Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pare pytan odnosnie przyciemniania szyb bo nosze sie z tym zamiarem a chce zeby to wszytsko ladnie wygladalo, mam zamiar przyciemnic wszystkie szyby oczywiscie nie na mega czarno tylko delikatnie je przydymic, tyly troche mocniej a przednie mniej, jakiej uzyc folii zeby efekt byl ladny,dodam ze auto jest srebrne w sedanie :)
Opublikowano

witam

jeżeli chodzi o przyciemnienie przodu to niestety musisz liczyć sie z tym że jak trafisz na jakiegoś upartego policjanta podczas kontroli lub na przeglądzie diagnosta będzie miał kiepski humor to może nie przepuścić autka, a przy policji... cóż zrywanie folii na miejscu. przednie szyby są juz fabrycznie przyciemnione prawie w maksymalnym możliwym wymiarze i z tego co sie orientuję nie ma takiej folii która zachowałaby przejżystość na poziomie 70% lub 75% (nie pamietam juz dobrze) z tyłem łatwiej bo nawet zamalować można tylko warunek auto musi być wyposażone w dwa lusterka zewnętrzne.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Kolega ma rację.Może przez foliowanie szyb byc problem.Ja proponowałbym przyciemianie piecowe. :P Dostaje się atest i nie ma problemu z policją i na przeglądach.Dla zainteresowanych podaję linkhttp://www.technicolor.pl/main.html. Pozdrawiam :cool2:
Opublikowano
witam

przednie szyby są juz fabrycznie przyciemnione prawie w maksymalnym możliwym wymiarze i z tego co sie orientuję nie ma takiej folii która zachowałaby przejżystość na poziomie 70% lub 75% (nie pamietam juz dobrze)

Szyba przednia czołowa i przednie boczne wg. Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, §8pkt4: przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75%, natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%.

Prawda jest taka że szyby przednie boczne już fabrycznie mają przepuszczalność na poziomie 70%, poza tym oklejenie przednich szyb w promieniu 180 st pozycji kierowcy, jakąkolwiek folią choćby przeźroczystą jest podstawą aby zatrzymać dowód rejestracyjny pojazdu przez policjanta Ruchu Drogowego.

z tyłem łatwiej bo nawet zamalować można tylko warunek auto musi być wyposażone w dwa lusterka zewnętrzne.

To jest tylko częściowo prawda, owszem na tylne szyby nie ma uwarunkowania co do stopnia zaciemnienia, lecz folia musi posiadać atest, jak każda inna zmiana w pojeździe.

Opublikowano
Witam. Kolega ma rację.Może przez foliowanie szyb byc problem.Ja proponowałbym przyciemianie piecowe. :P Dostaje się atest i nie ma problemu z policją i na przeglądach.Dla zainteresowanych podaję linkhttp://www.technicolor.pl/main.html. Pozdrawiam :cool2:

Kolego, a moze wiesz jaka jest cena takiej usługi?? Chociaż w przybliżeniu, bo wydaje mi się, że znacznie wyższa, niż profesjonalnie naklejonej folii.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W zeszłym roku pytałem o cenę w jednej z firm, 1500 zł za wszystkie boczne i tylną w e46 sedanie.
Opublikowano
witam. Tak potwierdzam w granicach 1500zł.Pozdrawiam :cool2:

To jest cena za PIECOWE przyciemnianie??, czy za folię?

Opublikowano
A czy jak się przyciemni piecowo to przepuszczalność światła się nie zmieni i nie wyjdzie na to samo co foliowanie, tam gdzie ja przyciemniam to gość też daje atest ale mówi że w przepisach jest wyraźnie napisane że liczy się właśnie przepuszczalność światła a nie czy przyciemniane piecowo czy naklejona folia.
Opublikowano

Policji nie interesuje czy piecowo, czy folią przyciemnione. Przykładają urządzenie pomiarowe i badają przepuszczalność światła. Jeśli się nie zgadza to w przypadku folii możesz na miejscu, w ich obecności ją zedrzeć. Przy piecowym robi się problem. Zbijesz szyby boczne przednie?

Pzdr.

Opublikowano
Ja w swojej buni srebrnej przyciemniałem wszystkie szybki folią, nie na czarny że nic nie widać tylko delikatnie i ładnie sie prezentuje. zapłaciłem 400 zł a na przeglądach nie miałem problemu :)