Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
7,5x17 ET34 wejdzie. Na zime nie bralbym 18 bo po co ladowac sie bez sensu w tak drogie opony. Szczegolnie ze chcesz runflaty.
  • Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
7,5x17 ET34 wejdzie. Na zime nie bralbym 18 bo po co ladowac sie bez sensu w tak drogie opony. Szczegolnie ze chcesz runflaty.

Dzięki za odp, ogólnie teraz posiadam na lato styling 380 17” (tez runflat, jest sztywno ale mi to nie przeszkadza) z f20 i niezłe to wyglada, tam jest et 40 i tył jest cofnięty przod wiadomo mniej i martwiłem się ze będzie aż za bardzo wystawać.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, chciałbym kupić felgi 18" do 120d m pakiet ( nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ) i mam takie pytanie co do rozmiaru opon jakie by mi się zmieściły i jakie et tak aby felga lekko wystawała?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

od lipca jestem posiadaczem BMW E81 116i w kolorze czarnym. Zakupiłem ją ze srebrnymi, pięcioramiennymi felgami i oponami o wymiarze 205/55 16. Wtedy były to opony wielosezonowe runflat. Aktualnie na tych felgach znajdują się zimowe opony, a na lato chcę zakupić nowe, 18-sto calowe felgi i oczywiście opony. Od dłuższego czasu szukam w internecie różnych ciekawych felg które spodobałyby mi się a zarazem pasowały do czarnego lakieru w moje 1er. Po obszernych poszukiwaniach zdecydowałem się na zakup tych o to felg : https://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/ats-evolution-grey-8-00x18-5x120-00-et43-00#30283884 i opon (model jeszcze do ustalenia) o wymiarze 215/40 18. Stąd moje pytanie i prośba do was o sprawdzenie czy wszystko będzie ze sobą pasować, zarówno felgi z oponami jak i całość z samochodem. Prowadziłem dużo różnych obliczeń, które miały na celu sprawdzenie czy felga wejdzie, wszystko będzie grało, ale chciałbym, aby zostało to zweryfikowane przez osoby, które znają się na tym o wiele lepiej niż ja.

Z góry dziękuję :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, planuje w najbliższym czasie kupić nowe felgi o wymiarach:

Styling 72

Przód: 8Jx18 ET47

Tył: 8,5Jx18 Et50

Średnica otworu centrującego: 72,6mm.

Rozstaw śrub: 5x120

Stąd też pytanie czy będą odpowiednie w moim E81? Jaki rozmiar opon najlepiej do nich dopasowac?

Dziękuje za kazda pomoc, pozdrawiam.

Opublikowano
Cześć, planuje w najbliższym czasie kupić nowe felgi o wymiarach:

Styling 72

Przód: 8Jx18 ET47

Tył: 8,5Jx18 Et50

Średnica otworu centrującego: 72,6mm.

Rozstaw śrub: 5x120

Stąd też pytanie czy będą odpowiednie w moim E81? Jaki rozmiar opon najlepiej do nich dopasowac?

Dziękuje za kazda pomoc, pozdrawiam.

Zerknij tu

https://www.alloywheelsdirect.net/information/fitting_chart/bmw

pasuje 225/40/R18 przód i tył

Opublikowano

Cześć,

Aktualnie posiadam opony 205/50R17 na felgach widocznych na zdjęciu https://imgur.com/KDmmGEs. Niestety nie znam dokładnych parametrów danych felg, wg internetu to powinny być 7x17 ET47. Czy mogę założyć na nie opony 205/50R17 przód i 225/45R17 tył? Opony chciałbym zamówić z Oponeo, nie chciałbym mieć problemów podczas montażu.

Dokładniej myślę o założeniu:

Przód - Bridgestone Turanza T005 DriveGuard 205/50 R17

W 93 RUN ON FLAT XL, FR

Tył - Bridgestone Turanza T005 DriveGuard 225/45 R17

Y 94 RUN ON FLAT XL, FR

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
To styling 256. Przód i tył jednakowe felgi, a opony mieszane zakłada się, gdy na tyle są szersze felgi. Więc kup jednakowe przód i tył.
Opublikowano

Zerknij na mój link z poprzedniej strony

był oryginalny set BMW przód 205/50 R17 i 225/45 R17 tył ale na felgach 7" przód i 7,5" tył

Dla felgi 7" nominalna szerokość opony to 205 i 215. 225 jest max'em jaki wchodzi na ta felgę

Tak jak sugeruje Ponta - kup przód i tył taki sam

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Czyli najlepiej takie, jakie są aktualnie tj. 205/50R17? Myślałem jeszcze nad całorocznymi Run-Flat, ale widzę że nie ma dostępnych w tym rozmiarze :-(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, 4x205/50/17.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W autku BMW E87 do tej pory miałem 7x16, ET 44, 195/55 R16. Teraz stałem się posiadaczem 8x17, ET30, 225/45 R17. Zastanawiam się czy wejdzie bez problemu? Jak będzie leżeć? Nie jest czasem zbyt małe ET? Dzięki za odpowiedź
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No przymierz, ale według mnie może być ciężko. 8x17 ET34 z tymi oponami się mieści . Ale czy ET30 nie będzie obcierać to nie obiecuje. Wsadz je i sprawdz. Daj znac jak to siedzi i czy nie obciera no sam jestem ciekaw. Eewentualnie zmiana opon na 205/50R17?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Tył by wszedł, przód nie ma opcji - 3 cm na zew. wyjdzie koło. Nawet z oponą 205 nie da rady - będzie tarło aż miło.

Seria ma 7.0x17 ET 47 205/50 przód.

Opublikowano
Witam, czy do BMW e87 wejdą felgi z BMW x3 e83 styling 192? Parametry tych felg to przód 8j et44, tył 9j et51, mam szansę kupić takie felgi do swojej jedynki i chce mieć pewność czy wejdą
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Tył wejdzie do środka 5 mm, jednocześnie na zew. 7 mm. Najwyżej dasz dystanse 5 mm na stronę. Wtedy tył wyjdzie na zew. 12 mm - nic się nie stanie.

Przód wyjdzie 1 cm na zew - nic się nie stanie.

Co do opon - nie dawaj 215/40 oraz 245/35, bo na tyle masz aż 9 cali teraz (na przodzie 8) - daj opony 225/40 oraz 255/35 - są to seryjnie montowane opony do serii 1 przy felgach 313M.

Te dystanse z tyłu raczej nie będą potrzebne, ale lepiej wiedzieć.

Opublikowano

Witam wszystkich :D Pochwalcie się gustem

Jaki kolor felg polecacie. Autko koloru szarego. Felgi 16, styling 140. I prośba jaki kolor do zacisków będzie pasował idealnie?