Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio wjechałem w dziurę która była przesypana śniegiem na drodze i wygięła się felga w mojej e36, mam takie pytanko czy można do niej zarzucić alu felgi od e32 na tył. one są 215X55X15 7J a aktualnie mam 185X65X15 6,5J, rozstaw śrub pasuję tylko czy się zmieszczą? Jak by dało radę zarzucić to będzie spalała więcej jak mam 1,8tds ?

A drugi problem mam taki że po wjechaniu w tą dziurę w drodze zapaliła się ikonka od ABS i teraz nie działa ;/ mógł czujnik paść ? czy mogło coś więcej.

Proszę o odpowiedź.

Opublikowano

Aha ;]

Ok;]

To ja idę odkręcić koło i zobaczyć jeszcze raz bo wcześniej na drodze sprawdzałem na szybko to wydawało się ok.

To pójdę teraz na spokojnie zobaczę ;] jak coś nie będę wiedział albo będzie wydawało się wszystko na sprawne to będę pisał.

Opublikowano
Sprawdzałem w każdym kole czujniki, kabelki są nietknięte a czujniki są na miejscach, można je sprawdzić w taki sposób że od kolegi bym wziął dobry czujnik i do mnie zamontował by sprawdzić czy może któryś padł? czy trzeba pojechać i bawić się w podłączanie pod komputer ? ;/
Opublikowano
Czujniki z zazwyczaj sie nei psuja, to w wiekszosci wymysl mechanikow, ta wyrwa w jezdni to moze tylko zbieg okolicznosci, wyjmij kazdy czujnik i wyczysc dokladnie szmatka i wsadz spowrotem, chyba ze pojedziesz na kompa i powie Ci w ktorym kole, wtedy zaoszczedzisz troche czasu, jak tak zrobilem i to bylo to. Z tym, ze u mnie blad jeszcze nie wyskoczyl ale zle dzialaly abs. Z bledem chyba i tak muisz leciec na skasowanie. To najtansze rozwiazanie jak nie pomoze bedziemy myslec dalej. pozdr
http://img684.imageshack.us/img684/4426/c23a511dcaf4207f.jpg
Opublikowano
Błędu ABS się nie kasuje, można odłączyć czujnik, podłączyć spowrotem i kontrolka ma zgasnąć (to nie airbag). Zdaje się że czujniki można omomierzem zbadać, lecz nie pamiętam jaki by miały mieć opór (jeśli sprawdzisz 4 to zobaczysz który się różni ale jest trochę grzebania, chyba że z kanału dostaniesz bez zdejmowania kół do wtyczek). Aha i tak przy okazji, u siebie chciałem wyjąć czujnik ABS z piasty i za cholerę nie chciał wyjść, nie wiem po co zrobili go na taki wcisk jak jest i tak przykręcany śrubką.
Opublikowano
To można w taki sposób jeszcze zrobić, to już jutro pójdę zobaczyć jakie mają napięcia i może doję który padł ;]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wydaje mi sie ze jesli ma zabrudzony czyli (dobry czujnik, podkreslam) i go przecisci kontrolka sama zgasnie i nie musi jechac na kompa

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Z czujnikami to są problemy :( słuchaj, ja tak samo jak Ty wjechałem w "mała" szczelinę w drodze i wyskoczył błąd ABS. KOMPUTER = lewy przedni czujnik prędkości czyli ABS = NOWY czujnik. Po przejechaniu 100 m kontrolka SAMA zniknęła.

I jeszcze jedno jeżeli nie miałeś wcześniej zmienianych czujników to chyba najlepiej do mechanika oddać, ponieważ jest strasznie dużo grzebania przy tym ( rdza i ciężkie wykręcanie) podstawa to pojedź na kompa. U mnie wyszło 70 zł za czujnik + 50 robota. Pozdrawiam

Opublikowano
Jeżeli się już wie który czujnik zepsuty to z wymianą większych problemów nie powinno być, można go przewiercić lub co kolwiek innego zrobić aby go wyjąć w razie problemów, ja u siebie z kolei chciałem go wyjąć "żywego".
Opublikowano
Jeżeli się już wie który czujnik zepsuty to z wymianą większych problemów nie powinno być, można go przewiercić lub co kolwiek innego zrobić aby go wyjąć w razie problemów, ja u siebie z kolei chciałem go wyjąć "żywego".

Dałeś rade? Bo mechanik do którego z tym poszedłem to się męczył 1,5 godziny a delikatny nie był. Powiedział mi, że ten czujnik który się zrypał to był oryginalny jeszcze nigdy nie ściągany. :cool2:

Opublikowano
Przeleciałem wszystkie czujniki i są sprawne ale po ponownym przyjrzeniu się bliżej zauważyłem że jest kabelek lekko nacięty i jak go poprawiłem to ikonka zgasła i ABS działał do pierwszego dołka, po wjechaniu znowu się zapalił i trzeba znowu było poprawiać. Da się dokupić ten kabelek co idzie od czujnika w przednim kole od pasażera ? Bo jak by dało radę dokupić go to tylko zostało by go wymienić i po kłopocie by było ;]
Opublikowano
Swego czasu tez miałem pęknięty przewód od czujnika ABS w tylnym kole, jak go scisnolem palcami ABS działał.Lutownica,cyna,kalafonia,kilka koszulek termo i 5 min pracy. Od roku spokój zero problemów z ABS-m
Opublikowano
To można w taki sposób zrobić, będę musiał poprosić kolegę by mi to zrobił bo nie mam lutownicy ;/