Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, moj problem polega na tym ze podczas demontarzu wahacza wszystko bylo cacy do momentu kiedy trzeba wybic sworzen zewnterzny, jest on dobry wiec nie chce go uszkodzic, wszystko mam juz rozpiete tylko on mi zostal. Za zadne skarby nie da sie ruszyc. Macie jakies pomysly?bo mi nerwy puszczaja juz :twisted:
Opublikowano
A po co chcesz go wybić jeśli jest dobry? (sworznie są wprasowywane prasa hydrauliczna,czyli będzie ci ciężko się samemu z tym uporać )
Bardzo Mafijny Wóz
Opublikowano
Czesc,proponuje wziasc wahacz i udac sie z nim do jakiegos warsztatu gdzie maja prase,dasz im na browara i po klopocie.Jezeli chcesz osadzic sworzeń w nowym wahaczu lepiej tez go wez
Opublikowano

Przede wszystkim dużo cierpliwości,jeszcze więcej WD 40 lub innego odrdzewiacza,no i najważniejsze to młotek z jednej strony zwrotnicy,żeby amortyzować i drugim młotkiem z drugiej strony uderzasz mocno,ale z czuciem aż puści trzpień sworznia i sam wyskoczy ze zwrotnicy....to taka metoda a la ,,stodoła",choć stosowana też przez dużą rzeszę mechaników w warsztatach.Najlepsza jednak to mieć odpowiedni ŚCIĄGACZ DO SWORZNI (PRZEGUBÓW KULISTYCH)-wydatek na zakup spory,ale metoda mniej bolesna i mniej wysiłkowa.

http://img134.imageshack.us/img134/8262/dsc00668640x480.jpg

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg

Opublikowano

ta metoda powyzej jest czesto stosowana, fakt

dobry siciagacz to wydatek rzedu 200zl, bo takim za 30 to watpie zeby nawet jeden sciagnac :D

Opublikowano

A ja mam inny sposób:

Jedna osoba wkłada kawałek rury lub łom w otwór w wahaczu i dociska do dołu

Druga osoba uderza młotkiem w bok wahacza tuż przy wybijanym sworzniu - zazwyczaj 2 uderzenia i po sprawie :D

Opublikowano
Takze powiem Wam drodzy koledzy ze niestety musialem uzyc ciezkich narzedzi wskutek czego rowniez sworzen krotki poszedl do wymiany na szczescie okazalo sie ze trzeba bylo to zrobic. Dzieki za pomoc :cool2: