Skocz do zawartości

E60 530xd, problem ze spalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów :)

Mam taki problem:

Od ponad roku mam okazję użytkować BMW 530xd automat (sedan) 2006 rok. prod., aktualnie pali 15-16 litrów ropy na 100km w mieście przy bardzo spokojnej jeździe na krótkich odcinkach (skrzynia biegów automat, jazda w pozycji D nie Ds), wcześniej niezależnie od warunków pogodowych przy takim samym użytkowaniu palił 10,5-11,5 litrów na 100 km, a przy jeździe dynamicznej, wkręcaniu powyżej 3-3,5 tys. obrotów aktualnie pali około 19-20 litrów. Od jakiegoś czasu próbuje rozwiązać problem z bardzo wysokim spalaniem na własną rękę ale mi nic nie wychodzi :(. Auto było podłączane do kompa w serwisie i w aso stwierdzonych błędów brak, wszystkie przeglądy, wymiana oleju, są robione według wskazania komputera pokładowego, ciśnienie w oponach prawidłowe, z zawieszeniem i układem hamulcowym wszystko jest okej, komputer pokładowy oblicza zużycie paliwa prawidłowo tak mi powiedzieli w aso, auto ma wymieniony akumulator (zasetowany/zresetowany) na nowy, auto garażowane.

Czy ktoś ma pomysły co to może być w tym modelu, co trzeba sprawdzić, zrobić ?. Po prostu nie jestem znawcą BMW. Jeżeli temat na forum się powtarzał to sorry za OT i proszę o podesłanie linka z tematem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja kolego Adamie proponuję pojechać do dobrego fachowca co się zna na samochodach a nie do ASO co tylko potrafią kompa podłączyć do odczytania błędów albo wymienić pół auta bez celu. Z jakiego miasta jesteś?

Witaj. A czy rzeczywiste spalanie także jest tak wysokie, czy tylko komp tyle pokazuje?

Nie podejrzewam aby kolega był tak gapowaty, żeby wyliczeń komputera nie porównał do realnych wyników ze stacji benzynowej. ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie podejrzewam aby kolega był tak gapowaty, żeby wyliczeń komputera nie porównał do realnych wyników ze stacji benzynowej. ;)

Też tak myslę, lecz wolę wyjaśnić sytuację.

Ludzie na GPS-ach także polegali i potrafili zakończyć podróż w rzece... :wink:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
... albo w czyjejś bramie na posesji. :D :D :D
Opublikowano
  • Autor

dziękuje za cenne wskazówki :D :D :D . Teraz na dniach wymieniłem filtr powietrza, wyczyściłem trochę dolot, jak się okazało filtr powietrza od nowości a tym aucie nie był wymieniany :( .

Po wymianie auto trochę mniej pali (wątpię, że filtr radykalnie ma na to wpływ) , aktualnie w mieście według komputera spalanie wynosi 13,5 l. przy bardzo spokojnej jeździe, dodam tylko, że rok temu palił mi góra 10,5-11,5 l/100km w mieście przy normalnej jeździe (nie spokojnej).

Co do wskaźników komputera to wydaje mi się, że jest okej no może jest różnica w średnio 0,5 ale to i tak mi dużej różnicy nie robi, na razie nie mam okazji wyruszyć w trasę tym autem żeby zbadać na pełnym zbiorniku w nie uciążliwych warunkach jazdy.

Następnie będzie filtr odmy i pewnie by się przydało zobaczyć w jakim stanie jest filtr paliwa, stan chłodnicy, może ma gdzieś jakieś uszkodzenia. No i parę dni temu zlokalizowałem zapocenie, delikatny wyciek oleju ze strony skrzyni/silnika niestety zbadanie tego problemu uniemożliwia mi osłona ochronna która jest pod silnikiem trzeba będzie ją odkręcić i zobaczyć co tam jest głębiej... Podejrzewam, że jest to jakaś wada fabryczna albo wyeksploatowana np. uszczelka, guma, pod podwoziem uszkodzeń fizycznych brak stan idealny.

Opublikowano
  • Autor
Ja kolego Adamie proponuję pojechać do dobrego fachowca co się zna na samochodach a nie do ASO co tylko potrafią kompa podłączyć do odczytania błędów albo wymienić pół auta bez celu. Z jakiego miasta jesteś?

Witaj. A czy rzeczywiste spalanie także jest tak wysokie, czy tylko komp tyle pokazuje?

Jestem z Wa-wy a spalanie jest takie w realu (teraz już 13,5-13,8) no może komp myli się o te 0,5 litra ale i tak to mnie nie ratuje.

Opublikowano
13l na krotkich odcinkach po miescie jest jak najbardziej realne a nawet dosyc male przy ostatnich mrozach, nie musisz jechac w trase zeby sprawdzic czy komp sie nie myli
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzewam kotleta ale mam podobny problem z 530xd. Spalanie 100% miasto 13,5-14 l/100. Auto do nowosci w rodzinie, 136 kkm, bez przygod, wczesniej byl zdecydowanie bardziej ekonomiczny...

@Adam530xd - jak u ciebie skonczyla sie ta historia?

Pozdro,

//M

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, mam 530 xd od dwóch miesięcy. Też jestem z Warszawy i teraz w zimie jeżdżąc po mieście , spalanie waha się od 10.5 l/100km do 13.6 l/100km. Myślę, że to normalne. Byłem teraz w trasie (120 km po dwupasmówce, 80 km po drodze lokalnej) jazda od 60 do 140 km/h i na całej trasie spalił mi średnio 7,5 l To chyba nieźle. Mój poprzedni samochód BMW 530d (E39) w mieście palił w zimie 10,5 do 12 l a w lecie ok 9-10 l. W trasie 8l. Lubię przycisnąć a jakbym się wlókł to może byłoby mniej. Oba auta z automatyczną skrzynią biegów.Jeździć i się nie przejmować. Leję tylko paliwo na sprawdzonych stacjach (nowe Shell, Statoil, Orlen) BP omijam z daleka bo się dwa razy z nimi ściąłem jak podjechałem motocyklem i kazali mi zdjąć kask przed tankowaniem (Sic !!!) A taki mój prywatny protest...

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano
Odgrzeje kotleta,ale mam taki sam problem, czy autor postu lub inni wypowiadający się byliby łaskawi udzielić informacji co w ich wypadku było przyczyną wysokiego spalania?
Opublikowano
Proponowałbym na początek sprawdzić jaką temperaturę utrzymuje silnik podczas dłuższej pracy (prawidłowa to 89-92C), jeżeli nie do końca sprawne są termostaty to normalne, że auto pali więcej o 2-3 litry szczególnie w ruchu miejskim i przy niskich temperaturach.
Opublikowano
Witam forumowiczów :)

wcześniej niezależnie od warunków pogodowych przy takim samym użytkowaniu palił 10,5-11,5 litrów na 100 km, a przy jeździe dynamicznej, wkręcaniu powyżej 3-3,5 tys. obrotów aktualnie pali około 19-20 litrów.

niedawno miałem dokładnie to samo, auto paliło w mieście 16-17l, problemem był termostat...Silnik do ok 70stopni się tylko dogrzewał.

Po wymianie 2 termostatów mam spalanie ok 10.6l/100km tylko o po mieście i emerycko też nie jeżdzę :)

Także podłącz auto pod kompa ew sprawdź w ukrytym menu do jakiej temp się dogrzewa auto.

wwo_j
Opublikowano
Auto dogrzewa się elegancko , 92 stopnie utrzymuje (latem myślałem nawet że się przegrzewa, ale było ok) więc niestety to nie to ;/
Opublikowano

Kolego,

Podobny problem mialem w benzynie. Po padnieciu 3 wtryskow, wymienilem wszystkie 6 na nowe. Problem spalania wrocil do normy. Z 14l spadlo do 11l. Teraz po kazdej wymianie oleju (co 5k mil) dolewam puszke bg 44k na zbiornik paliwa i wszystko jest OK.

Pzdr.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Termostaty sprawne, wtryski wydają się być ok (korekta max to -0.35) , jedyny błąd w komputerze to Kuehlluftklappensystem cokolwiek by to nie znaczyło. Zastanawiam się czy możliwe jest żeby padł np przepływomierz a nie dawał żadnych błędów do INPY ? Po czym w takim razie możnaby poznać jego wadliwe działanie?