Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak przeprogramować tempomat żeby działał w dowolnym momencie jazdy. Na chwile obecną moge go jedynie uruchomić po zrobieniu ładnych paru kilometrów. Po przejechaniu około 30 może 40 km tempomat zaczyna działać jak należy. Wcześniej jedynie zapala się kontrolka i nic, jak puszcze gaz to auto zwalnia :((( a chciałbym używać tempomatu np. po kilku minutach jazdy jak wyskakuje na trasie w drodze do pracy a jest to niemożliwe bo i tu nie jestem pewien, chyba silnik się musi nagrzać albo musi upłynąć jakiś czas od momentu startu albo jeszcze coś innego. Ktoś może wie jakie sa warunki żeby tempomat zadziałał? Napewno podstawowym warunkiem jest nie dotykanie żadnych pedałów i następne wciśnięcie przycisku tempomatu. tylko czemu u mnie można to uruchomić dopiero po kilkudziesięciu km jazdy ?
Opublikowano

hmmm

u mnie tempomat działa od razu.

Po pierwsze musisz go włączyć a potem zaprogramować z jaką prędkością chcesz jechać.

Programowanie polega na wciśnięciu przycisku "+" przy prędkości z jaką chcesz się poruszać.

tempomat jest wyłączany przy naciśnięciu pedału hamowania lub przyśpieszenia no i oczywiście jeśli jest to manualna skrzynia biegów, sprzęgła :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiem ze dziala od ok 40km/h, ale nie wiem po jakim dystansie. Sprawdze.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
u mnie na pewno działa od razu, jak tylko ruszę. Ograniczeniem jest prędkość, właśnie gdzieś około 40km/h.
www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
Nie sprawdzałem od jakiej prędkości dokładnie, ale u mnie napewno działa też przy mniejszej niż 40km/h
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
ja włączam tempomat w taki sposób że puszczam pedały podczas jazdy uaktywniam go i daje na + wtedy auto delikatnie przyspiesza i wiem że działa:) ale trzeba długo czekać żeby wykonać taki manewr i nie wim czemu :(((
Opublikowano

tempomat jest wyłączany przy naciśnięciu pedału hamowania lub przyśpieszenia no i oczywiście jeśli jest to manualna skrzynia biegów, sprzęgła :D

Nie jest wyłączany, tylko jego praca zostanie przerwana. Tempomat pamięta ustawioną wczesniej prędkość i dzialanie można przywrocic przyciskiem.

Nacisniecie gazu rozpedzi auto, a po odjęciu predkosc spadnie do zaprogramowanej, więc nie przerwie pracy tempomatu.

U mnie tez działa od razu. Dziwne.

Opublikowano

wg instrukcji ma działać od 30 km/h (nie od 40, jak ktoś napisał)

sprawny tempomat ma działać od razu po rozpoczęciu jazdy i osiągnięciu tej prędkości - na pewno nie trzeba najpierw przejechac iluś tam kilometrów

Opublikowano

Nie jest wyłączany, tylko jego praca zostanie przerwana. Tempomat pamięta ustawioną wczesniej prędkość i dzialanie można przywrocic przyciskiem.

no dobra :mrgreen:

to miałem na myśli

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napisalem "ok 40km/h" - to znaczy OKOŁO 40km/h.

Sprawdzalem, u mnie dziala od poczatku gdy tylko osiagne odpowiednia predkosc.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik