Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy

Mam mały (lub duży jeszcze sam nie wiem) problem ze swoim bmw. Mianowicie chodzi o to, że gdy podczas spokojnej jazdy wcisnę pedał gazu na maxa do dechy obroty silnika rosną normalnie ale samochód nie przyspiesza(nie zawsze się tak dzieje);/ podejrzewam, że może to być sprzęgło ale nie jestem pewien.

Proszę o pomoc i ewentualne porady jak upewnić się co jest nie tak(auto było podpinane do komp i przepływka i turbo ok).

Pozdrawiam

Opublikowano
nie 5 tylko spróbuj na 3

Namieszałeś w mojej głowie

Jednym gestem, jednym słowem

Nie musisz przynosić mi fiołków i bzów,

Wystarczy mi, ŻE JEŹDZISZ BMW ;)

Opublikowano
byc może sprzeglo lub dwumas sie konczy( mam na mysli zurzycie czesci ciernej ) a co do testu sprzegła to zapnij 3 wcisnij hamulec i puszczaj sprzegło jezeli auto gasnie to sprzegło ok a jak silnik bedzie pracował to sprzegło aut
Opublikowano

Panowie,

Co do diagnozy sprzęgła z "zapinaniem" biegu i czy samochód zgaśnie czy nie.......... sorry, ale dla mnie to są gusła :duh:

Jestem po wymianie kompletu (tarcza, docisk, łożysko, dwumas)

Jedynym objawem jaki miałem u siebie to taki że mi ciężko pedał sprzęgła pracował nic więcej.

Po zdemontowaniu okazało się że:

- tarcza - krzywa i łysa - bicie osiowe na 12mm

- docisk- przypalony - aż fioletowy był

- dwumas - można było ręką o 1/4 obrotu okręcić

U mnie przy tak masakrycznie wyeksploatowanych podzespołach NIC się nie działo.

Tyle

Opublikowano

A czy ktoś powiedział, że to jest diagnoza na zepsute sprzęgło?? Tak można w najprostszy i najszybszy sposób samodzielnie sprawdzić.

Ale bywa i tak i nie chodzi tylko o sprzęgło, że czasami trzeba dany element zdemontować, żeby zobaczyć usterkę.

Pzdr.

Opublikowano
Panowie,

Co do diagnozy sprzęgła z "zapinaniem" biegu i czy samochód zgaśnie czy nie.......... sorry, ale dla mnie to są gusła :duh:

Jedynym objawem jaki miałem u siebie to taki że mi ciężko pedał sprzęgła pracował nic więcej.

Tyle

Ile cię ta impreza kosztowała?

Opublikowano

Witam wszystkich noszę się z zamiarem kupna e46 320d w roczniku 2001-2002 już po lifcie moje prośba o waszą pomoc jest następująca a mianowicie dostałem ofertę kupna 320d 2001 po lifcie tylko że podobno z silnikiem 136kM chciałem się dowiedzieć czy w ogóle taki motor występuje w tym roczniku po lifcie z tego co wiem e46 przeszła lift we wrześniu 2001 roku no i oprucz wygładu zewnętrznego został zmieniony silnik z 136kM na 150kM no więc jak to jest czy występują takie egzemplarze ? (e46 320d 2001 po lifcie 136kM)

Gdyby się okazało że nie ma takich egzemplarzy to by znaczyło ze jest to wersja przed liftem tylko po charakteryzacji na model po lifcie.

Opublikowano
Panowie,

Tyle

Ile cię ta impreza kosztowała?

Ta impreza kosztowała mnie 4kpln

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam wszystkich noszę się z zamiarem kupna e46 320d w roczniku 2001-2002 już po lifcie moje prośba o waszą pomoc jest następująca a mianowicie dostałem ofertę kupna 320d 2001 po lifcie tylko że podobno z silnikiem 136kM chciałem się dowiedzieć czy w ogóle taki motor występuje w tym roczniku po lifcie z tego co wiem e46 przeszła lift we wrześniu 2001 roku no i oprucz wygładu zewnętrznego został zmieniony silnik z 136kM na 150kM no więc jak to jest czy występują takie egzemplarze ? (e46 320d 2001 po lifcie 136kM)

Gdyby się okazało że nie ma takich egzemplarzy to by znaczyło ze jest to wersja przed liftem tylko po charakteryzacji na model po lifcie.

Po lifcie był tylko 150KM, sprawdź na http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Problem załatwiony :) wymiana zestawu tarcza+docisk+łożysko (dwumas był elegancki na szczęście) koszt imprezy +/- 700
Opublikowano
Ja mam trochę podobne pytanie po wciśnięciu na 4 i 5 biegu gazu do oporu auto przyspiesza stopniowo a jak odejmę połowę skoku pedała to jakby 5 gar się uruchamiał :)