Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam tai problem nie moge zamykac auta z pilota,otwiera normalnie,wiec czy ktos wie czy to problem kluczyka tj.pilota czy moze centralny sie zepsul?druga sprawa to czy ktos moze wie jak otworzyc kluczyk zeby wymienic baterie i zeby nie uszkodzic niczego,powiem szczerze ze troche sie boje silowac bo mam tylko jeden klucz.

Dzieki za wszelka pomoc :D

Opublikowano

w kluczykach nie wymienia się baterii. Są tam zamontowane fabryczne akumulatorki, które ładują się podczas gdy kluczyk jest w stacyjce. Co do centralnego zamka to może być padnięty przekaźnik w module komfortu. Sprawdź czy zamek działa sprawnie z przycisku na tunelu środkowym. Jeżeli tak, to pewnie jest coś z kluczykiem. Dobrze byłoby sprawdzić czy wszystko śmiga na drugim kluczyku. Jeżeli go nie masz to jest mały problem z diagnostyką problemu. Trzeba kombinować i przede wszystkim czytać inne wątki..

PS: Wystarczy poszukać... to nie boli. Odpowiadanie setki razy na te same pytania mija się z z celem...

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witaj mam podobna sytuacje jak Ty na jednym kluczyku chodzi wszystko a na drugim nie koledzy doradzili mi ze trzeba zakodowac kluczyk od nowa
Opublikowano
Kolego w kluczyku właśnie się wymienia baterię,ja jak kupiłem swoją bemkę to mogłem zamknąć ale z bliska zaś otworzyć były problemy,kupiłem baterię za 7 zł i już 2 lata chodzi bez problemu,żeby otworzyć kluczyk trzeba podważyć ten prostokątny plastik z tyłu kluczyka (śmiało) i odkręcić dwie śrubki,roztworzyć go na pół i tam jest bateria,może właśnie masz słabą baterie i tak się właśnie dzieje.
Opublikowano
a nie jest tak ze wersje przedliftowe maja kluczyk z wymienna bateria,a wersje po lifcie niewymienny akumulatorek ladowany przez stacyjke?
Opublikowano
a nie jest tak ze wersje przedliftowe maja kluczyk z wymienna bateria,a wersje po lifcie niewymienny akumulatorek ladowany przez stacyjke?

Nie jest.

• Członkowie klubu
Opublikowano

A u mnie taki objaw:

- zamykanie z kluczyka działa zawsze OK

- otwieranie\zamykanie z konsoli działa zawsze OK

- otwieranie bagażnika zawsze OK

- otwieranie zamykanie szyb zawsze OK

Natomiast otwieranie z pilota\kluczyka - nie zawsze się otworzy. Tzn. zawsze chce się otworzyć, ale nie zawsze do końca wyskakuje bolec w drzwiach. Ponowne zamknięcie z pilota i otwarcie zazwyczaj skutkuje, rzadko trzeba powtórzyć 3 raz.

Czasami tak się dzieje z drzwiami kierowcy, czasami pasażera.

Co na warsztat? kluczyk (oba działają tak samo) czy moduł komfortu?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
A u mnie taki objaw:

- zamykanie z kluczyka działa zawsze OK

- otwieranie\zamykanie z konsoli działa zawsze OK

- otwieranie bagażnika zawsze OK

- otwieranie zamykanie szyb zawsze OK

Natomiast otwieranie z pilota\kluczyka - nie zawsze się otworzy. Tzn. zawsze chce się otworzyć, ale nie zawsze do końca wyskakuje bolec w drzwiach. Ponowne zamknięcie z pilota i otwarcie zazwyczaj skutkuje, rzadko trzeba powtórzyć 3 raz.

Czasami tak się dzieje z drzwiami kierowcy, czasami pasażera.

Co na warsztat? kluczyk (oba działają tak samo) czy moduł komfortu?

Z tego co piszesz to pilot obstawiałbym że ok, bardziej pasuje to do moduł komfortu i niepewnych styków na przekaźniku. Nie pasuje tylko, że z konsoli jest ok.

• Członkowie klubu
Opublikowano

No właśnie, jak kiedyś czytałem na forum, że moduł to raczej objawem było też szwankowanie z konsoli.

W ogóle to jakieś dziwne jest. Ten bolec w drzwiach wyskakuje, ale nie do końca i zamek trzyma drzwi - losowo - czasami kierowcy, czasami pasażera. Tak jakby mu mocy brakowało :D

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Dlatego obstawiam moduł. Z konsoli może byc inne zamykanie.

Z konsoli nie ma chyba podwójengo ryglowania, a kluczem jest podwóje ryglowanie ?? Pisze ze znakami zapytania bo coś mi się obiło o uszy / przeczytałem po angielsku że coś takiego jest. Może ktoś potwierdzi.

Jak wróce do domu to zajrze jeszcze do pomocy naukowych.

• Członkowie klubu
Opublikowano

to łatwo sprawdzić

jak jest zaryglowany, to nie otworzy się klamką wewnątrz

jak jest zamknięty z konsoli:

- pierwsze pociągnięcie klamki odblokowuje zamek

- drugie otwiera drzwi

nie mam auta pod ręką, żeby sprawdzić jak po zamknięciu z pilota

jeszcze jedno doprecyzowanie - otwieranie kluczykiem w tradycyjny sposób :mrgreen: czyli mechanicznie - w zamek i kręcimy - działa zawsze

tylko otwieranie pilotem w kluczyku mi szwankuje

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Kolego w kluczyku właśnie się wymienia baterię,ja jak kupiłem swoją bemkę to mogłem zamknąć ale z bliska zaś otworzyć były problemy,kupiłem baterię za 7 zł i już 2 lata chodzi bez problemu,żeby otworzyć kluczyk trzeba podważyć ten prostokątny plastik z tyłu kluczyka (śmiało) i odkręcić dwie śrubki,roztworzyć go na pół i tam jest bateria,może właśnie masz słabą baterie i tak się właśnie dzieje.

Popieram

ja w zeszłym tygodniu wymieniałem baterie w swoim kluczyku , nie wiem jak jest po lifcie ale u mnie są baterie i miałem takie same objawy jak zdechła :cool2:

pozdrawiam.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Możesz wkleić zdjęcie tego kluczyka?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

ja mam zupełnie inny kluczyk, podobny do tego http://radxcell.nora.pl/blog/wp-content/uploads/2009/02/kluczyk-demontaz.jpg

frmaniac twój kluczyk jest zupełnie inny...

Opublikowano

Z tego co się orientuje to tych kluczyków to kilka modeli jest.

Pewnie to zależne było od roku produkcji i wyposażenia np. była opcja

kluczyka który można było w serwisie zaprogramować i podczas otwierania

fotele i lusterka ustawiały się do zapamiętanej wcześniej pozycji.

pozdro

• Członkowie klubu
Opublikowano

No właśnie - macie rozbieralne kluczyki, ja mam jak Jaisu wkleił.

to łatwo sprawdzić

- drugie otwiera drzwi

zamknięcie z pilota rygluje zamek - nie otworzy się klamką od wewnątrz

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Nie jest.

no to w takim razie jest przynajmniej dwie wersje kluczyka.

Opublikowano
No właśnie - macie rozbieralne kluczyki, ja mam jak Jaisu wkleił.

to łatwo sprawdzić

- drugie otwiera drzwi

No nie teraz to ja mam problem bo u mnie nie,kiedy zamykam z pilota wychodzi na to że nie rygluje zamka bo mogę otworzyć od wewnątrz HAHAHA

czy to temat na nowy post? :D "318i Pilot nie rygluje zamka" :D

Pozdrawiam

Opublikowano
Z tego co się orientuje to tych kluczyków to kilka modeli jest.

Pewnie to zależne było od roku produkcji i wyposażenia np. była opcja

kluczyka który można było w serwisie zaprogramować i podczas otwierania

fotele i lusterka ustawiały się do zapamiętanej wcześniej pozycji.

To nie zależy od wersji kluczyka, tylko od wersji wysposażenia auta. Ustawienia "Key memory" nie są zapamiętywane w kluczyku, tylko w odpowiednim module w samochodzie. Można zaprogramować, że w zależności od użytego kluczyka ustawiają się różne opcje do ustawień zapamiętanych przy zamykaniu tym luczykiem, np.: pozycja siedzień, ustawienia klimy, radia. Mam to zaprogramowane :cool2: Ja mam swój kluczyk a żona swój i szkoda, że jeszcze lusterko wsteczne się nie ustawia. Po tym poznaję, że żona jeździła :)

• Członkowie klubu
Opublikowano

No nie teraz to ja mam problem bo u mnie nie,kiedy zamykam z pilota wychodzi na to że nie rygluje zamka bo mogę otworzyć od wewnątrz HAHAHA

czy to temat na nowy post? :D "318i Pilot nie rygluje zamka" :D

:mrgreen: :mrgreen:

coś czuję w takim razie, że to ryglowanie z pilota to można zaprogramować...

niech ktoś obeznany w softach podpowie ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 1 rok później...
Opublikowano

Odkopuję temat, bo od wczoraj pojawiły się problemy z otwieraniem drzwi kierowcy.

Przejrzałem kilka wątków i sam już nie wiem czy wina leży w module komfortu, zamku czy pilocie.

Moje objawy:

- z pilota zawsze zamyka wszystkie drzwi i bagażnik

- z pilota zawsze otwiera wszystko oprócz drzwi kierowcy (nie wyskakuje bolec do góry) - trzeba je otworzyć z kluczyka (zawsze działa)

- gdy drzwi są otwarte - przycisk obok "awaryjnych" do zamykania drzwi - nie zamyka drzwi kierowcy :(

Próbowałem dwóch kluczyków - te same objawy. Żeby wejść do środka muszę otworzyć wszystko z pilota, a później jeszcze użyć kluczyka na drzwiach kierowcy.

Wczoraj drzwi wysiadały "stopniowo". Najpierw otwierały się co drugą próbę. Później bolec wyskakiwał tylko do połowy i drzwi były już zamknięte. Na końcu przestały się otwierać z pilota. Za każdym razem słychać, że coś się w drzwiach "przestawia", ale bolec nie wyskakuje do góry.

Temat stary, więc mam nadzieję, że ktoś z Was poradził już sobie z tym problemem i podpowie co robić.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wczoraj drzwi wysiadały "stopniowo". Najpierw otwierały się co drugą próbę. Później bolec wyskakiwał tylko do połowy i drzwi były już zamknięte. Na końcu przestały się otwierać z pilota. Za każdym razem słychać, że coś się w drzwiach "przestawia", ale bolec nie wyskakuje do góry.

Temat stary, więc mam nadzieję, że ktoś z Was poradził już sobie z tym problemem i podpowie co robić.

Pozdrawiam.

Opcje masz dwie, albo wymiana przekaźników w module komfortu - zazwyczaj rozwiązuje problem, u mnie nie rozwiązała - albo wymiana zamka w drzwiach - u mnie pewnie da efekt ale nie chce mi się rozbierać drzwi szczególnie, że problem jest z pasażerem. Z tydzień temu był temat właśnie o wymianie zamka.

viewtopic.php?f=15&t=96892&start=105 - jeden z tematów