Skocz do zawartości

Silniki sportowe a LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzis widzialem Mitsubishi Lancer EVO VIII z instalacja LPG 4 generacji. Powiedzice mi czy gaz nawet w tak zaawansowanej instalacji (wlasciciel planuje wymiane obecnej instalki na jeszcze lepsza) nie bedzie szkodzil takiemu autu?

Czy fakt, ze LPG to paliwo suche nie spowoduje uszkodzen w komorach spalania, zaworach, etc???

Czekam na wasze opinie, ale tylko poparte doswiadczeniem badz sprawdzonymi wynikami badan.

PZDR

P.S. Zdjecia tego silnika wkrotce.

Opublikowano
  • Autor

Hmmm brak odzewu. Nie wiem czy to dobrze czy zle :? Pytalem poniewaz z narzeczona jako prezent slubny chcemy sobie sprawic uzywanego M Power (pewnie E36 M3 Evo) ale biorac pod uwage ceny PB98 troche sie wacham.

Gdyby jednak sie okazalo, ze do takiego silnika mozna zalozyc gaz IV gen. albo nawet V i mu to nie zaszkodzi to wtedy bylbym blizej posiadania super zabaweczki:mrgreen:

Opublikowano

Hej

Napisz do zjarow z Radomia - tam sa chyba dwie M3 ktore lataja na gazie i nie ma zadnych problemow - sprawuja sie ok z tego co czytalem.

P.S. A moje zdanie co do gazu znasz - jestem jego przeciwnikiem ale kwestia finansowa jak i bezawaryjnosc zalozonej poprawnie instalacji gazowej te moje opory skutecznie przelamuja :D - w poniedzialek moja bunia zacznie oddychac alkanami ;D

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
jestem jego przeciwnikiem ale kwestia finansowa jak i bezawaryjnosc zalozonej poprawnie instalacji gazowej te moje opory skutecznie przelamuja

ta i ja http://img221.imageshack.us/img221/2133/image0952sm.gif

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
///M3 na gaz . Ludzie złoci to tak jak by we Włoszech kupić Ferrari i coś z gazem kombinować . Jak chcesz gazować rasową ///M trójkę to proponuje Ci kupić ładnego Compacta 318tds w pakiecie ///M . Będzie groźnie wyglądał a przy tym mało palił . Ciekawe że większość przerabia na gaz ale przy kupnie szuka auta bez instalacji albo z instalacją XVII generacji . Jak masz na konia to i masz na owies dla niego . :8) Kupić M3 e36 Evo to nie jest taka prosta sprawa .Masz kasę na takie auto i się nad gazem zastanawiasz ??
Opublikowano
  • Autor
Artiv jezeli uwazasz, ze sa jakies przeciwskazania techniczne to prosze o dane poparte badaniami.
Opublikowano
Artiv... ale co to za problem kupić auto... utrzymać je - to jest najwiekszy problem. ktos wyjedzie sobie za granice na pol roku zlapie robote i juz moze miec m3. Kolega pytal czy są jakies szczegolne przeciwwskazania co do gazu w m3. A jak narazie twoje argumenty to czysta ideologia, której ty sie trzymasz.
Opublikowano
pytanie z innej beczki : co to jest M3 evo ??
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
  • Członkowie klubu
pytanie z innej beczki : co to jest M3 evo ??

Podaję za naszym klubowym kolegą Igorem:

• E36 M3 EVO
    pojemność: 3201cc
    moc: 321 KM/7400 obr/min
    produkowany: październik 1995 - kwiecień 1999
    wyprodukowano: 41.850 sztuk

Najwyższe "wcielenie" E36 M3. Po raz pierwszy zastosowano skrzynię 6-cio biegową. Przyspieszenie 5.3 sekundy do 100km/h. Zewnętrznie od poprzedniej wersji odróżniał się przede wszystkim innymi felgami i białymi kloszami kierunkowskazów. Po raz pierwszy zastosowano rownież "eksperymentalnie" skrzynię sekwencyjną SMG. Prasa fachowa jednak podaje że nie był to najlepszy wybór i ręczna skrzynia spisywała się lepiej i bardziej pasowała do charakteru auta. Dopiero dopracowana skrzynia SMG II zaczęła dostawać wysokie noty, ale to jest skrzynia montowana w M3 E46 wiec to juz zupełnie inna historia.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Ciekawe jest to co piszecie o tym ///M3 . Z tego co ja wiem jeśli chodzi o M3 to były 3.0 (286ps) , 3.2 (321ps) , później M3 GT , M3 Lightweight., 36 M3 GTR(1994 ADAC German GT Cup Touring Car series) . A M3 Evo to zwykla 3.2, tylko w Anglii ją tak nazywają . Jeśli chodzi o ///M3 to Smg w trybie automatycznym raczej się nie sprawdza .Rekompensuje to program manualny . W M3 SMG silnik startuje wyłącznie z pozycji „0” i z wciśniętym pedałem hamulca. Do jazdy używane są dwa programy „E” i „S”

E – to automat operuje się tylko gazem i hamulcem . W trybie tym występują duże dziury między kolejnymi biegami , wszystko odbywa się nerwowo i chaotycznie . Tryb S – komputer sam dodaje między gaz w razie potrzeby wysprzęgla dwukrotnie(np. poślizgu kół ).

Przełączanie biegów trwa 0,4s. Po zatrzymanie się przekładnia wybiera pierwszy bieg .Okienko pod obrotomierzem informuje o włączonym biegu i programie. Jest jeszcze M3 GT British Racing Green bo występowało tylko w takim kolorze .Środek jest w zielonej skórze, wykończenia karbonowe inne listwy nieco inne zderzaki . Auto ma inne wałki rozrządu , całkiem innego Vanosa , podwójną pompę olejową . To czego nie widać gołym okiem to aluminiowe elementy zawieszenia , maska , drzwi . M3 GT miały montowane rozpórki na kielichach . Ogółem wyprodukowano 350 sztuk . Co do gazu w Bmw się nie wypowiadam nie chce bić piany niepotrzebnie.

Opublikowano
buhahhaha! chciałbym zobaczyc tego gostka w tym Mitshubishi! niezły czad samochód za kupę kasy a on na gaz przerabia bo "oszczedniej" :D Widac bida go dreczy. Ciekaw jestem kiedy pojawi sie w polsce ferrari na gaz............Czysta profanacja panowie! :modlitwa: :mad2: Widziałem juz nie jedno ale jakbym zobaczył ferrari na gaz to.... :jawdrop: :mad2:
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano

juz kiedys to pisalem ale:

Jesli bylby mnie stac na M3 nowe za 300 klockow to pewnie konto nie obraziloby sie gdyby wacha byla i po 10 pln ;) ale uzywane M3 e36 ma wartosc od 25 tys ---- wiec co to za rarytas ???? Po prostu fajne szybkie auto - Audice S8 czy Bemki 750 na LPG sa okej to czemu nie stare Mczy.

Pozdro.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Zdjecie rewelacyjne :D :D :D. A swoją drogą nikt nie ma prawa oceniać innych w ten sposób, że gostek od Mitsubishi nie ma kasy na paliwo i dlatego zakłada gaz :duh: :nienie: . Jego samochód, jego wola :!:

Chodzi tu o przeciwskazania do założenia gazu w sportowym samochodzie a nie ocenianie innych :evil:

lechu
Opublikowano
Panowie silniki w autach typu Lancer , M3 itp. to jednostki które są dość mocno wysilone . Po zamontowaniu instalacji gazowej w takim motorze parametry na pewno się zmienią i co do tego nie ma wątpliwości . Przy budowie takiego silnika żaden szanujący się koncern samochodowy nie myśli o tym czy będzie można taki silnik przerobić później na gaz tylko o tym żeby wytrzymywał naprawdę duże obciążenia . Motory te są dostosowane możliwie do jak najwyższej jakości paliw. Instalacje można zamontować do większości aut , w Polsce może być problem z takimi autami jak M3 lub Lancer bo wiadomym jest że „fachowców” jest wielu ale nie każdy się podejmie . Ja znam przypadek gdzie lpg było zamontowane w M3 E36 3.0 l i nie powodowało to jakiegoś znacznego zamulenia tego auta . Nie wiadomo natomiast jak taki silnik zachowuje się po dłuższym czasie . Instalacje zakładał sam właściciel ponieważ nie było firmy która mogła by lub chciała się tego podjąć . Tak to jest że dobry silnik musi jeździć na dobrym paliwie . Ja nie jestem specjalnym zwolennikiem gazu ale nie obchodzi mnie czy ktoś ma gaz czy nie . Za lpg przemawia tylko jeden duży plus niski ceny w stosunku do benzyny i to wszystko cała magia GAZU na tym się kończy . Jeśli macie jakieś obiekcje do mojej wypowiedzi to słucham . Temat jest trochę denny . Zestawienie Sport samochodowy i Lpg jest dość fantastyczne .
Opublikowano
  • Autor

Artiv wlasnie o to chodzi aby w tym temacie ktos wreszcie napisal w jaki sposob zaszkodzi lpg takiemu silnikowi. Co sie KONKRETNIE moze stac. Nie gadamy na temat estetyczno morlanych przeciwskjazan tylko o technice.

Problem w tym, ze kolega od Lancera od nikogo jeszcze nie uslyszal konkretow "dlaczego ma go nie zagazowac???", wszyscy mowia tylko o tym, ze gaz nie pasuje bo jak to, sportowy Lancer Evo i gaz. Technicznych przeciwskazan jeszcze nikt nie wskazal.

Opublikowano
Dobra firma założy mu Gaz i będzie jeździło .Cena na bank będzie wyższa niż w przypadku cywilnego auta . Jeśli kolega jest odważny to będzie musiał eksperymentować z tego względu że nie ma za dużo Lancerów w PL na gaz . Dlatego nie wiadomo jak będzie jeździł .
Opublikowano
  • Autor

A oto silnik:

http://img211.imageshack.us/img211/1897/aa0490ao.jpg

Opublikowano
Zdjecie rewelacyjne :D :D :D.

wiesz, to nie fotka, to wlasna produkcja :)

Ciężko nie było się domyślić :duh: :D

lechu
Opublikowano
zalew czy to real czy fotomontaż super wygląda :twisted2:
czasami się mylę
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

w białymstoku gosc jezdzi 911 turbo na gazie(faza ciekła gazu) i osiągi ma lepsze niż na benzynie. prosty przykład Bp 95 oktanów

gaz 103-113 oktany

pozdrawiam

Opublikowano
911 turbo na gazie? szoook :roll2: :jawdrop: