Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z ukladem chlodzenia a mianowicie czasami mi wywala płyn a dodam ze środek z korka wyrzucilem bo gdy go mialem to całkiem mi wywaloalo gdy sie tylko nagrzał. Uszczelka pod glowicą byla wymieniana niedawno.
Opublikowano
głowica była planowana i sprawdzana na szczelnosc wszystko ok/ a weże nie są twarde bo nie mam srodka od korka a korek ma otwory wiec cisnienia nie moze byc. mimo tego płyn pywala a temperatura jest ok bo na chlodzenie jest wystarvczająco plynu tylko teraz zima i nie chce mi grzać a w zbiorniczku jak zcisne węża to pokazuje sie płyn. jak mialem srodek korka to bylo cisnienie i wywalalo mi tym nadmiarem. taraz nie wywala nadmiarem tylko bezposrednio przez zbiorniczek górą.
Opublikowano
ja pier%#@@ człowiek chyba po coś zrobili ten korek, kup nowy w serwisie za kilka zł a nie odwalaj takiej wiochy i nie dziw się że masz problemy z układem chlodzenia
Opublikowano
Tak jak pisze PRZEMO TDS korek jest po to by woda sie nie wydostawala z chlodnicy.Kolego prawa fizyki co sie dzieje z wodom kiedy sie gotuje :!: .Powiekrza swoja objetosc.Kiedy zbiornik w ktorym gotujesz wode jest zamkniety zacznie wrzec blisko 100 stopni kiedy jest otwarty tak jak u ciebie powstaje para wodna i powstaje cisnienie przez co sie zapowietrza :!:
Opublikowano
przemo tds. mialem stary korek a pozniej kupilem nowy(50zł) i co tylko zagrzał sie samochod to przez nadmiar wywalalo płyn na zewnątrz a teraz przejeżdze normalnie tylko grzania nie ma zabardzo/ bo ubywa mi to co w zbiornuczku a nie to co w silniku. ale jeszcze spróbuje włozyć środek tego korka gdyż jest on wyciągany/. spróbuje go dzis i napisze czy dalej to samo sie dzieje. pozdrawiam
Opublikowano

to nie była wina korka, tylko jakaś inna usterka, a wybebeszeniem korka zamaskowałeś tylko problem

teraz jak go rozgrzebałeś to możesz już go wywalić bo nie będzie działał prawidłowo

piszesz że nie grzeje, czyli pewnie masz padniętą pompę wody, albo poobrywały się łopatki, albo ma luz na wirniku i obraca się swobodnie

masz klimę?? jeśli tak to kolejną przyczyną może być pompka wspomagająca, znajduje się ona pod zaworkami od ogrzewania i jak padnie to są problemy z ogrzewaniem i odpowietrzaniem, potrafi się również rozszczelnić, wyciek niewielki bo kilka kropel a dzieją się cuda z temperaturą

ogarnij to bo znowu głowica ci padnie

Opublikowano
sam nie wiem jak to jest do konca. bo niby klioma powinna być. kupilem go za niewielką kase bo 3 tyś. ale klima nie dzialala od poczatku koles co kupilem od niego wywalil pompe od klimatyzacji poucinał przewody klimatyzacji i tak jest nie oplaca sie teraz tego naprawiacbo i tak jak mówili mi mechanicy to taki gaz do klimy teraz jest ciezko dostać a jak juz to jest drogi. mam tam na wyświetlaczu temperature a nawet nie wiem po co to jest i pokazuje mi cały czas -30 stopni. tylko dzwi mnie to ze przez taki czas jeździlem i było wszystko ok a teraz zaczeło mi wywalać ten płyn co jakiś czas jak go doleje do polowy zbiornika. i jak jest mniej płynu to prawa strona mi nie grzeje a lewa grzeje ale nie za rewelacyjnie. nie jestem mechanikiem i nie ogarniam zaboarzo tematu bo to pierwsze auto jakie mam.
Opublikowano
i mam jeszcze pytanie na tym wyświwetlaczuy co jest zegarek to tą temperature powinno sie jakosustawiać czy powinno to pokazywać temperature na zewnątrz bo nie mam zielonego pojęcia. :shock:
Opublikowano
Komputer pokazuje temperature z zewnatrz.A sprawdzales czy chodzi ci elektryczna pompka dodatkowa od wody powinna byc na potrzybiu .
Opublikowano
właśnie o tym wcześniej pisałem, skoro masz klimę to masz tą pompkę i jak ci nie grzeje połowa to na 100% ona jest popsuta, jest przy podszybiu pod zaworkami od ogrzewania, całkiem możliwe że masz też zatarty któryś z zaworków, da się je rozebrać i wyczyścić, ale MUSI to zrobić ktoś kto to robił wcześniej, inaczej pourywa druciki i będzie problem
Opublikowano
no o tym to nie wiedzialem ze jest jeszcze jedna pompka. po swietach sprawdze i zobaczymy co jest:) czyli jeszcze cosmam zepsute z tym ze mi temperature nie pokazuje z zewnątrz, od czego powinienem zacząć aby to naprawić?