Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Podczas jazdy z prędkością ok.60km/h czuję lekkie bicie kierownicy przy jeździe na wprost jak i na zakrętach.Przy innych prędkościach już tego nie odczuwam jedynie przy podczas hamowania czuć lekkie drgania.Na małych dziurach słychać dość głośne stuki.Koła wyważone,pierścienie centrujące założone.Byłem też na stacji diagnostycznej i tam stwierdził lekki luz na drążku wychodzącym z maglownicy.Amortyzatory 60%.Dodam,ze auto lekko "pływa".Opony szer.205.
Opublikowano

sprawdź wahacze. Też miałem drgania w zakrętach. Okazało się, że sworznie w wahaczach miały duże luzy.

pzdr

Opublikowano
ja mam bardzo podobna sytuacje w moim e36. kiera mi bije przy jezdzie z predkoscia 60-80kmh. bije jeszcze mocniej przy hamowaniu.dodatkowo mam wrazenie ze na zimnych hamulcach mniej czuc bicie, niz jak sie nagrzeją po kilku hamowaniach. po zdjeciu koła lewa tarcza obraca się z pewnym oporem (klocki dolegają do tarczy - czyli tak jak powinno byc) a lewa obraca sie luzno i blokuje się na klockach w jednym punkcie (pokrzywiona tarcza). sprawdz czy u ciebie tarcze są napewno proste - ja zmieniam obie z przodu dzisiaj.

Bumier

http://img340.imageshack.us/img340/1074/bumier2.png

Opublikowano

sprawdź sworznie i tuleje wahaczy, końcówki drążków kierowniczych i poduszki (lożyska) amortyzatorów przednich

Poza tym nie zawsze na stacji diagnostycznej zależy im na sprawdzeniu - byle kasę wziąć.

Jak miałem raz przypadek że w trakcie przeglądu okresowego poprosiłem o sprawdzenie całego przedniego zawieszenia.

Przegląd podbity i żadnych problemów diagnosta nie znalazł - tylko dlaczego telepało mi samochodem i tłukło na nierównościach?

Ponieważ wywalone miałem tuleje i sworznie wahacza ale okazuje się że dla diagnosty to normalna rzecz.

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
Opublikowano
jedna zmienilem sam, a na drugiej (tej gorszej) połamałem nasadkę - tak śruby zapieczone:( . dzis 2gie podejście - w warsztacie. wydaje mi się ze bicie podczas jazdy na wprost jest troche mniejsze ale dalej telepie na hamowaniach

Bumier

http://img340.imageshack.us/img340/1074/bumier2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
proszę uzupełnić temat o model auta

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Moze niewywarzone odpowiednio koła mi tez tak drgało kierownicą i wina leżała w tulejkach na wachaczach wymieniłem te 2 tulejki z jednej i z drugiej strony i śmigam żadnych drgań nie ma