Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mianowicie nieważne czy klima jest elektroniczna czy manualna chyba w każdym modelu może poza E60 i nie wiem jak w nowych, znajduje się pokrętło analogowe ciepło - zimno. W E36 miałem dwustrefową manualną, ale ustawianie temperatury praktycznie nic nie daje, teraz w E46 klimatronik - to samo, kiedy trzeba schłodzić auto konieczna jest regulacja tym nieszczęsnym pokrętłem... Drugi mankament Beemowskiej klimy to jaką temperaturę się ustawi, na szybę zawsze dmucha ciepłem (E36) w E46 na szybę i nogi. Przycisk auto praktycznie reguluję tylko siłę nawiewu. A może ja coś źle robię? Niestety w każdym innym samochodzie np. VW włączając auto ustawia się tylko temperaturę i nic nas nie obchodzi, komputer reguluję mieszankę ciepło-zimno i siłę nadmuchu.
Opublikowano
jak pokrętło jest ustawione na środku to leci tak jak jest na klimatroniku ale z tym nadmuche, na szybe to z ciekawości jutro sprawdze ale jak ma zaparowane i włącze na szybe to natychmiast mi para zchodzi tak też miałem w a4
Opublikowano
też sie nad tym zastanawialem, niby klimatronik a jakies pokretlo jest, ale z tego co wstepnie zauwazylem to pokretlem steruje sie tylko nawiew cieplo/zimno ze srodkowych kratek, na szybe i nogi leci taka temp jaka jest ustawiona na klimatroniku(?)
Opublikowano
Chyba u kolegi cos jest nieteges... Ja mam pokretlo ustawione na srodku, jak chce cieplo na panelu ustawiam cieplo, chce zimno ustawiam zimno i leci takie powietrze jakie chce. Pokretlem bawie sie wtedy gdy np. zima ustawiam jakas tam temperature, ale do tego chce zeby ze srodka lecialo gorace powietrze. Wg mnie bardzo przydatna rzecz...
Opublikowano
Na szybę w e36 zawsze leci ciepłe powietrze....ale tylko wtedy gdy są uszkodzone elektrozawory.
Opublikowano
chodzi o pokretło ktore jest pomiedzy srodkowymi kratkami nawiewu, czyli tak jak napisalem - steruje ono temperature powietrza lecace tylko ze srodkowych kratek?
Opublikowano
chodzi o pokretło ktore jest pomiedzy srodkowymi kratkami nawiewu, czyli tak jak napisalem - steruje ono temperature powietrza lecace tylko ze srodkowych kratek?

kolego to pokretło słuzy do tzw funkcji " przewietrzania" czyli jeżeli jest na srodku powietrze leci takie jak z klimy

zmieniając położenie pokrętła możesz sie dodatkowo schlodzic lub dogrzać -taka funkcja dodatkowa uważam że przydatna

Opublikowano
kolego to pokretło słuzy do tzw funkcji " przewietrzania" czyli jeżeli jest na srodku powietrze leci takie jak z klimy

zmieniając położenie pokrętła możesz sie dodatkowo schlodzic lub dogrzać -taka funkcja dodatkowa uważam że przydatna

No, ale na szybę i nogi zawsze, nieważne jak ustawiona klima(-tronic) dmucha ciepłem. A kiedy pokrętło (pomiędzy środkowymi kratkami) jest na środku i ustawię klimę na 16st czyli na minimum powinno chłodzić "maksymalnie" zimnym powietrzem, a tak nie jest dopiero jak ustawie to pokrętło w dół jest mrozik.

Opublikowano

wytłumacze to tak:

jeżeli temp wewnątrz auta jest np 10st , masz klime ustawiona na 16 st to wtedy to wiadomo że klima musi podnieść temp wewnątrz auta i dlatego masz nawiew na szybe i nogi ciepły, chyba że przestawisz pokretło w dół,

inaczej jest gdy wewnątrz auta jest 23st wtedy na pewno wszystkimi nawiewami dmucha chłodek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W takim razie mam coś zepsute, ale nie wiem co. U mnie to działa w taki sposób: nie ważne ile jest stopni na zewnątrz i w samochodzie; przy włączonej klimie czy nawet wyłączonej, ile bym nie ustawił stopni na wyświetlaczu prawidłowo działa tylko nawiew środkowy (pokrętło pomiędzy kratkami na środku), na szybę i nogi ZAWSZE (kiedy jest przymrozek i kiedy upał w samochodzie) dmucha ciepłem, podczas gdy nawiew na twarz chłodzi. Wyczytałem, że to może być elektrozawór, chyba rzeczywiście, bo zachowuje się dziwnie jak ustawię na min. (16 stopni) jest cichy, a powyżej zaczyna nieustannie stukać jakby wirnik -wiatrak obijał jedną łopatką o obudowę. A obudowa robi się bardzo gorąca.
  • 1 rok później...
Opublikowano
W takim razie mam coś zepsute, ale nie wiem co. U mnie to działa w taki sposób: nie ważne ile jest stopni na zewnątrz i w samochodzie; przy włączonej klimie czy nawet wyłączonej, ile bym nie ustawił stopni na wyświetlaczu prawidłowo działa tylko nawiew środkowy (pokrętło pomiędzy kratkami na środku), na szybę i nogi ZAWSZE (kiedy jest przymrozek i kiedy upał w samochodzie) dmucha ciepłem, podczas gdy nawiew na twarz chłodzi. Wyczytałem, że to może być elektrozawór, chyba rzeczywiście, bo zachowuje się dziwnie jak ustawię na min. (16 stopni) jest cichy, a powyżej zaczyna nieustannie stukać jakby wirnik -wiatrak obijał jedną łopatką o obudowę. A obudowa robi się bardzo gorąca.

Sory że odkopuje trupa, mam takie same objawy jak kolega deusexe. I udało ci się z tym zrobić? Jednak elektrozawór czy to coś innego?

Opublikowano
Tak to zawór wody, miałem takie same objawy. U mnie wystarczyło ze przeczyściłem elektrozawór. Na nogi i szybę leci zimne powietrze a pokrętłem reguluje się jakie chcesz powietrze na twarz czyli niezależnie od klimatronica ustawiasz sobie ciepło i zimno

.....BMW e46.....

OO==[][]==OO

Opublikowano

Sory że odkopuje trupa, mam takie same objawy jak kolega deusexe. I udało ci się z tym zrobić? Jednak elektrozawór czy to coś innego?

Taka przypadłość się zdarza, a dyskusja na temacik i sposób usunięcia problemu opisany jest w poniższym linku. Powodzenia :cool2: .

viewtopic.php?f=69&t=126151