Skocz do zawartości

M40 i swap wspomagania od m42

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa bmw [E30] jedną M40 z padniętym silnikiem i M4. Problem taki, mechanik powiedział, że zrobi swap silnika ale wspomagania już w tych pieniądzach nie zrobi(800zł). Tak więc chcę to zrobić sam. Więc jak to trzeba zrobić krok po kroku? Tak samo IS ma tarcze z tyłu i chciałbym przełożyć belkę z tarczami .. na jakie napotkam problemy? Na co powinienem zwrócić uwagę?..

Pozdrawiam

Opublikowano

nie wiem czy mocownia pompy wspomagania w m42 nie jest inne niż w m40

co do belki to żaden problem, przekładasz i gra gitara, linki od ręcznego muszą być od wersji z tarczami

ps 800zł za swapa z m40 na m42?? troche drogo

Opublikowano
  • Autor

mocowanie inne niż w M40? Ale w M40 nie mam fabrycznie wspomagania tak więc raczej mocowania tam nie przewidziano... A że w M42 mam to warto zalożyć

dzięki za info... Co do ceny to fakt nie za mało ale to najtańsza cena w mojej okolicy jaką usłyszałem (Tarnów) jeden krzyknął 2000zł to sobie pomyślałem że jest idiotą

Opublikowano
i wydaje mi sie że w m40 jest inaczej niż m42 i nie będzie to pasowało
Opublikowano
  • Autor
mam rozumieć że ze wspomaganiem mam się pożegnać?
Opublikowano
mam rozumieć że ze wspomaganiem mam się pożegnać?
dlaczemu ??? jak rozumiem masz dawcę e30 is i z niego przekładasz części do e30 z silnikiem m40 ? Skoro is ma wspomaganie to przekładaj maglownicę ,zbiornik płynu,przewody i pompę .Wszystko pasuje .
Opublikowano

Marku a czy mocowanie pompy wspomagania pasuje od m40 do m42 i w drugą stronę??

pytam bo sam nie jestem pewny do końca a gdzieś słyszałem że nie

Opublikowano

Przemku przeczytałeś uważnie?

Mam dwa bmw [E30] jedną M40 z padniętym silnikiem i M4. Problem taki, mechanik powiedział, że zrobi swap silnika ale wspomagania już w tych pieniądzach nie zrobi
mocowanie inne niż w M40? Ale w M40 nie mam fabrycznie wspomagania tak więc raczej mocowania tam nie przewidziano... A że w M42 mam to warto zalożyć
skoro przekłada z is-a silnik ,wspomaganie ,tylna belke to co ma nie pasowac :8)
Opublikowano
dobra dobra już nie marudź kończę piwko i idę spać :mrgreen:
Opublikowano
dobra dobra już nie marudź kończę piwko i idę spać :mrgreen:

moczymorda spod pomnika :norty:

Opublikowano
  • Autor

Dobra panowie wszystko gotowe. Wspoma jest gosc mówił że uchwyty trzeba bylo przerabiac pod tą maglownice nie wiem czy dobrze goscia zrozumiałem... :roll: w sumie nie słuchałem go bo bylem podniecony że auto gotowe :lol:

Czekam tylko jak sie cieplej zrobi zapodam chromowane felunki do Beatki i zapodam fotki... i ocenicie czy ato to wioska czy kultowy samochód ;) pozdrawiam

Opublikowano
witam. koledzy podepnę się pod temat a ma ktoś kompletne wspomaganie do silnika m40 na handel? dożo jest przy tym pracy żeby zmienić magiel i poprowadzić przewody oraz zamontować pompę? i od czego by pasoawlo od jakich silników prócz Is-a?
Opublikowano
Pasuje od m40 nawet z e36 , potrzebujesz maglownicę, krzyżak do kolumny kierowniczej od wersji ze wspomaganiem ,przewody ,zbiorniczek ,pompę wraz z mocowaniem . 2 godziny roboty.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam lekko dziabniętę e36 316i m40 a dziś zakupiłem e30 316i m40. Chciałbym przełożyć wspomaganie. Możecie mi napisać w kilku zdaniach co konkretnie zrobić i jak do tego się zabrać?
BMW - Bo Mozesz Wiecej...
Opublikowano
Tak z innej beczki bo się nie znam... Czy w 1.8i kombi standardowo były na tyle tarcze ?? bo u mnie są tylko takie węższe niż z przodu