Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.ma e39 97rok. po odpaleniu samochodu wszystkie kontrolki gasna ale po ruszeniu zaswieca sie asc i abs. oczywiscie oba systemy wtedy nie dzialaja. pedal hamulca jest dosc twardy ale po uporczywym bardzo mocnym wcisnieciu go schodzi gleboku w dol. wydaje mi sie jednak ze nie do konca. po wylaczeniu silnika pedal twardy jak tralala. hamulce sa ale autem jezdzi moja dziewczyna i nie wiem czy mam sie bac odrazu o nia i nie pozwolic jej jezdzic? zapowietrzyl sie uklad? przyznam szczerze ze odkupna (1rok) nie sprawdzalem stanu plynu hamulcowego. prosze o dorade.
  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Tydzień temu przerabiałem podobny temat. Zaraz po ruszeniu, czasem po kilku min zapalały mi się te kontrolki. Na komputer, wykazało - przerwa w przednim lewym czujniku ABS (raczej do przewidzenia po przeczytaniu tego forum :). Zakup oryginalnego i po sprawie. Tyle że u siebie nie odczułem zmiany w sile jakiej musiałem użyć do wciśnięcia pedału hamulca.
Opublikowano

Co do dziwnie działającego pedału hamulca/twardego itp to sprawdziłbym czy się woda do pompy hamulcowej nie dostała. Zdejmij lewą/od kierowcy obudowę filtra kabinowego i sprawdź czy Ci się odpływy nie zatkały. Przy ich niedrożności zbiera się na dole woda i zalewa układ hamulcowy/pompę do której potem dostaje się woda i zaczyna się wariowanie układu hamulcowego.

Pzdr.

Opublikowano

Najlepiej podpiąć pod komp. wyjdzie czy czujnik i który.

Ja miałem 2tyg. temu to samo taką bunie kupiłem nie działał ABS i ASC wyjąłem czujniki z przodu bo na kompie wyszło ż e lewy przód , wyczyściłem , prawy na lewy i odwrotnie kasowanie błedów i ... śmiga do dziś :D

Opublikowano
dwie opinie o czujniku jedna o zalewaniu pompy. sprawdze jedno i drugie a dziewczyne poucze o spokojnej jezdzie bo ona zawsze mowi lubie szybkie i kradzione samochody:))) dziekuje panowie! KM z Wami!
Opublikowano
Ostatnio miałem tak dwa razy.Jednak myśle ze w moim przypadku spowodował do snieg. Parking u mnie w robocie nie jest odsnieżony i trzeba sie troche pomęczyć żeby wjechać. Kiedy pierwszy raz mi sie to zapaliło to tez pomyślałem ze ktorys z czujników jest do wymiany. Jednak kiedy zaparkowałem pod marketem to zaczełem kopać w koła i po przejechaniu może 100metrów wszystko wróciło do normy. Do końca nie jestem przekonany czy to wina śniegu,być może kończy sie któryś z czujników. Czas pokaże.
Opublikowano
Kolego, na bank kończy się żywot któregoś czujnika. Możesz jeszcze pojeździć dość długo ale powoli możesz szukać nowego :)
Opublikowano

Witam,

na początek się przywitam. Jestem świeżym posiadaczem BMW, mieszkam w Gdańsku.

mam ten sam problem. Kontrolka ABS i ASC świeci się po przejechaniu kilku metrów. Zakładam, że tragedii nie ma, padł jakiś czujnik.

I teraz moje pytanko, czy jakieś nieautoryzowane warsztaty mają możliwość podłączenia tego pod kompa, czy trzeba jechać do ASO?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Poohaty

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej to samemu sobie podpiac. Interfejs kosztuje z 200zl u kolegi nerwusa.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Witam,

na początek się przywitam. Jestem świeżym posiadaczem BMW, mieszkam w Gdańsku.

mam ten sam problem. Kontrolka ABS i ASC świeci się po przejechaniu kilku metrów. Zakładam, że tragedii nie ma, padł jakiś czujnik.

I teraz moje pytanko, czy jakieś nieautoryzowane warsztaty mają możliwość podłączenia tego pod kompa, czy trzeba jechać do ASO?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Poohaty

Do aso nawet niejedz bo tam to jak z prezydenta kasuja :D poczytaj na forum polecane warsztaty w Gdansku i wszystko bedzie jasne jak podlaczysz pod kompa to pokaze co ja boli :wink: powodzenia

Opublikowano
Najlepiej to samemu sobie podpiac. Interfejs kosztuje z 200zl u kolegi nerwusa.

A to jest najlepsze rozwiazanie :D :D

Opublikowano
zdemontuj oba czujniki z przodu i przeczyść je szmatką następnie załóż prawy na lewy a lewy na prawe koło i jedz na skasowanie błedów jak po skasowaniu znów się zapali trzeba podpiąć kompa i jak wyjdzie że ten sam czyli ta sama strona mimo zamienionych czujników to już robota dla elektryka bo albo połączenie miedzy czujnikiem a sterownikiem pompy albo sam sterownik jest walnięty koszt naprawy w granicach 300zł czujniki to wydatek 400zł oryginał 250dobry zamiennik
Opublikowano
gość opisuje że w aucie przed 1998 nie spotkał sie z uszkodzonym sterownikiem abs widocznie miał farta bo ja już kilka takich przerobiłem reszta tego co pisze jest ok
Opublikowano
Byłem w serwisie i po podłączeniu do kompa wyszło, że to czujnik prawy przedni. Czy jeśli kupię oryginalny siemensa (ok 300zł np. z czescidobmw.pl) to wystarczy go tylko podłączyć, czy jeszcze coś trzeba zrobić? W treści ze strony elektroda.pl piszą, że dotyczy to czujników/sterowników do ABS po 1998r. Mój samochód jest z 1997r.
Opublikowano
Byłem w serwisie i po podłączeniu do kompa wyszło, że to czujnik prawy przedni. Czy jeśli kupię oryginalny siemensa (ok 300zł np. z czescidobmw.pl) to wystarczy go tylko podłączyć, czy jeszcze coś trzeba zrobić? W treści ze strony elektroda.pl piszą, że dotyczy to czujników/sterowników do ABS po 1998r. Mój samochód jest z 1997r.

wystarczy podlaczyc i wykasowac bledy :cool2:

Opublikowano

W E 39 Montowane były "wadliwe" sterowniki ABS Boscha pewny typ. Wada polegała na upalaniu się ścieżek w sterowniku naprawa takiego sterownika trwa 10 minut. Trzeba wiedzieć że gdy raz działa ABS raz nie to może być walnięty sterownik. Po podpięciu pod kompa wyjdzie np. Przerwa w czujniku prawego przedniego koła, to nie musi oznaczać uszkodzonego czujnika abs-u i kupno nowego nic nie da.

Ja tak miałem było upalonych 8 ścieżek i nawet mi przestał działać prędkościomierz i ekonomizer a na kompie wychodziło że uszkodzone są 3 czujniki abs-u, a mimo to czasem wszystko działało jak należy.

Opublikowano
W E 39 Montowane były "wadliwe" sterowniki ABS Boscha pewny typ. Wada polegała na upalaniu się ścieżek w sterowniku naprawa takiego sterownika trwa 10 minut. Trzeba wiedzieć że gdy raz działa ABS raz nie to może być walnięty sterownik. Po podpięciu pod kompa wyjdzie np. Przerwa w czujniku prawego przedniego koła, to nie musi oznaczać uszkodzonego czujnika abs-u i kupno nowego nic nie da.

Ja tak miałem było upalonych 8 ścieżek i nawet mi przestał działać prędkościomierz i ekonomizer a na kompie wychodziło że uszkodzone są 3 czujniki abs-u, a mimo to czasem wszystko działało jak należy.

Zgadzam się tak się to obiawia. Diagnostyka na kompie to nie wszystko trzeba też mieć wiedze i umiec ja wykożystac inaczej kilkaset zł można puścić w błoto.

Opublikowano
witam panow mam podobny problem niedziala mi kontrola trakcji oraz czujnik abs a jakby tego bylo malo to przestal dzialac mi licznik teraz do tego doszly wycieraczki maja teraz bardzo powolny ruch a kilometry nie nabijaja sie czego to przyczyna w warsztacie w hannoverze mowia ze to komputer za 300 euro niewiem co robic czy gdzies taniej sie uda dziekuje za ewentualne odpowiedzi
Opublikowano
poczytaj w tematach o sterownikach abs jezeli masz z koncowka 001 to prawie na 99%jego wina,,,niekupuj nowego popatrz na allegro sa mistrzowie co to reperuja...ja za reperacje swojego dalem 300zl a nie euro :cool2: mozez go wyjac wyslac do naprawy a co najwazniejsze bez niego tez nozna jezdzic :wink:
Opublikowano

sterownik jest jeden sorry za wprowadzenie cie wblad a tutaj masz wszelkie info na ten temat:

http://www.allegro.pl/item891396032_sterownik_pompa_abs_audi_a4_bmw_e39_vv_passat.html

ale proponowałbym ci podlaczyc moze pod kompa i popatrzec co pokaze,,z tego co mi wiadomo to czujnik abs w tylnim lewym kole jest odpowiedzialny za podobne objawy mianowicie:niedziala predkosciomierz,swieci sie abs/asc,nienabija przebiegu.....

U mnie byly te same objawy + niedalo sie jej podlaczyc pod zaden interfejs!

Opublikowano
chej lukaszu mam kolejny problem a mianowicie znow nie moge odpalic silnika juz kiedys tak mialem lecz jak zawiozlem do mechanika i on naladowal mi akumulator to sam odpalil nic nie robil a teraz kreci lecz nie odpala
Opublikowano
w tym temacie to ci niepomoge(niemialem takiego problemu) a mechanikiem to ja nie jestem. :oops: ...... sorry :roll:
Opublikowano

witam,

musze powiedziec ze mialem podobny problem tez mi sie swiecily kontroliki ale to jest normalna rzecz ktora ma prawo sie zepsuc. no wiec w moim przypadku zrobilem tak ze pojechalem autem do mechanika (oczywiscie to bylo lato bo w zime to nawet balbym sie wyjechac bmw na smieg bez ASC bo chwila nieuwagi i [BAD] przed toba :) podlaczyl komputer sprawdzil wszystko elegncko pokazalo mu ze jest zepsuty czujnik abs w przednim prawym kole i wszystko jasne juz bylo. tylko najlepsze jest to ze koles chcial mnie skasowac za to 300 albo 350zl ;/ masakra no wiec ja kupilem czujnik na wlasna reke na allegro za 89zl :) i podlaczyl mi go za 40:) i wszystk chula jak CZA!!!:P