Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak ja taki wlewałem do e 38 i ładnie chodziło
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano
Ciesze się że mogłem pomóc,choć sam na tym zapłaciłem tzw frycowe .Pozdro
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

dziala

choc zastanawiam sie nad kupieniem orginalnego oleju gdyz klapa nie podnosi sied od samego dolu musze jej pomoc troszke i gdy sie zamyka i dochodzi do samego dolu to opada i klapie

a chyba powinna sie powoli zamknac a na koncu mechanizm powinnien ja docianac. wydaje mi sie ze orginalny olej byl gestrzy

jak jest u was tez opada? czy powoli jedzie do samego dolu?

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam.

Czy może są w tej pompce oleju jakieś filtry?

Mam pełny pojemnik tego oleju ale pompka na początku nie może sobie poradzić dopiero jak jej troszkę pomogę to podnosi klapę.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To zapewne wina słabych siłowników klapy.

Nawet jak masz hydrauliczną klape, to i tak jest tam standardowy zestaw siłowników, i gdy są słabe, to nawet nowa pompa nie poradzi sobie z podniesieniem klapy, a przy okazji bardzo szybko może się "skończyć".

Lub inna opcja, to zacierający się zawias klapy.

Opublikowano
A gdzie znaleźć te siłowniki, posiadam od nie dawna tourninga i jeszcze nie wszystkie części zlokalizowalem. A jak szybko sprawdzić czy zawias się zaciera? Może polanie go jakimś wd40 pomoże?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Łatwa sprawa, poszukaj na forum, temat kilka dni temu poruszany.

Wymiana zajmuje chwilę, rozbierania niewiele, jedynie cena za 4 sztuki ok 400pln.

Ale na nowych siłownikach, już niewiele wystarczy podnieść klapę żeby sama leciała w górę, także hydraulika bez problemu powinna dawać radę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma szans żeby sama szła w górę, ta klapa bez siłowników waży tyle, że ciężko ją w pojedynkę podnieść, nie ma co liczyć że siłowniki same dadzą radę.

Od podnoszenia samoczynnego jest hydraulika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze raz od początku:

-jak masz klapę automatyczną/hydrauliczną, (przycisk od spodu klapy w plastiku, pompka we wnęce koła zapasowego) to klapa powinna samoczynnie bez niczyjej ingerencji otworzyć się i zamknąć.

-jak masz klapę zwykłą, to powinna po otwarciu od ok 1/3 samoczynnie lecieć w górę, i mniej więcej od tego położenia samoczynnie się zamykać.

Zimą gdy siłowniki słabną, może się to gorzej otwierać, tak samo jak na klapie zalega 5kg śniegu i lodu. Dotyczy obu przypadków.

Siłowniki gazowe w obu rodzajach klapy są identyczne, po prostu hydraulika wraz z dodatkowym siłownikiem hydraulicznym wyręcza człowieka w otwieraniu i zamykaniu.

Opublikowano
Mam klapę hydrauliczną, w pierwszym swoim poście napisałem że wymieniłem olej w pompce, tylko w zbiorniczku nie zamykałem i otwierałem klapy w celu wypuszczenia z siłowników oleju ale nadal trzeba jej pomóc aby się podniosła.
Opublikowano

Hej, czy jest możliwość samodzielnej wymiany oleju w hydraulice ? Ktoś podpowie jak to zrobić , mam butle w zapasie i może troszkę przeszkadzać? Czy jeżeli pompka nie podniesie klapy i zrobicie to ręcznie to czy klapa wam opada ? u mnie tak jest i zastanawiam się czy to siłowniki :shock: koszty :mad2: czy może sama wymiana oleju pomoże? Mniejszy problem był jak było ciepło, teraz w chłodne dni klapa otwiera się maks do polowy :( nie wiem co robić a przed srogą zimą chcę ją odratować. Od czego zacząć?

Dzieki za ewentualne podpowiedzi :cool2:

Opublikowano
Z tego co koledzy mi trochę pomogli mogę powiedzieć że wymienić olej można mimo tego że jest butla, ja odkręciłem cała pompkę i wtedy podniosłem ją do góry i miałem zbiorniczek na wierzchu.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam Ponowie, mam takie zapytanie, a mianowicie czy pozdjęciu pojemnika na płyn z pompy, nie powinna wychodzić jakaś rurka, bo u mniie nie ma, więc jak pompa "wciąga" płyn ze zbiorniczka? Ja dolałem płynu i brak poprawy, od dołu trzeba klapie pomóc. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.