Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zamierzam zmienić klocki i zawsze kupowałem klocki znanych firm

ale zaciekawiły mnie klocki polskiej firmy TOMEX (85 zł przód) :roll: .

Podobno są ciche i trochę bardziej miękkie od innych. Czy może ktoś miał doświadczenie z tymi klockami?

Pozdrawiam :D

Opublikowano

Witam

W mojej opinii temat ten powinien się znaleźć w subforum "Zawieszenie i hamulce" i tam go przenoszę.

Proszę o zapoznanie się z regulaminem i strukturą forum.

Za takie pieniądze jak niejaki tomex to już lepiej kup Ferodo, czy nawet MAFF.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

OK. Dzieki :cool2: Chciałem się upewnić czy TOMEXy to przypadkiem nie jest jakaś wielka lipa

bo słyszałem raczej dobre opinie o nich. Pozdrawiam :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Tomex to syf i jedna z naj tańszych firm , pracuje w sklepie moto. i nie polecam tych klocków często się zdarzało że piszczały albo zdzierały się jak by z plastiku był ;/ i to jeszcze do E39 ? dołóż sobie kup coś lepszego polecam ci LPR,Lucas,Ate Brecki :) p.s LPR to tania firma a na prawdę solidna bo chcą wejść na polski rynek i w dobrych cenach są ...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Jeśli chodzi o Tomexa to powiem tak - po prostu tani zamiennik i nic więcej, zdecydowanie wolę BRECK-a bo stosunek ceny do jakości jest rewelacyjny

Nie masz co zrobic kasą ??........

Zostań klientem stacji ASO :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jeżdze ma Tomexach juz rok czasu i jestem zadowolony, klocki nie piszczą ,nie pylą mocno, tempo zużywania w normie (zalezy jeszcze od sposobu jazdy) a przede wszystkim hamują tak jak powinny.
Opublikowano

Niestety ostatnio pokrzywiły mi się tarcze (wymienione 10 m-cy + wraz z klockami). Klocki tomexy były OK ale tarcze przyznam, że miałem kiepskie bo kupiłem wtedy najtańsze :oops: .

Teraz mam zestaw: tarcze Jurid (ok. 260,00 zł) i klocki Textar (ok. 130,00 zł) - mam wrażenie że lepiej hamuje ale to subiektywne odczucie bo przy jeździe na krzywych tarczach to wiadomo jak jest.

Liczę, że na tym pośmigam dłużej :lol:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Nie do końca zgodzę się z kolegą "srutututu", gdyż LPR to nic innego jak klocki, które pochodzą z Chin, a przerzucane do Polski są przez włoską firmę. To ja już wole to co jest pewne, a polskie są tak samo dobre jak i "zachodnie". Sam miałem okazję testować tomexy na trzech autach i złego słowa nie powiem. Aktualnie mam też założone klocki na przodzie, a nawet szczęki do ręcznego też kupiłem tomexa.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Odradzam kupowanie najtańszych zamienników. Lepiej dołożyć do dobrych BRECK, czy Saxid. Ten pierwszy to największy Polski producent a ten drugi to producent dla Conti czyli pośrednio dla BMW(OE). Jakością zbliżone, cenowo Breck wypada trochę taniej.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
ładnie z wami bmw jezdzą a klocki za 80żł kupują hehe dobre buraki z was ładne!!!! tak jak np romek z poznania z czechosłowackiej(serwis opon) jeszcze z takim ryjem w bmw siedzi a klocki ma tomeksa hehe :norty: