Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam mały problem. Kiedyś w moim aucie była zwykła instalacja gazowa, nawet bez blosa czy tam biosa nieważne. Teraz założyłem sekwencje i mam mały problem. Gdy jeszcze ekonomicznie tak do 2.5 tyś obr.(przed włączeniem vanosa) to pali mi 12 litrów i wszystko jest pięknie lecz gdy go trochę pociśnie tak do 5.5 tyś obr. to potrafi mi spalić od 30 do 50 litrów na sto :O. Jeżeli to normalne to ja jestem nienormalny :D:D. Pytanko czy komputer sie przestawił podczas pracy tego lipnego gazu czy co ??.

Sonda lampa ok vanos też przepływka dolot powietrza też cewki świece tez filtry też bak i kable nie sa dziurawe :D:D. Poza tym jak pojechałem na badania to spaliny przekroczyły dwukrotnie ilość CO2. Acha oleju też nie pali.

Następne pytanko czysto profilaktyczne.

Jeżdżę na oleju Midland 10w40 Półsyntetyk SL Jaki zalać bo ten "mi sie znudził" :D. Niektórzy mówią że castrola valvoline shell nawet elf o lotosie słyszałem. Chodzi o producenta, parametry wszystkie te same. Chodzi o to że te 10 000 tyś km to ja robie w trzy miesiące i niezabardzo mnie stać na wydatek 500zł za wymianę oleju. :D, oraz czy warto lać jakieś uszlachetniacze do oleju??.

Auto ma przejechane 320 tyś ale wszystko działa sprawnie nie muli tylko od jakiegoś czasu to spalanie. Słyszałem że problem komputer może rozwiązać ale najpierw wole sie spytać was. Acha wody chłodzącej silnik mi też nie ubywa więc uszczelka pod głowicą cała. wycieków żadnych nie kumam bazy może wy tak.

Pozdro i dzięki za pomoc

Opublikowano

Z gazem na pewno jest coś nie tak - jedź na kalibrację układu wtryskowego LPG

Odnośnie oleju: wątpię żebyś znalazł przyzwoity olej sporo tańszy od Mobila (teraz Lotos kosztuje prawie tyle co Mobil). A pozostałe marki które wymieniłeś beda droższe.

Opublikowano

Po pierwsze niewiesz w jakich obrotach pracuje vanos :twisted:

Po druhie wtryskiem gazu steruje komputer do gazu i musisz zrobic kalibracje

Co do oleju w tym temacie raczej oszczednosci nie znajdziesz :mrgreen:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
vanos działa już od odpalenia motoru. co do oleju polecam volvoline sam zalałem ostatnio jest troche droższy od innych ale na nim wiecej przejedziesz kilometrów tylko filterek wymienisz i bedzie ok. I odradzam dodatki do oleju tylko mozesz se kosztów narobic.
Opublikowano
Każdy poleci Ci ten olej na którym jeździ :) I pół syntetyk możesz sobie raz na np 15tyś wymieniać. Ja leje Elf. Uszlachetniaczy raczej nie dawaj bo po co? A co do gazu to jedź do tego co Ci to montował jeśli masz jakąś gwarancję.
Opublikowano

Siemka.

Właśnie byłem u niego kilka razy i nic i na benzynie i na gazie dzieje sie tak samo.

Z tego co wiem to sterownik gazu podpięty jest pod komputer układu paliwowego bo o to chyba tu chodzi i jeśli komputer paliwa jest źle ustawiony to tak samo LPG będzie źle działać. Dobrze myślę??.

Jak jadę na benzynie to CO2 też jest dwa razy za duże nic normalnie powinno być tak samo na gazie. na benzynie spaliny są bardzo drażniące i śmierdzą świeżym paliwem podobnie na LPG. także myślę że i układ benzynowy i lpg ma tą samą usterkę.

Co o tym sądzicie??

p.s. Czy to może być coś z katalizatorem??

Opublikowano
ja mam sekwencje ale mam od dzielnego kompa do gazu prawdopodobnie współpracuje z seryjnym kompem jakoś, a co do spalania to może masz kompa uwalonego i ci zalewa motor cały czas opcja na benzynie a jeśli masz gaz tez pod seryjnego noto ta sama sytuacja, jak odpalisz rano autko to jak pracuje równo czy dusi go i dławi jak dodajesz gazu??
Opublikowano

Odpala na dotyk i chodzi idealnie odrazu sie podkręci i spada do normalnego poziomu. Jak jest ciepły też trzyma obroty, na niższych obrotach spala zachwycająco mało paliwa tylko na wysokich. W poniedziałęk jadę pod kompa podpiąć zobaczymy :D.

Pozdro

Opublikowano
Mnie mechanik namawiał do oleju "genuine" ... Stwierdziłem ze to jakaś lipa... Pojechałem do sklepu popytałem o ceny i stwierdziłem ze w końcu go spróbuje... Faktycznie jest super i nie drogi :) chodzi mi o półsyntetyk jak cos :P
Opublikowano

co do gazu zeczywiszcie jesli na badaniach ilosc co2 przekroczkone 2krotnie to za bogata mieszanka. obniz nachylenie ze 6-8 jednostek w dul i probuj wtedy sprawdzac spalanie, a po silniku tez slychac jesli ma za bogata mieszanke odrazu inaczej chodzi szczegulnie na dobrym obciazeniu motoru to slychac-a moze tez sada byc padnieta i paliwo i gaz nie beda chodzic ok. ja mam osobiscie KME DIEGO 3 i jestem zadowolony i to co napisalem sam robie. a olej lej z najwyzszej polki i nie sluchaj domoroslych mechanikow. ja lalem do skrzyni mobila ATFa i skrzynia nie chodzila tak jak powinna jak zalalem castrola ATFa to jest o niebo lepsza praca jej a parametry te same wiec o co chodzi z tymi olejami? :D .

pozdrawiam

jedynakk