Skocz do zawartości

e34 m20 nie wchodzi na obroty powyzej 5,5 tys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam od nie dawna e34 z silnikiem m20 2 litry, zrobiłem w nim remont calej głowicy, wymieniony olej itd. silnik ładnie pracuje w sensie że równo ładnie wchodzi na obroty tylko jeden problem tylko do 5,5 tys obrotów nawet na luzie jak go przegazuje na max to dojdzie tylko do 5,5.

Słyszałem że to może byc rozrząd sam zakładałem ustawiłem górne i dolne koła na znakach załozyłem pasek i tyle. Znajomy mówił że są jakieś parzyste i nie parzyste liczby zebów na paskach i powinny być na nich jakies znaki, ale ja nie wiem założyłem normalnie.

Podajcie mi jakie moga być powody tego że sie nie wkreca

Dodam jeszcze że auto ma benzyne i gaz ( zwykły starszej generacji) i tak samo jest na benzynie i gazie, jak jade to mam takie uczucie że auto ciągnie jakby do 2,5 tys obrotów a później to tak idzie bo idzie nie czuć takij większej mocy przy wiekszych obrotach

prosze o pomoc i z góry dziekuję

Opublikowano

sprawdz przeplywomierz, czy klapka w srodku wykonuje pelny ruch, mozliwe ze to to

tyle ode mnie

Opublikowano
sprawdz przeplywomierz, czy klapka w srodku wykonuje pelny ruch, mozliwe ze to to

tyle ode mnie

Chyba kolega ma na myśli przepustnice :wink:

Ja mimo wszystko obstawiam kopnięty rozrząd

Opublikowano
Jesli przed zmiana rozrzadu bylo wszystko ok,to musisz sam zadac sobie pytanie co spieprz.....eś i co musisz poprawic.Stawiam na rozrzad[ moge sie mylic]
Opublikowano

Jest jeszcze taka sprawa ze jak ktoś zmieniał kable zapłonowe to na jeden kabel idzie taka dokładka drugi kabel który idzie do jakiegoś czujnika. W taki sposób ze trzeba by było fajke zdjać założyć właśnie ten kabel i zakręcić spowrotem fajke i ja tego nie mam właśnie założonego.

A co do rozrządu to złożyłem wszystko tak jak poniżej na rysunku na znakach dół i góra i i pasek mocno tak żeby był wszędzie naciagnięty i po obrocie silnika dalej znaki sie zgadzały

http://www.fothost.pl/upload/09/52/f1c0b314.jpg

Co do przepustnicy to muszę sprawdzić

Napisze może jeszcze jeden temat jak ustawic ten rozrząd

Opublikowano

A czy problem był wczesniej nie wiem bo kupiłem z wywalonom uszczelką pod głowicą i nie jezdziłem autem tylko kupiłem głowice nową po remoncie i uszczelkie victor reintz i złożyłem odpaliła bez problemu kilka obrotów i chwyciła tylko ten problem nie chce na te obroty wejść.

Czytałem inne fora i już kilka osób miało bardzo podobny problem ale nikt nie rozwiązał go. Pisza o czujniku położenia wału (czy czujniku jakiś impulsów)

Opublikowano
A jaki przepływomierz ma klapkę?

nie wiem kolego czy oczekujesz zebym Ci numer seryjny podal takiej przeplywki?

otoz jezeli chcesz mi udowodnic ze jestem w bledzie, ze przeplywomierz w m20b20 nie ma klapki, to lepiej sam sie upewnij

Opublikowano
A jaki przepływomierz ma klapkę?

nie wiem kolego czy oczekujesz zebym Ci numer seryjny podal takiej przeplywki?

otoz jezeli chcesz mi udowodnic ze jestem w bledzie, ze przeplywomierz w m20b20 nie ma klapki, to lepiej sam sie upewnij

Zwracam honor :duh: Jak dotąd nie miałem przyjemności spotkać się z takim typem przepływki i nawet nie miałem pojęcia o istnieniu takiego "wynalazku"

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
zainstaluj sobie ten kabelek na pierwszy przewód zapłonowy... a luz zaworowy jaki ustawiłes? przepływomiez moze sie zacinac albo miec wygietą klapke najlepiej podmien z innej na próbe.. głupia sprawa moze buc tez z zle wyregulowana linka od gazu...
Opublikowano

numer przeplywki: 0280202083 do m20b20/b27

0280202082 do m20b25 sprwadz jaka masz bo ludzie jak sprzedaja auto pakuja czasami co popadnie. pozdrawiam

P.S sprawdz walek w jakim jest stanie i krzywki popychacza czy maja brzuszki czy nie sa poscierane zbytnio