Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zapytać Panów fachowców o radę ;]

Posiadam E39 530, planuje wymianę opon.

Rozmiar felgi to 7Jx16, ET 20 (jak na zdjęciu)

http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/14/25/89/1014258912

Obecnie założone opony sa w rozmiarze 225/20/16 acz chciałbym pokusić się o nieco szersze, nawet 275 lecz ciężko o takie oponki w 16'' to wybór padł na 245 (wg tabeli, to odpowiedni rozmiar na 7'' jeśli jestem w błędzie, poprawcie mnie ;])

Tu moje pytanie, czy opona 245/45 R16 będzie odpowiednia, czy może lepsza będzie 245/55 R16?

Wybrany przeze mnie model to TOYO T1-R

Co sądzicie? przyjmuje wszelkie sugestie, opinie, krytyki.

Pozdrowił.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego czy ta felga ze zdjecia to nie jest 17" przypadkiem?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
[...]Obecnie założone opony sa w rozmiarze 225/20/16[...]

Uhuhuhu!!! No taki profil to robi wrażenie!!!!

[...]chciałbym pokusić się o nieco szersze, nawet 275 lecz ciężko o takie oponki w 16'' to wybór padł na 245 (wg tabeli, to odpowiedni rozmiar na 7'' jeśli jestem w błędzie, poprawcie mnie ;])

Tu moje pytanie, czy opona 245/45 R16 będzie odpowiednia, czy może lepsza będzie 245/55 R16?

Sprawdź sobie w tabeli zamienników opon...

A jeśli chcesz, aby wszystko na pewno grało (=nie było zbyt dużych przekłamań wskaźników i aby nic nie ocierało), to wybierz sobie z następujących rozmiarów (przy 17"/18" oczywiście konieczna zmiana felg):

obie osie:

225/55 R 16

235/45 R 17

lub

przód:

235/45 R 17

235/40 R 18

tył:

255/40 R 17

265/35 R 18

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
[...]Obecnie założone opony sa w rozmiarze 225/20/16[...]

Uhuhuhu!!! No taki profil to robi wrażenie!!!!

No tak, oczywiście pomyłka, chodzi o profil 50 ;]

Znalazłem tabelkę http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/ wg. której wynika, że na felgę 7" mogę założyć oponę 245/50 i chyba na taką padnie.

Szkoda że nikt tu nie ma takich oponek u siebie ;]

Dzięki za wypowiedzi.

Opublikowano

Założyć to założysz tą oponę 245 na felgę 7''. Kwestia tylko jak to będzie wyglądało. Obawiam się, że będzie wyglądało jak opona do jazdy OFFROADOWEJ w jakimś JEEPie Wranglerze - gdzie felga jest schowana dość głęboko w oponie a bok opony będzie przypominał profil beczki dębowej do kiszenia kapuchy. Powiem tak - u siebie mam oponę z przodu 235 na feldze 8" i jest idealnie - bok opony jest prostopadły do podłoża. Fakt, że moje koła są w rozmiarze 17" ale tu chodzi raczej o bok opony i jego prostopadłość do podłoża więc rozmiar 17" a 16" nie jest aż tak istotny.

Co do samego profilu opony to przy 16" i oponie 245 jaką chcesz załadować tam to raczej tylko profil z parametrem 55. Jeśli założysz oponę 245/45/16 to może być już problem z ogłupianiem elektroniki kół w aucie. A swoją drogą - opona 245/55/16 wydaje mi się, że będzie sprawiała wrażenie strasznie dużej/masywnej - ale może to tylko takie moje mylne wrażenie.

Ale jak chcesz to próbuj różne warianty. Jeśli będzie wszystko działało to możesz założyć takie niewymiarowe koła.

Pzdr.

P.S. Pamiętaj też o jednym - w przypadku jakiejś przygody drogowej jeśli ubezpieczalnia sprawdzi i okaże się, że masz niewymiarowe koła to możesz zapomnieć raczej o odszkodowaniu. A sprawdzają - ja teraz likwiduję szkodę parkingową z AC (rysa jak od gwoździa na 3 elementach - brak sprawcy). Przy oględzinach gość oprócz rozmiaru opon spisywał/mierzył mi nawet głębokość bieżnika na nich :norty:

Opublikowano
Moim zdaniem nie warto kombinowac i poprawiac fabryki wiec 225/55/16 lub kup sobie jakies ladne fele 17 i wtedy 235/45 R 17. Zrobisz jak zechcesz ale wez tez pod uwage ze jak opona bedzie szeroka (szersza niz 235) to bedzie cie prowadzac w koleinach masakrycznie a na dodatek szybciej poleca koncowki drazkow kierowniczych i maglownica, ktora nie jest zbytnio trwala w E39.
Opublikowano

Jeśli chodzi o poprzedniego posta, to nic dodać, nic ująć...

A odnośnie felg Styling 48 (takie co masz), to jak tak się przypatrzeć po wszystkich dostępnych, to jak dla E39 jest to jeden z ładniejszych wzorów (oczywiście nie mam na myśli 18" do M-ek, bo to pierwsza klasa)...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

oprocz tego co koledzy wyzej pisali to na bank bedzie ta opona obcierac takze tylko wydasz kase na opnki pojedziesz na 1 wypad z rodzinka i wracajac bedziesz juz myslal o 225. pametaj ze 225 szerokosci opony to sa milimetry a 55 to % w stosunku do szerokosci opony to nie sa mm jak wiekszosc sadzi. takze 245 oblicz sobie 55% i wydzie ci wysokosc opony. takze nie kombinuj bo troche cie to bedzie kosztowalo ladne 17 i no problem. 235 przod 255 tyl ja tak mam i jest ok oczywiscie nie w koleinach ale... . sa plusy i minusy wszystkiego. oczywiscie zapomnialem jeszcze dodac o odpowiednim ET felgi.

pozdr matty!!!

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano

Moim zdaniem dwie najladniejsze felgi do E-39 pierwsza 17'' druga 18'' :cool2:

http://img401.imageshack.us/img401/3740/showpic1.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/4448/showpica.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
Sorry koledzy że stary temat odświeżam, ale mnie zainteresował ten temat. Do lata jeszcze troszkę daleko, ale myślę nad oponami na lato. Obecnie mam 225/55 R16 wzór felgi - Styling 48. Chciałem teraz założyć troszkę niższe i szersze np. 245/50 R16. Czy przerwa między błotnikiem a oponą będzie znacznie większa niż teraz. Posiadam zawieszenie M-Technik. Czy nie będą obcierały koła o błotniki? pozdrawiam
Opublikowano
kolego ja jak kupiłem swoją maszynkę to miała ubrane kapcie 235/45/R17(lub 40 teraz nie pmaiętam :? ) i wszystko było OK, żadnych obcierek ani nic podobnego, wszystko również na zawiasie M-technika
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
moim zdaniem marnie i to bardzo. za duza szczelin amiedzy kolem a blotnikiem.

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i