Skocz do zawartości

Brak ogrzewania (na niskich obrotach)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W trakcie jazdy lub gdy silnik jest na obrotach ponad 1500 -2000, gdy dmuchawa jest włączona na 1 i 2 stopień leci ciepłe (gorące) powietrze, gdy dmuchawa jest ustawiona na 3 czy 4 stopień leci już letnie powietrze prawie zimne. Gdy silnik pracuje na luzie, leci już chłodne powietrze niezależnie na jakim stopniu włączona jest dmuchawa. Nie wiem już co mam robić, wymieniłem pompę wody, nagrzewnicę, odpowietrzałem według instrukcji - żadnej poprawy, może ma ktoś pomysł o co chodzi? / wskaźnik temperatury silnika "stoi na baczność" tak jak powinien/.

Nie mam już żadnego pomysłu, po prostu ogrzewanie zależy od obrotów silnika.

BMW 316i compact 1995r (silnik M43)

Opublikowano
Przepłukaj nagrzewnicę . Jest to opisane w temacie ''problem z ogrzewaniem odpowietrzenie układu chłodzenia'' druga srtona.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Elektrozawór jest dobry - jak silnik chodzi na obrotach tak pow. 1500 to leci gorące powietrze, jakby źle działał elektrozawór to myślę że cały czas by leciało chłodne powietrze.
Opublikowano
Jeżeli już powymieniałeś wszystko to została nagrzewnica a to nie jest mocna strona kompakta,jak potrzebujesz nagrzewnice to mam gdzieś dobrą z niewielką kasę,w tych kompaktach zdarzało mi się wymieniać nagrzewnice przynajmniej w czterech przypadkach
Opublikowano
u mnie jest tak samo jak opisujesz .co do tego elektrozaworu to może jest tak że on do końca nie otwiera przez co jest mały przepływ wody ,a jak da sie obroty to z automatu pompa więcej płynu przepchnie.
Opublikowano
A moze pompa wody, lopatki sie troche zluzyly i dopiero zaczyna kbracac plynem przy wyzszych obrotach...
http://img684.imageshack.us/img684/4426/c23a511dcaf4207f.jpg
Opublikowano
Pompa wodna została wymieniona na nową, wczoraj tez wymieniłem elektrozawór i żadnej poprawy, już się poddałem i zostawiam tak jak jest.