Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiatm

W grudniu szukalem diesla ale mi sie odwidzialo po zakupie A6 ktora po 2 m-ym uzytkowaniu sprzedalem.

Naszla mnie ochota na zakup 545i 2004 lub 530i. Jestem nastawiony na zakup tej pierwszej. Czy ktos moze mi powiedziec, czy sa jakies wady w tych silnikach? Na co zwrocic uwage przy zakupie obu tych bezyniakow?

Z gory dziekuje.

Opublikowano

Ale one chyba nie wychodzily w 2004 roku a wlasnie takiej szukam. 2004/05

535i nie moge znalesc wogole takiego silnika 535d to tak.

535i weszla dopiero od 2008r. a tekiej nie szuakm jak widac z posta.

Opublikowano
Dzieki za OT, ale spojrz nan tytul posta.
Opublikowano

Silnik M54 3,0i 231KM podczas 2letniej eksploatacji: bezawaryjny,skłonnosci do spalania oleju przy jeżedzeniu pod czerwone pole(lub ingerencja LPG),elatyczność dobra lecz trzeba piłować obrotami aby wciskało w fotel, czegos wiecej oczekiwałem od 231KM, moim zdaniem lepszą frajdę z jazdy daje 3,0d. Podejrzewam(nie miałem okazji jezdzić),iż 545i daje 100% zadowolena z jazdy,a moc jest dostepna(odczuwalna) w każdym zakresie obrotów.

Też się rozgladam za silniczkiem 4,4i ale w E-65.

Opublikowano

Kolego, jestem swieżo po zakupie 545i i powiem Ci, że to co ten silnik potrafi to jest :modlitwa: , podziekowania dla bmw, w pełni rekompensuje apetyt na paliwo zwłaszcza ze przesiadłem się z klekota. Do tego prowadzenie i radość z jazdy, po prostu :mrgreen:

pozdrawiam, szczęsliwy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
masz wieksze przyspieszenia niz w 46 330d? , chodzi mi przyspieszanie np z 60-100 km/h itp?
Opublikowano
masz wieksze przyspieszenia niz w 46 330d? , chodzi mi przyspieszanie np z 60-100 km/h itp?

Ogólnie w e60 545i wszystko jest większe w porównaniu do e46 330D, więc przyspieszenia również :)

Opublikowano

Ogólnie w e60 545i wszystko jest większe w porównaniu do e46 330D, więc przyspieszenia również :)

Kolega ladnie to podsumował :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

viewtopic.php?p=721808#721808

z powyższej tabeli wynika inaczej, przyspieszenie o 80 do 120 km/h

530d - 5,4 s

545i - 5,8 s

pytałem z ciekawości, bo myślałem ze moze znasz dane, 330 d jest lżejsze wiec powinno być szybsze

Opublikowano

Koledzy, dzieki za odp. Jednakze po naradzie z zona szukam klekota :) wiem, wiem... ale co zrobisz... Przestraszylem sie troszke spalaniem 545i. Napalilem sie za mocno na koniki Wiec poszedlem po rozum do glowy ;) .. Szukam 530d lub jak dam rade finansowo to moze 535d ale to pierwsze raczej. Teraz trzeba mi poszuakc cos na tema tych silnikow, ale slyszalem ze sa dobre i wiekszych problemow z nimi nie ma.

Ps. Opcja 545i wciaz aktualna, ale nie mowcie zonie ;)

Opublikowano

530d - 5,4 s

545i - 5,8 s

Tylko że te dane dotyczą przyspieszeń na 4/5 biegu. Na 3-biegu 545i zbierze się dużo szybciej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ciekawe jakie sa przyspieszenie bez względu na bieg
Opublikowano

viewtopic.php?p=721808#721808

530d - 5,4 s

545i - 5,8 s

pytałem z ciekawości, bo myślałem ze moze znasz dane, 330 d jest lżejsze wiec powinno być szybsze

Małe szanse :mrgreen: e46 330d vs e60 550i http://www.zeperfs.com/duel1150-2015.htm To samo jest z wersją e60 530d, chyba że w benzynie zatną się niższe biegi a do dyspozycji pozostanie 6 bieg to wtedy klekot odfrunie :twisted:

Opublikowano

Małe szanse :mrgreen: e46 330d vs e60 550i http://www.zeperfs.com/duel1150-2015.htm To samo jest z wersją e60 530d, chyba że w benzynie zatną się niższe biegi a do dyspozycji pozostanie 6 bieg to wtedy klekot odfrunie :twisted:

550i "zeżre" każdego seryjnego Diesla. Nawet V12 TDI, który siedzi w Audi Q7, chociaż tutaj umiejętności kierownika już mogą mieć znaczenie :)

Luke, jak poczytasz trochę forum, zorientujesz się, że koszty spalania to nie wszystko, chociaż 545i na pewno do najtańszych w eksploatacji nie należy, to w ostatecznym rozrachunku może się okazać, że wcale takie dużo droższe nie będzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w Polsce na zakup BMW musi byc klient, a na bardzo zadbane, idealne itp. mozna dłuuuugo szukać i nie znaleźć za cenę wartą wg sprzedającego...
Opublikowano

Luke, jak poczytasz trochę forum, zorientujesz się, że koszty spalania to nie wszystko, chociaż 545i na pewno do najtańszych w eksploatacji nie należy, to w ostatecznym rozrachunku może się okazać, że wcale takie dużo droższe nie będzie.

Co miales na mysli ? Jezli wziasc pod uwage spalanie, to 545i to jest potwor w porownaniu z 530d czy 535d. Muse poczytac o dieslach ale po lifcie z 2006. CIekawy jestem jak one sie sprawuja i czy sa awaryjne?

Opublikowano
A 530 i nie brales pod uwage po lifcie w 2005 ma 258 kucykow i jezdzi calkie milutko od 545i jest wolniejsze o kilka dziesiatych do setki a apetyt na paliwo przepuszczam ze duzo mniejszy, No i ten dzwiek silnika zaden diesel go nie pobije no i 6.5 sec do 100km/h nie jest zly. Mojá jechalem 260km/h to tez mysle ze nie jest zle. Polecam.
Opublikowano

Daro,

Skoro jeździsz e60 530i, podziel się raportem spalania.

Tankujesz pod korek i liczysz, czy bazujesz na wskazaniach komputera?

Jakie masz średnie zużcie? Co się dzieje jak tylko miasto a co jak dłuższa trasa(300-500km powiedzmy).

Jestem ciekawy, bo tez się przymierzam do zakupu.

Pozdrawiam,

Jarek.

Opublikowano
Hej jesli mowa o spalaniu 530i to wygláda to nastepujaco. Przy plynej jezdzie autostradowej do 140Km/h wychodzi mi od 7,8 do ok 9l na 100km, przy szybkiej jezdzie autostradowej brala mi srednio 10-12 l/100km przy duzym obciazeniu , na zwyklych szosach gdzie predkosc zwykle oscyluje w okolicy 100 km/h jest miendzy 7-8 na 100km, z miastem jest juz troche gozej. Ale to moze tylko w moim przypadku poniewaz jezdze na bardzo krodkich odcinkach tj. czasem 800m a czasem 4km przewaznie w korku ale musze liczyc ze ok 18l wezmie przy takiej jezdzie. No coz 258 koni trzeba nakarmic. Na pocieszeni dodam ze przed tá BMW mialem Honde Accord 2.4 190koni a spalala podobnie. Darek.
Opublikowano

Daro,

Dzięki za odpowiedź.

Zużycie w trasie całkiem przyjemne. Podejrzewam, że gdybyś robił troszkę dłuższe odcinki w mieście, silnik zdążyłby się zagrzać i spalanie też by spadło. Kwestia też ciężkości Twojej nogi :)

Pytanko jeszcze - masz 530i czy xi? Jeśli "i" to jak radzi sobie zimą Twoje autko? Zasypane parkingi, "zakopanie" się w śniegu itp? Od zawsze jeździłem autami z napędem przednim - stąd pytanie.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Hej.Zima dobre pytanie zadales ,ja mam 530i (tylko) jak popada snieg i nie masz zimowek to masakra nigdzie nie pojedziesz !!! Ja zprkingu przysypanego sniegiem wyjerzdzalem a po 20metrach wracalem ok 40 min z lopatá w reku. Nie zakupilem zimowek wiec auto stalo dosc dlugo bo nieszlo nim jezdzic. Za to mojej zony Punto czulo sie jak ryba w wodzie tez bez zimowek w kazdym sniegu dalo rade :D .Mieszkamy w U.K a tam snieg to zadkosc dlatego nie inwestowalem w zimowki. Pozdrawiam. Darek.