyć szeroki margines bezpieczeństwa. Bierze się to m.in z tego, że stosowany jest tylko 1 czujnik, na 4 klocki. Dodatkowo na zewnętrznej części tarczy hamulcowej pozostaje krawędź, która przeciera czujnik zużycia klocków.

Pozdr.

Opublikowano

Dokładnie, bez sensu.

Kolega zadaje pytanie a potem odpowiada sobie, że ma swoje zasady.

Może się uda przejechać, a może nie. Ja osobiście bez wahania przed taką trasą bym pojechał do serwisu, niż się później martwił, czy starczy klocków, czy może coś mi się zepsuje (tarcze?) i nie obejmie tego gwarancja, bo nie zastosowałem się do wskazań komputera.

Opublikowano

Raczej chodziło mi o utarte gwarancji jak na przykład pojechałbym do serwisu o 100 km za późno na przegląd. Fizycznie klocki byłyby OK, ale np. komp by pokazał że przegląd powinien być zrobiony o 100 km. wcześniej.

Tylko o to mi chodziło - czy gwarancja mi przez to nie strzeli jak się zgłoszę do serwisu po wymaganym okresie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Oczywiscie ze bedzie po gwarancji szczegolnie jezeli to lizing,i jeszcze do tego bedziesz mial jakas awarie za granica,roznie to bywa tak samo w razie wypadku ubezpieczalnia szuka tylko takich mykow ,zeby nie wyplacic kasy
Opublikowano
Ja osobiście bez wahania przed taką trasą bym pojechał do serwisu, niż się później martwił, czy starczy klocków, czy może coś mi się zepsuje (tarcze?) i nie obejmie tego gwarancja, bo nie zastosowałem się do wskazań komputera.

Według mojej wiedzy zarówno klocki jak i tarcze hamulcowe są traktowane jako elementy eksploatacyjne i w przypadku zużycia nie podlegają gwarancji. Wizyta w serwisie, przy takim wskazaniu komputera, zaowocuje odpłatną wymiana klocków i tarcz. Jeżeli chcesz mieć powność czy wrócisz ze sprawnymi hamulcami to wystarczy pochylić się nad przednim kołem i zobaczyć jak gruba jest okładzina na klockach. Przy niektórych felgach nie trzeba nawet zdejmować koła.

Nie znam realiów serwisów w PL, ale np. za Odrą można przyjechać do serwisu ze swoimi częściami co znacznie obniża koszty usługi. Kasują Cię wtedy tylko za usługę, dostajesz wpis do książki serisowej i resetują komputer. Tylko na rachunku jest zapis, że zamontowano części dostarczone przez właściciela pojazdu.

Pozdr.