Skocz do zawartości

kasowanie kontrolki oilservice e30 1.8 m40 90r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
koledzy jak skasować kontrolkę oilservice? po wymianie bateryjek w zegarach zaświeciła się..... inspekcje skasowałem a tej drugiej nie i nie mogę znaleśc informacji na ten temat. jeśli ktoś wie i ma jakiś sposób to proszę o informacje?
Opublikowano

elo. ja skasowałem poprzez złącze diagnostyczne. znajdz pin nr 17 i zrób zwarcie, trzymaj kabelek przez 20 sekund. u mnie tak zadziałało.

pozdro :cool2:

.....:::::B M W:::::.....
Opublikowano
ale mam to zrobić na włączonym zapłonie? i czy przez kabel czy morze przez probówkę z kontrolka? bo nie chce sobie uszkodzić kompa przypadkiem?
Opublikowano

tak na włączonym zapłonie. ja zrobiłem to za pomocą kabelka 15cm. włożyłem w pin nr 17. i drugim końcem kabelka przyłożyłem do kolektora ssacego (masa - ) odczekałem 20 sekund i cała inspekcja mi sie skasowała. teraz się palą zielone diody.

Opublikowano

jeżeli ci się nie udało to napewno ja się pomyliłem. a wiec sorki.

17 pin to jest na 99% masa. wiec zlokalizuj pin o numerze 9 i działaj. a najlepiej poczekaj do jutra. zajrze pod maske i ci wszystko dokładnie opisze.

Opublikowano
zrobiłem. i jest super tyle ze jak wziolem 17pin do masy to mi bezpiecznik spaliło. i potem przez kontrolkę wziolem drugi raz i nic. ale pin 7 do masy biorąc na kilka sekund dal rezultat i oilservice znikną:) wiec kolego coś ci się pomyliło morze myślałeś o pinie 7 a napisałeś 17:) albo u mnie jest gniazdo inne:)
Opublikowano

wiec tak jak napisałem sorka za pomyłke. najważniejsze to ze już ci działa tak jak powinno być.

Opublikowano
głupie pytanie gdzie w e30 jest złącze diagnostyczne ?? :] mam ten samochód od tygodnia z hakiem
Opublikowano

występują podobno dwa typy. u mnie znajduje się obok kolektora ssącego. okrągłe pudełeczko odkręcane.

Opublikowano
Lipa odkręciłem pokrywkę gniazdo faktycznie jest tylko zwarcie 7 pinu z masą nic nie spowodowało :/ Wpadła mi w łapy książka z serii sam naprawiam do e30 i tam piszą, że silniki produkowane po którymś tam roku resetuje się kontrolki za pomocą jakiegoś specjalnego przyrządu marki BMW.... Czy macie na to jakiś patent ?? dodam, że w gnieździe pin 9ty jest pusty - bez styku :/
Opublikowano

wg mnie to powinno być tak:

http://i43.tinypic.com/2z73678.jpg

niestety nie pamiętam nr pinów. Niech ktoś potwierdzi czy mam rację.

1. wyłączony zapłon

2. zwieramy przez żarówkę/bezpiecznik zaznaczone piny

3. przekręcamy zapłon aż zapalą się kontrolki

4. czekamy aż zniknie oilservice i zapalą się diody.

5. wyłączamy zapłon

6. zakręcamy złącze

Opublikowano
zwarłem przez bezpiecznik zaznaczone na schemacie piny i nic. Zwarłem pin 1 i 7 odpaliłem samochód pokazał mi się mrugający carservice
Opublikowano
Kombinowałem ale nic się nie zmieniło :/ jak możesz był bym wdzięczny bo nie chce mi się szukać kolesia co by mi to skasował
Opublikowano

czy ty zajmujesz sie elektryką???

jutro ci podam a może nawet dziś wieczorem, tylko sprawdze , żeby info bylo na 100%! pozdr

Opublikowano

Elektroniką użytkową tak... Ale z wykształcenia jestem nauczycielem Historii :norty:

Montuje kamerki, alarmy, podsłuchy, namierzanie gps itp. Nigdy nie zagłębiałem się w instalacje elektryczną BMW e30 bo tego po prostu nie potrzebowałem aż do dzisiaj :D

Opublikowano

najlepiej używając kontrolki albo żarówki (żeby był opór) zrobić zwarcie pin 7 do masy samochodu potem włączyć zapłon na jakieś 20 sekund (nie uruchamiać silnika)

tak samo kasuje sie ispection i oilservice

Opublikowano
u mnie musi być coś z tym nie tak. Byłem w końcu u kolesia co ma to urządzenie do kasowania i nie wiele to dało dalej świeci mi się oilservice... Koleś mówił że tak ma się świecić tylko zielone pola się na chwile zresetowały a teraz świecą mi już tylko 3