Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Od tygodnia czasu mam problrm z radiem w moim BMW.Mój samochud to e39 530d z 2002 roku.

problem polega na tym iz jeżeli słucham go cicho(obojetne czy to radio, czy to CD) wszystko jest ok.Gdy zaczynam dawać głośniej w pewnym momencie lewe głośniki zaczynaj przerywac(zamiast grać zaczyna mi w nich trzaskac i szumieć, aż po jakiś 10 sek całą lewa strona przestaje graż wogóle)wówczas graja mi tylko głośniki z prawej strony.

Po ściagnięciu tapicerki lewych przednich drzwi i odłaczeniu tego głośnika problem ustaje, lewy tylny głośnik gra dobrze nawet na max głośności.

Myślałem że to wina tego przedniego głośnika drzwi, który poprzednio odłaczyłem.

Zamówiłem drugi na Allegroi wymieniłem go, ale problem pozostał.

Wymiana głośnika wraz z cała obudową(czarnym pudłem i czymś w rodzaju zwrotnicy)nic nie dała

Czy ktoś z was ma pomysł co to może byc??

Kiedyś słyszałem coś o koncówkach mocy w radiu, ale nie wiem czy to dobry punkt zaczepienia :mad2:

Z góry dzięki za pomoc !

Opublikowano

Ja mam podobny problem, z tym, że z głośnikiem pasażera z przodu. Gra tylko kiedy auto postoi w nocy na mrozie ok. 10st C. i przestaje grać po paru minutach kiedy auto się nagrzeje w środku lub szybciej kiedy podkręcę znacznie głośność...wtedy właśnie najpierw trzeszczy i po chwili przestawał grać. Odkręciłem go wczoraj, ale nic nie znalazłem niedobrego. Zastanawiam się czy to nie radio szwankuje. Mam w domu drugie, prawie nie używane z tym, że na kostkę przed liftem więc zamawiam kostkę dziś i w tygodni wymienię je... Jeśli pomoże mi ta akcja to dam znać w tym temacie więc i może u Ciebie będzie to samo. Choć martwię się tym, że znajomy mówił, że jak pali się końcówka mocy to siada cała strona...l lub p. Więc u Ciebie bardziej bym to obstawiał (u mnie niekoniecznie )

Pozdro

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Ponawiam temat i kieruje pytanie do autora czy coś już z tym zrobił ja mam identyczne objawy i też wymieniłem głośnik ale dalej jest to samo, jeden mechanik mi mowił że w BMW cała elektronika radia jest w bagażniku czarna skrzynka i że tzreba tam przelutować wszytkie luty i powinno być OK ale jeszcze tego nie robiłem.
Opublikowano
Witam !

Od tygodnia czasu mam problrm z radiem w moim BMW.Mój samochud to e39 530d z 2002 roku.

problem polega na tym iz jeżeli słucham go cicho(obojetne czy to radio, czy to CD) wszystko jest ok.Gdy zaczynam dawać głośniej w pewnym momencie lewe głośniki zaczynaj przerywac(zamiast grać zaczyna mi w nich trzaskac i szumieć, aż po jakiś 10 sek całą lewa strona przestaje graż wogóle)wówczas graja mi tylko głośniki z prawej strony.

Po ściagnięciu tapicerki lewych przednich drzwi i odłaczeniu tego głośnika problem ustaje, lewy tylny głośnik gra dobrze nawet na max głośności.

Myślałem że to wina tego przedniego głośnika drzwi, który poprzednio odłaczyłem.

Zamówiłem drugi na Allegroi wymieniłem go, ale problem pozostał.

Wymiana głośnika wraz z cała obudową(czarnym pudłem i czymś w rodzaju zwrotnicy)nic nie dała

Czy ktoś z was ma pomysł co to może byc??

Kiedyś słyszałem coś o koncówkach mocy w radiu, ale nie wiem czy to dobry punkt zaczepienia :mad2:

Z góry dzięki za pomoc !

Wygląda na problem z przedwzmacniaczem z radio.

A powiedz czy masz dodatkowy wzmacniacz (Top Hi-Fi) ?