Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko z ciekawosci jakie koszta utrzymania sa E39 530i benzyna manual lub automat z roku 2001-2003.Obecnie mam E39 523i automat z roku 1997 czy spalanie i czesci sa takie same?pozdrawiam :D

Opublikowano
Witam

Mam pytanko z ciekawosci jakie koszta utrzymania sa E39 530i benzyna manual lub automat z roku 2001-2003.Obecnie mam E39 523i automat z roku 1997 czy spalanie i czesci sa takie same?pozdrawiam :D

Podejrzewam, ze praktycznie bez roznicy. Utrzymanie jak i spalanie powinno byc podobne.

Opublikowano
troche posiedzialem na allegro czesci sa podobne ale nie wszystkie swiece np:do 523i kosztuja 15zl sztuka a do 530i 45zl.Zawieszenie to samo jest.
Opublikowano
Witam

moja poprzednia bunia byla 523i ale w manualu,byla to najbardziej ekonomiczna bmka jaka mialem,niewiem jak by bylo faktycznie w automacie,teraz jezdze 530i w automacie auto z b.malym przebiegiem(jak na to auto)i zuzycie paliwa duzo wieksze,zwlaszcza w miescie,niby ponizej 15,5 ksiazkowej wersji,ale przy naprawde oszczednej jezdzie,lepiej na trasie,sama autostrada ,rowna jazda,ok 140 km,h 8.2,srednio normalna trasa,i oszczedne miasto,12.8z przewaga trasy,ale to tylko liczby ,najwiecej jezdze w miescie,tak ze czuc roznice w paliwie,tu gdzie mieszkam place podatek roczny i jest tez sporo wiekszy,chyba wielkich roznic w czesciach niema,napewno troche drozsze,ale cos za cos,ogolnie jazda jest juz inna i rekompesuje,troche wieksze wydatki
Opublikowano
ja mam 523i w automacie z przebiegiem 250tys km pali mi w miescie 17-18 lpg w trasie jadac 160km/h pali kolo 12 lpg.Jestem ciekaw ile by palila mi 530i?
Opublikowano
bewan - jaki masz przebieg, że mówisz, że jest b. mały jak na to auto?

tak pytam z czystej ciekawości :D

pozdro

teraz ok 147000,
Opublikowano
troche posiedzialem na allegro czesci sa podobne ale nie wszystkie swiece np:do 523i kosztuja 15zl sztuka a do 530i 45zl.Zawieszenie to samo jest.

Czy te za 45zl to platynowe BKR6EQUP? Jesli tak, to zwroc uwage na to, ze te drozsze swiece rzadziej sie wymienia... rekomendowana wymiana co 100 tys. km z tego co pamietam. Wiec w ogolnym rozrachunku wychodzi na to samo. Mozesz uzyc tych tanszych jak chcesz, tylko czesciej je bedziesz musial wymieniac.

Opublikowano
teraz jezdze 530i w automacie auto z b.malym przebiegiem(jak na to auto)i zuzycie paliwa duzo wieksze,zwlaszcza w miescie,niby ponizej 15,5 ksiazkowej wersji,ale przy naprawde oszczednej jezdzie

No niestety, roznica w spalaniu pomiedzy manualem a automatem jest w tych autach dosyc spora, szczegolnie w miescie. Moja jest w manualu z przebiegiem 105 tys. km w tej chwili... po miescie mieszcze sie w 12l/100km, na trasie 8l/100km (tempomat zapiety na 120km/h)... w spokojnej jezdzie mieszanej (dojazdy do pracy) schodze ponizej 10l/100km. A w jezdzie niespokojnej, to lepiej nie mowic... kazde auto spali tyle ile mu sie do baku wleje...

Opublikowano
ja mam 523i w automacie z przebiegiem 250tys km pali mi w miescie 17-18 lpg w trasie jadac 160km/h pali kolo 12 lpg.Jestem ciekaw ile by palila mi 530i?

Mam 530i w automacie z 2001 od 2 tygodni, na razie przepaliłem 1 bak tylko po mieście i wyszło 15.3 przy bardzo spokojnej jeżdzie :? przy bardzo spokojnej jeżdzie sam nie wiem, podobno automatu trzeba sie nauczyc mam nadzieje ze bedzie mniej

Jak ja kupiłem w raichu to z monachium do czestochowy ok 750 km wyszło spalanie 9,3 , w niemczech jechałem 140-160 i pare razy dobrze ponad 200.

Opublikowano

Mam 530i w automacie z 2001 od 2 tygodni, na razie przepaliłem 1 bak tylko po mieście i wyszło 15.3 przy bardzo spokojnej jeżdzie :? przy bardzo spokojnej jeżdzie sam nie wiem, podobno automatu trzeba sie nauczyc mam nadzieje ze bedzie mniej

Jak ja kupiłem w raichu to z monachium do czestochowy ok 750 km wyszło spalanie 9,3 , w niemczech jechałem 140-160 i pare razy dobrze ponad 200.

pali tak jak moja mniej wiecej,po miescie na poczatku ok 16 teraz ponizej 15 to fakt ze nabiera sie jakiegos intuincyjnego wyczucia,ale niemozna tez spowolniac,wazna tez srednia i jak niska to zuzycie wieksze i to b. duzo,na trasie mozna zejsc ponizej 9,i nietrzeba sie starac,jak trasa bez hamowania i gwaltownych przyspieszen w granicach 120 troche ponad 8l.