Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów.

Jako że jestem świeżym forumowiczem z góry proszę o wybaczenie za moje nie fachowe wysławianie się.

Wiec tak...od roku jestem dumnym posiadaczem BMW e36 316 coupe 95r ale 102kM to troszeczkę malutko proporcjonalnie do spalanej benzyny a otóż w 2.0 z vanos jak wiemy jest 150kM, większa frajda z jazdy a i średnie spalanie jest nie wiele większe bo nie cały 1l.

Szukałem na google oraz tutaj na forum i nie potrafiłem znaleźć na temat który mnie interesuje.

Zapytacie:"Nie lepiej kupić całe nowe auto z mocniejszym silnikiem?" otóż wydaje mi się ze zmieszczenie się kwocie 6 000zł jest realne a włożyłem już troszkę pieniążków w nie, a druga sprawa to to że to moje pierwsze auto i przywiązałem się do niego i nie chciał bym go zmieniać na inny.

A wiec tyle słowem wstępu, pytania na które szukam odpowiedzi to:

1. Czy komora silnikowa pomieści silnik 2.0? (jeżeli nie to pozostałe pytania są zbędne)

2. Co jeszcze trzeba by było wymienić nie licząc silnika i skrzyni biegów, a co mogło by zostać z 1.6?

3. Czy zmieszczę się w kwocie 6 000 zł, czy to tylko moja niefachowa ocena przedsięwzięcia?

4. jaka jest różnica miedzy M50TUB20 a M52B20 i jak je odróżnić wizualnie?

Z góry dziękuje za wszystkie odp

Opublikowano

1; skoro miesci sie nawet 5 litrow to 2.0 spokojnie\

2; Silnik skrzynia dyfer hamulce

3; spokojnie nawet swap na m50b25

4; Tu jest odpowiedz z obrazkami:

viewtopic.php?f=68&t=119110

A tak szczerze to swap na 2.0 bedziesz zalowal lepiej na 2,5 M50B25 "pancerny" silnik i pali nieduzo wiecej :nienie:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
a ja powiem tak :norty: sprzedaj swoje bmw dolóż te 6 koła i kup piekne 2.5 literka :D jaki tu jest sens wszystko przerabiac dla 40km?? za 12tyś to kupisz sobie zadbane coupe z odpowiednim silnikiem i moze jeszcze na m pak sie zalapiesz :D przemysl sprawe :mrgreen:
Opublikowano
a ja powiem tak :norty: sprzedaj swoje bmw dolóż te 6 koła i kup piekne 2.5 literka :D jaki tu jest sens wszystko przerabiac dla 40km?? za 12tyś to kupisz sobie zadbane coupe z odpowiednim silnikiem i moze jeszcze na m pak sie zalapiesz :D przemysl sprawe :mrgreen:

ten samochód jest jak członek rodziny wiec szkoda mi go

Opublikowano
Kup sobie 2.8 najlepiej na tym wyjdziesz niż 2.0 :) stosunkowo do mocy a jeżeli chcesz już zakładać ten nowszy silnik to 2.8 conajmiej lepiej dołożyć tak mi się wydaje
Opublikowano
Kup sobie 2.8 najlepiej na tym wyjdziesz niż 2.0 :) stosunkowo do mocy a jeżeli chcesz już zakładać ten nowszy silnik to 2.8 conajmiej lepiej dołożyć tak mi się wydaje

no niby tak ale oc pójdzie w gore...

Opublikowano
jak oni sprawdza ze mam 2.5 a nie mam 1.6?? i kiedy to sprawdza i czy jest musowe zgłaszaie tej zmiany dokomunikacjii.. kolega miał podobnie zrobił tylko ze wv i jeździ do dzis przeglady przechodzi nowrmalnie a przyrutynowym zatrzymaniu policja nie zaglada pod maske....
Opublikowano
prawde mówiąc to nie zagladaja pod maske raz tylko mi sie zdarzylo ale to dlatego ze tylko moja dziwczyna byla trzezwa (oczywiscie prowadzila) a my zaczelismy sie madrowac :mrgreen: 30 min z zegarkiem w reku szukali tabliczki z numerem vin :mad2: kumpel jezdzi takim patentem z 1.6 na 2.5 i bez problemu przechodzi kontrole drogowe i przeglady
Opublikowano
heh z tą linka to dobry pomysł:P bede musiał to zapamietać;) tylko ze nie wszyscy sa takimi policjantami jaku kolegi powyżej
Opublikowano
Jeśłi chcesz jeszcze ten M52B20 to wiem kto chce sprzedać aktualnie. Igiełka.

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/