Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak sie jeździ automatem w E46 328i lub 325i? czy duża jest różnica między manualem? jak manual.Zamierzam coś takiego kupic. Aktualnie mam E46 323i, a chciałbym nowy nabytek troszkę lepiej jeździł.
BMW było jest i będzie.
Opublikowano
tak na poczatku nie bedziesz wiedział co zrobić z lewą nogą i prawą reka przy zwyklej eksploatacji poza komfortem brak róznic no a potem jak bedziesz szukał nastepnego auta to wyznacznikiem bedzie skrzynia koniecznie automat
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano
To bardzo ciekawe, bo wlaśnie zakupilem 528i z automatem i uważam że jazda z automatem to masakra. Tak więc jeśli lubisz samochody i jazda sprawia Ci przyjemność unikaj takich wynalazków.
Opublikowano
pod jakim wzgledem w miescie bajka a poza miastem i tak zazwyczaj lecisz na najwyzszym biegu
Opublikowano

przed zakupem warto się przejechać samochodem z automatem, najlepiej gdybyś znalazł dwa takie same auta, jedno w manualu, drugi automat i porównał

wg mnie jeśli lubisz jeździć samochodem i wachlowanie biegami Cię nie męczy to bierz manuala

Opublikowano
dla mnie nie bylo problemu przerzucic sie z M na A. a jak sobie pojezdzisz dluzej Automatem to stwierdzisz ale to wygodna sprawa. ojciec ma teraz forda kuga 2,0d Manual 6 biegow i jak teraz nim czasem jezdze to mnie meczy to wachlowanie. Manual fajny da się poszalec ale ile to sie w zyciu czlowiek bawi a zabawa czasem drogo wychodzi
Opublikowano
W automacie drażni mnie ten dzwięk silnika jakby sprzęglo się ślizgalo. Dla mnie to nie do zaakceptowania. Tą 528iA kupilem dla kuzyna i jeszcze dwa mniesiące będzie u mnie trochę potestuję i może się przekonam :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W manualu ciężko się gada przez telefon :norty:

Mam pierwszego w życiu automata i jestem zadowolony, trzeba się przyzwyczaić jak do wystkiego.

Ale za to fajnie w trasie bo nie trzeba redukować , zawsze wszystko działa kiedy trzeba.

Pozdrawiam
Opublikowano
A jak z przyspieszeniem i elastcznością autom w tych silnikach co podałem wcześniej?
BMW było jest i będzie.
Opublikowano
mysle ze nie odczujesz zadnej róznicy w przyspieszeniu choc ona jest na niekorzysc automatu
Opublikowano
A jak jest z wytrzymaloscia skrzyn automatycznych w benzynowych wersjach BMW E46? Bo z tego co tu czytam automaty w dieslach (ZWLASZCZA 330d ze skrzynia GM) trzeba raczej omijac szerokim lukiem... :cry2:

"Kiedy rozum śpi, budzą się demony" - Francisco Goya

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jak z przyspieszeniem i elastcznością autom w tych silnikach co podałem wcześniej?

W instrukcji piszą że niby gorzej, ale ja uważam i odczuwam że jest inaczej, nawet nie wiesz kiedy i automat zredukuje i dobierze obroty tak aby było jak najlepiej dla silnika i przyśpieszenia.

Jest to dość ciekawe kiedy chcesz gwałtownie przyśpieszyć, w manualu musisz zredukować i się do tego jakoś przygotowć, w automacie wciskasz gaz a jak skrzynia zredukuje to dostajesz kopa w plecy, (fajne to jest bo nigdy nie wiesz kiedy się tego spodziewać) .

Pozatym w korkach i w mieście jest niezastąpiony a na trasie jeździ się tak samo jak manualem, bo powyżej 100km/h spina się z silnikiem już bez poślizgu,

Pozdrawiam
Opublikowano

Ja następną bunie też bede miał melexa. No options!

Całe życie jeździłem manualami i zaryzkowałem i jestem zadowolony.

Jedynym minusem to większe spalanie ale ja ma LPg wiec mnie to gigla.

Żona ma Fieste w M i czasami nią jeżdze, w pracy tez jezdze M i zawsze jak wracam do mojej buni to sie upewniam ze melex to zajebiaszcza sprawa pod względem wygody, czy w miescie czy w trasie.

Aha no i kickdown jest awesome!

Ja zdecydowanie polecam Ci automata a w benzynie jak sie dba o wymiany oleju (co 60000km) to te skrzynie (ZF)ponoc są nie do zajechania (oby :wink: ) - w przeciwieństwie do tych skrzyń GM w dieslowskich 3,0 - które nie wytrzymują momentu. Pozdro

Opublikowano

Posiadam klekota w automacie wiec jedynie się w tek kwestii wypowiem.

Kumpel mi go ściągał miał wytyczne jak wrócił z rzeszy do polski dzwoni opowiada i na końcu pytanie "Czy ty aby nie chciałeś automata?"

F...* nie chciałem. Upsss sory to masz ;)

Kij mówie najwyżej opchnę klamora jak się nie spodoba.

Pierwszy w karierze klekot i do tego automat.

Zawsze byłem sceptyczny do automatów a nawet przeciw.

po 3 dniahc jazdy zmieniłem zdanie. Nie chce już manualna. Co prawda nie wiedziałem co z lewą nogą zrobić i ręka odruchowo na wajchę szła ale spoko.

Przyzwyczaiłem sie i jak jadę teraz manualem to zdarza się zapomnieć o sprzęgle i biegach :D

Mój sceptycyzm uleciał i jestem bardzo zadowolony. Przyzwyczaić się jest naprawdę łatwo później to sielanka.

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Opublikowano
Potwierdzam wypowiedz kolegi Baranek74 . Ja wczesniej tez byłem na anty z automatmi i podobnie moi znajomi, teraz sami mowia ze nastepne auto to tylko w automacie. Pozatym to juz moj drugi automat wczesniej byla e36 325 tds i tez swietnie jezdzila. Ale ta skrzynia w e46 to juz jest naprawde super.
Opublikowano

Bez dwóch zdań automat ,a jak chcesz pomachać to przecież jest tip tronic i mozna sobie pozmieniac biegi.

Miasto ,korki -a tu kawka w jednym reku i jazda :)

Opublikowano

automat tak, ale tylko do dieasla lub T benzyny, nie do wolnossaka, osiągi w dół, spalanie w góre, odbiera wiele frajdy ze sportowej jazdy bmw, m.in. np strzal w plecy przy kolejnej zmianie biegów ;)

w dieaslu jaki i Tbenzynie automat sprawuje się znakomicie ze wzgledu na nisko ulozony moment obrotowy i jazda jest duzo efektywniejsza i przyjemniejsza wtedy,

wiadomo R6 w benzynie trzeba troche podkrecic na obrotach by zaczelo pokazywac swoje walory i atuty :)

no chyba ze ktos sie nastawia tylko i wylacznie na komfort, to wtedy napewno na + dla automatu w bmw, gdyz biegi zmieniaja się niezauwazalnie, choc idąc dalej komfort automatu z mercedesa bije na glowe ten z bmw i audi ;)

pozdro.

Opublikowano
Witam,dołącze sie do tematu..akurat nie jestem zwolennikiem automatu,odbiera duzo radosci,kolega ma 3.0 w benzynie e46(dodam ze w swietnym stanie)i sam stwierdzil ze odbiera sporo wigoru aucie ,jest zwloka znaczna przy wyprzedzaniu i jak do kogo ale dla mnie jest to drazniace,poprostu jest za wolna ta skrzynia,no i spalanie dobre 1,5 litra wiecej ale to juz mniej wazne.Takze, ile ludzi tyle gustów.pozdrawiam
Opublikowano (edytowane)
Spedzilem dzisiaj prawie 1.5 godziny w korku, podjezdzajac co chwila po kawaleczku do przodu: sprzeglo - jedynka - hamulec - sprzeglo - jedynka - hamulec - i tak na okraglo caly czas na odcinku prawie 10km. W 330d sprzeglo i biegi nie pracuja tak zupelnie lekko... - i powiem szczerze, ze w takich sytuacjach automat naprawde moglby podniesc komfort podrozowania - i to znaczaco... :roll: Edytowane przez petrolhead

Pozdrawiam

Opublikowano
A jaki procent twojej jazdy to jazda w takim korku ???

Dosc niewielki: 5-10%. Po prostu znow spadlo troche sniegu i miasto od razu sparalizowane... :mad2:

Pozdrawiam