Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj rano po paru km wskaźnik temperatury dochodził prawie do połowy i z nawiewów leciało tak jak powinno cieplutkie powietrze, gdy wjechałem w trasę i przejechałem 50 km zaczęło lecieć chłodniejsze powietrze, spojrzałem na wskaźnik temperatury i małe zaskoczenie... wskaźnik tmp znajdował się minimalnie ponad niebieskim polem... ;)

O co chodzi ?

Jakiś czujnik się popsuł czy co ? :)

Może ktoś pomoże.... ;]

Pozdrawiam,

Radek

Opublikowano
W takiej pozycji jak pokazuje wskazówka to termostat najprawdopodobniej jest cały czas otwarty,ale może i wiatrak się kręci non stop,więc 2 rzeczy do sprawdzenia masz
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

OK, dzięki..

A jak sprawdzić wiatrak ? :D

W sumie to ja już wcześniej zauważyłem, że mi temperatury nie trzyma, ale minimalnie spadało.. to co było teraz to już tragedia :D

Więc chyba najrozsądniej było by wymienić od razu termostat co ? :]

Nie jest to duży koszt więc dla pewności chyba od razu kupie jutro i wymienię.. ;]

Opublikowano

OK, czyli to nie wiatrak :]

Mechanik mi powiedział, żebym na razie nie panikował ;]

Powiedział, żebym pojeździł i sprawdził właśnie te wężyki na dole i u góry.. i dopiero wtedy brał się za wymianę.

Do mnie termostat verneta kosztuje 115 a wahlera 150 ;] Wiec na razie wolałbym się upewnić, że to to niż wymieniać w ciemno.. :)

Macie może jakiś schemat ? Żebym złapał za dobre przewody :)

Opublikowano

Daruj sobie macanie przewodów tylko leć do sklepu po nowy termostat.

A jak nie wierzysz i chcesz potwierdzić winę termostatu to zanim silnik osoiągnie właściwa temp dotknij dolnego grubego węża między chłodnicą a silnikiem - jezeli bedzie ciepły to znaczy ze termostat puszcza.

Opublikowano
Kolego nie zastanawiaj się nad przewodami tylko wymień termostat . Ja tak miałem z tym że zauważyłem to dopiero jak jechałem w trasę w te mrozy . Wymieniłem termostat i już wszystko jest dobrze temperatura w pionie no i ciepełko leci a jak przystawię blisko rękę to prawie parzy
Opublikowano

OK, termostat zamówiony... niestety Verneta, Wahlera nikt nie był w stanie mi sprowadzić :[

Ale teraz mam drugie pytanko... Czy jak zapale zimny silnik to wiatrak powinien się od razu kręcić ? Mi się kręci wolno, ale się kręci.. :)

To dobrze ?

Opublikowano
Ja własnie załozyłem nową viskoze i też mi sie kręci cały czas nawet na zimnym silniku i objaw mam ten sam co ty ... tez nie leci cieple powietrze