Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano

zbaraniałem!

Dzonilem do dwóch ASO i do dwóch warsztató, w ASO informują ze nie należy wymieniac oleju w skrzyni! ewentualnie uzupelniac jeśli sa rozszczelnienia. Mogą mi wymienić na mojąodpowiedzialność :shock:

warsztat, AutoclassicService BMW z Raszyna - koles który pojecie podobno ma galante - zaleca wymiane po 160 tys km i wola 1250zł, drugi warsztat w którym pytałem mowi żeby nie wymieniac!

tutaj tez opinie rozne,,, komu wierzyc?

wymieniac czy nie olej w skrzyni ?????

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Litośći ludzie - miejcie swój rozum - czy frytki smażycie po 30 razy na jednym oleju? Wszystko traci swoje właściwości a w szczególnośći olej czy to silnikowy czy w skrzyni - jeden szybciej drugi wolniej . Chcecie cieszyć się jazdą to zmieńcie , 1200 złotych raz na 4 lata (zależy kto ile jeździ) to nie jest duży koszt a przynajmniej będziecie pewni że wszystko gra. Ja osobiście w aucie silnikowy zmieniam co 10 tysięcy lub rok w skrzyni co 60 i wszystko gra bez zająknięcia.

Jak ktoś ma węża w kieszeni i słucha tych partaczy z ASO to lepiej niech zmieni markę bo BMW nie lubi gdy ktoś leci po kosztach.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

A ile wym macie na tych autach nastukane, znajomy ma po 5 latach ponad 350000 i nie wymieniał oleju w skrzyni... Ja sie z tym tez zgarzam ze tego rodzaju płyny powinno sie wymieniać... Tylko pytanie jak Kowalski ma e70 i prze 10 lat zrobi na nim 150000 to faktycznie pasowało by wymienić to i tamto, sek w tym ze te auta są nie przewidziane do tak długiej eksploatacji i BMW zrezygnowało z ciagania na i tak drogie usługi ASO...lepiej sprzedać nowe auto...

Więc kup nowe auto po 10 latach lub jak zrobisz 300000 tys, bo przy takich latach lub kilometrach auto i tak nosi znamiona czasu i wymaga wymiany na młodsze... Czasami zwykle przeprogramowanie sterowania skrzyni pomaga...

Miałem kiedyś a6 i tam wymienili cało skrzynię, na gwarancji, na nowa po 35000 ( jazda normalna w Polsce) po 6 miesiącach... Konkluzja z tego taka ze wymieniać fajnie by było, tylko ja sie zawsze zastanawiam ile to auto jeszcze pojeździ... Bo im nowszy model tym gorsza jakość... Wiecej gadżetów i fajniejszy wygląd ale jakość...

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Mam pytanie dotyczące sprawdzania stanu oleju w BMW X5 E70 3.0d skrzynia ZF 6 biegów. Dla pewności czy stan oleju sprawdza się boczną śrubą na zimnym silniku ale na odpalonym czy zgaszonym? Pytam bo skrzynie ZF z korkiem od dołu sprawdza się na odpalonym a tu dla pewności chciałbym wiedzieć, Dziekuje
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Widzę ,że temat lekko już odgrzebany.

Chce u siebie zmienić olej w skrzyni , w dyfrze i wszystkie filtry

Powie ktoś jaki olej idzie do skrzyni? i co trzeba kupić aby go wymienić (miska? uszczelniacze ?)

Opublikowano
Dynamiczna wymiana to ta wymiana do 2 litrów chyba... i nie zmieniaja miski z filtrem... taką już robiłem 30.000 temu.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam posiadam BMW x5 e70 3.0d zf6hp26. Auto kupiłem z przebiegiem 200000 miało wymieniony olej przy przebiegu 190 000. Auto sprawdzali w Aso powiedzieli igła. Po czasie okazało się że przy rozgrzanym silniku skrzynia przy redukcji z 5 na 4 wchodzi w tryb awaryjny komputer pokazywał problem ze sprzęgłem h . Wymieniłem sterownik hydrauliki oczywiście olej i miskę z filtrem. 2lata gwarancji ale warsztat powiedział że powinienem wymieniać olej co około 60 000 km.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Ja zaraz po zakupie wymieniam zawsze wszystkie oleje i wszystkie płyny , uważam , że ten co nie smaruje nie jedzie :D