Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam e 60 z 2004 mam pytanie czy komp pokaze jak bedzie za mało oleju w silniku ,bo chyba nie ma takiej opcji a na bagnecie wydaje mi sie mało mimo że już dolałem 0,5 litra. Boję się dolac więcej bo za dużo to tez nie dobrze ,a i mam pytanie bo zawsze sprawdzam olej z rana przed jazdą może to żle poniewaz w instrukcji wyczytałm by sprawdzać 5 min po jeżdzie minimum 10 km co wy na to ?
Opublikowano

Cześć

Jeżeli masz instrukcję obslugi jest tam wszystko opisane

poziom oleju możesz sprawdzić na tym dużym wystwietlaczu wciskając menu pózniej gałkę wciskasz i tam jedziesz po opcjach i jest też status oleju ile jest , nie pamiętam dokładnie która to pozycja

Opublikowano
Cześć

poziom oleju możesz sprawdzić na tym dużym wystwietlaczu wciskając menu pózniej gałkę wciskasz i tam jedziesz po opcjach i jest też status oleju ile jest , nie pamiętam dokładnie która to pozycja

niwkazdy E6x to ma.

Maja to tylko te modele z elekronicznym czujnikiem

Codowanie BMW , Wylaczenie ostrzezenia o pasach, TV-Free,przebudowa oswietlenia na LCI, klimy Basic na HIGH, Navigacji z MASK na CCC lub CCC LCI ( 8 przyciskow ) itd.

http://www.bavaria-access.de/

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002804305191#!/pages/Bavaria-Access/157126324367474?sk=photos

Opublikowano
Cześć

niwkazdy E6x to ma.

Maja to tylko te modele z elekronicznym czujnikiem

aaaa to przepraszam

Opublikowano

spoko

ja u siebie w w moim E61 530 zakodowalwm NCS stan oleju i mam teraz ten Menu ale bez funkcji poniewaz brak czujnika.

musze zapytac moze mozna dorobic.

Ty ale bagnet normalnie dalej jest albo kamil?

Codowanie BMW , Wylaczenie ostrzezenia o pasach, TV-Free,przebudowa oswietlenia na LCI, klimy Basic na HIGH, Navigacji z MASK na CCC lub CCC LCI ( 8 przyciskow ) itd.

http://www.bavaria-access.de/

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002804305191#!/pages/Bavaria-Access/157126324367474?sk=photos

Opublikowano
Cześć

Z tego co się orientuję to ta opcja jest tylko w benzynach, a na pewno przed liftem. W dieslach trzeba wywijać niestety bagnetem :cry: .

Opublikowano
Ja zawsze sprawdzam poziom oleju na zimnym silniku i jak potrzeba to uzupełniam, ale nigdy do maksimum, bo jak olej jest ciepły to zwiększa swoją objętość i wyczytałem w innych źródłach, że to też niedobrze dla silnika jak jest oleju za dużo, także lepiej nie przelewać maksimum.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Byłem dzis w warsztacie i powiedzieli , zeby olej sprawdzać po jezdzie 5 min bo musi sie rozejsc wiec po takim sprawdzeniu jest wiecej niz połowa a więc ok , ale i tak mnie dziwi że na zimnym jest mniej niz minimum
Opublikowano

Od ostatniego przeglądu olejowego minęło 25k km i zeszły mi 2 kreski. Na wyświetlaczu jest status OK, a przegląd mi się świeci za 5 tyś. Rozumiem, że oleju nie trzeba dolewać póki nie ma sygnalizacji?

Kal

Opublikowano
Od ostatniego przeglądu olejowego minęło 25k km i zeszły mi 2 kreski. Na wyświetlaczu jest status OK, a przegląd mi się świeci za 5 tyś. Rozumiem, że oleju nie trzeba dolewać póki nie ma sygnalizacji?

Kal

bez sensu dolewać jeśli nie jest poniżej minimum :) zresztą przy 5000 km do przeglądu, jeśli masz się martwić mniejszą ilością oleju niż maks, to lepiej wymienić, niż teraz dolewać, a za chwilę i tak wymieniać.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Poza tym dodam, ze jezeli jest na minimum, to komputer pokazuje, zeby dolac. Raz tak mialem, tuz przed wymiana, po przejechaniu ok. 18000 km.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Ja zawsze sprawdzam poziom oleju na zimnym silniku i jak potrzeba to uzupełniam, ale nigdy do maksimum, bo jak olej jest ciepły to zwiększa swoją objętość i wyczytałem w innych źródłach, że to też niedobrze dla silnika jak jest oleju za dużo, także lepiej nie przelewać maksimum.

w instrukcji stoi, zeby sprawdzać na rozgrzanym silniku po 5 minutach postoju. U mnie w takich okolicznosciach stan max a kiedy sprawdzam na kompletnie zimnym aucie przed pierwszym uruchomieniu rano to stan 70%. DLatego sprawdzanie na zimnym według mnie nie jest miarodajne.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Witam :D

W moim z 2004 mam sygnalizacje poziomu oleju(gdy za niski zapala się "ikonka" i plumka). Ze zbyt wysokim poziomem oleju bym nie przesadzał, wzrasta ciśnienie a uszczelki tego nie lubią.

Pozdr.