Skocz do zawartości

E46 Kombi koleiny i walka z autem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie mam oryginalne 16 felgi i opony 205/55

przy koleinach jest masakra za jednym słowem

czy jest jakiś sposób na to sprężyny lub dystanse co mowicie

pozdrawiam i dziękuje za wkład

Opublikowano

Troche nie sprecyzowałeś z czym jest masakra....

jesli chodzi o to że samochód "tańczy" na koleinach to masz do wymiany koncówki drążkow no chyba że masz bardziej rozwalone zawieszenie no to wachacze też a jesli chodzi o masakre że na kolejinach tłucze Ci w aucie to wymiana amortyzatorów + odboji załatwi sprawe....

Opublikowano

przy tych oponach u mnie nawet na najwiekszych "torach" jest ok. gorzej jest przy ori 225/50r16.

sprawdz zawieszenie, cisnienie powietrza i zbierznosc w dobrym zakladzie i problem bedzie rozwiazany. jezeli te trzy rzeczy są ok. to może być problem powypadkowy co sie czasami zdarza.

Opublikowano

masakra tzn. ?!

może zmieniłeś Patrola, Land Cruisera lub coś w tym stylu i trochę różnicy może być:)

a poważnie to napisz coś więcej o sytuacji.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

proszę przeczytać

viewtopic.php?f=69&t=117886

i zmienić tytuł wątku

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

Opublikowano
Ja mam 235/45/17 i szczególnie nie narzekam na koleinach, a w mojej okolicy bywają naprawde porządne. mimo tej szerokości nie nosi ich na wodzie stojącej w koleinach, komfort jest zaskakująco dobry. gorzej jeździło mi sie w starej E36 coupe na 205/55/15 :)
Opublikowano
  • Członkowie klubu

proszę przeczytać

viewtopic.php?f=69&t=117886

i zmienić tytuł wątku

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam tak samo jak Fryzjer1981 wymieniłem wahacze,łącznik stabilizatora,tuleje wahaczy,maglownice.Zero poprawy,jaka przyczyna nie wiem,ręce opadają.
Opublikowano

Witam

Jak kupiłem swoją bunię (E46 320d kombi) miałem identycznie a problem ustąpił po ... wymianie opon - na forum też był wątek w którym to opony były problemem - tak więc proponuję pożyczyć na podmiankę i sprawdzić.

Pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano
Zgadzam się z nie sprecyzowaniem wontku. Napisz kolego co Ci się dzieje z autem czy to problem techniczny czy poprostu dyskomfort z powodu niemieszczenia się opon w koleinach. Co do kolein to miałem kiedyś takie wrażenie wymiana opon jak u kolegi powyżej pomogła poprostu SSR nie poddawały się rantowi kolein i autko zmieniało tor jazdy, ale puki nie napiszesz z czym jest u Ciebie ..."masakra" ... to nikt Ci konkretnie nie udzieli odpowiedzi. Pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dołącze się z problemem, moje E46 na równej drodze i na dziurach trzyma się jak przyklejone. W momencie kiedy wjadę na koleiny samochód zaczyna dramatycznie płynąć, bywało, że kiedy się zagapiłem przesunęło mnie i o metr. Jeżdżę na 225/45/17 - czy to faktycznie głównym podejrzanym są opony ?? Na jakie zmienić (węższe ??, a jeśli tak to ja jeżdżą posiadacze 235 i wyżej ??).

A może powinienem poprosić mechanika o sprawdzenie czegoś konkretnego, choć auto kupione niedawno i na stacji diagnostycznej facet kazał brać szybko bo ponoć zawieszenie całe oryginalne BMW w stanie idealnym.

Z góry dziękuje za Wasze opinie.

Pozdro

Opublikowano

Jesli zawieszenie jest ok, to przyjrzyj się oponom. Walczyłem z tym w swojej e46. Zmiana opon pomogła choć były jeszcze ok., z bieznika kierunkowego na asymetryczny, pomogło bardzo, prowadzenie w koleinach zniknęło. Teraz w e60 mam 245/40 18 i zadnego prowadzenie nie ma a opona z bieznikiem asymetrycznym

Dodam jeszcze ze powodem prowadzenia w koleinach jest tez sztywność opony. Te o duzym indeksie ładownosci mają sztywną bardzo częśc boczną , a gdy jest jeszcze z indeksem XL to juz w ogóle sztywna ze głowa boli. Taka opona na równej drodze i zakretach trzyma się niesamowicie , ale gdy są koleiny opona przez tą sztywnośc nie układa się tak dobrze do podłoża