Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich bedacych na forum--- mam taki maly problem, zapytam poniewaz moze uda mi sie zaoszczedzic kilka zl. a wiec bedac we francji przejechalem po krawezniku prawym przednim kolem, na tyle mocno ze cos sie przestawilo w kolumnie macpersona(pisze jak slysze) i teraz kat nachylenia kola jest o 1stopien wiekszy od lewej strony.wiem jak zlozona jest kolumna. moje pytanie to takie, co sie tam moglo przestawic, czy duzo jest pracy z przywruceniem prawidlowego konta nachylenia kola z przodu. dodam ze w drodze powrotnej (najprawdopodobniej wtedy) scielo mi wewnetrzna strone opony. prosze o pomoc osoby ktore znaja sie na djagnostyka lub sami robia mechanike i sie znaja na samochodach. chce tekiej pomocy poniewaz nie wiem czy w domowych warunkach bez specyjlnego sprzetu dam rade nastawic w miejsce to co bylo kolumne a wiadomo i tak na diagnostyke na zbieznoce musze pojechac.
jedynakk
Opublikowano
Przód nie ma regulacji konta, najlepiej daj do zrobienia auto do dobrego warsztatu gdzie od razu Ci to sprawdzą a nie wyprostują na oko, samemu też ciężko będzie Ci coś zrobić, chyba się tam da jakieś śruby na "fasolki" rozpiłować ale raczej samemu nie warto.
Opublikowano
warsztad polegl i sam chce to zrobic-czy ktos mi w tym pomoze ma ktos pomysl jak przesunac gorna krawedz kola przud prawa strona na zewnatrz 1 stopien:?:
jedynakk
Opublikowano
o jeden stopien bedzie ciezko sprawdz wszystkie tulejki i sama kolumne prawdopodobnie masz wygiete lekko mocowanie kolumny do zwrotnicy

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
sorry panowie, ale konto to mozecie miec w banku albo na allegro :P

Każdy popełnia jakieś błędy w pisowni więc takie wypowiedzi są tu zbędne . Jeśli nie umiesz pomóc to śię nie wypowiadaj.

warsztad polegl i sam chce to zrobic-czy ktos mi w tym pomoze ma ktos pomysl jak przesunac gorna krawedz kola przud prawa strona na zewnatrz 1 stopien:?:
Możesz spróbować rozpiłować otwór w który wchodzi śruba nr.5 narysunku http://www.realoem.com/bmw/diagrams/m/k/8.png Powodzenia :cool2:
Opublikowano
...czy w domowych warunkach bez specyjlnego sprzetu dam rade nastawic w miejsce to co bylo kolumne a wiadomo i tak na diagnostyke na zbieznoce musze pojechac.

To nie jest z modeliny, że podejdziesz i pod domem pociągniesz kilka razy i będzie ok. :roll:

Coś albo zerwałeś albo skrzywiłeś (nie wiem co, bo najechać na krawężnik można na wiele sposobów i wiele rzeczy zepsuć ).

Jeśli nie masz sprzętu do pomiaru to skąd będziesz wiedział że coś poprawiłeś ?

Możesz jedynie zacząć po kolei: zdjąć koło (jak masz kanał to niekoniecznie), i patrzeć, co wygląda inaczej niż np.z drugiej strony.

Jeśli pilnie musisz gdzieś dojechać to tak jak piszę wyżej i ewentualnie jak coś jest krzywe (wachacz, mc.pherson itp.) naciągaj aż się na oko wyprostuje.

Pod niektóre połączenia śrubowe możesz podłożyć lekko podkładki (żeby coś zmieniło kąt), ale na dłuższą metę tak nie jeździj.

Jeśli nie będziesz widział nic podejrzanego, to lepiej nie rozkręcaj, bo później możesz nie wkręcić spowrotem na dany otwór.

Opublikowano

Każdy popełnia jakieś błędy w pisowni więc takie wypowiedzi są tu zbędne . Jeśli nie umiesz pomóc to śię nie wypowiadaj.

Spokojnie nie ma co sie denerwowac, oczywiscie ze kazdy czasem popelnia jakies bledy w pisowni, nie wiem jak was, ale slowa typu "kont" mnie po prostu rażą. i nie chodzi tutaj o poprawianie wszystkich na siłę, ale może postarajmy się choć troszkę razem zmienić stereotyp posiadacza BMW

pozdr

i sorry za off topic

Opublikowano
Dzięki za wypowiedzi taki lub innych, tych, którzy chcieli mi pomoc i tych, co złośliwie sie wypowiadali. Informuje ze juz jest po kłopocie juz wszystko jest na miejscu i najważniejsze kosztowało mnie to 0zl i 1h pracy pozdrawiam
jedynakk