Skocz do zawartości

[E39] Czujnik temperatury zasysanego powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dowiedzialem, sie ze mi podaje niewlasciwe informacje (-40 stopni caly czas), przez to nie moge dobrze wyregulowac instalacji gazowej i zbudowac poprawnej mapy. Gdzie sie taki czujnik znajduje co by go wymienic i jaki jest mniej wiecej jego koszt. Mam nadzieje ze da sie wymienic tylko ten czujnik. Zakladam, ze jest to inny czujnik niz od temperatury zewnetrznej, bo ten z kolei mi wskazuje poprawna temperature.

--

Pozdrawiam

Marcin

• 7 lat później...
Opublikowano

ludzie mi pali taka sama 20 litröw lpg.

jak tobie moze palic 11 a innym nawet 9 litröe..

to chyba trzeba na banie na tempomacie 90 kmh jezdzic.

masz automat? jakie laczki? jaka srednia predkosc na kompie pokazuje? :mad2:

z mojä bee nie idzie sie nudzic
Opublikowano
20 to trochę przegięcie. 530i wcale dużo więcej niż inne r6 nie palą, a bardziej wyniki są zbliżone. W mieście można, odczuć bardziej tą pojemność ale ona nie powinna aż tyle palić nawet w mieście. Granice 17 ale nie 20.
Opublikowano

Kurcze to co mam spr lub wymienic .bo juz gupi jestem.

Przeplywke kupipem uzywke org na wymianke.

Nowe org lambdy .

Nowy org czujnik polozenia walka ssacy.

Mam inpa ,Dis ,torque pro, carly fur bmw.nawet do lpgtech mam Gasdroid i obd dokupilem do lpgtech 316.

Zadnych bledow ,vanosy robione u leo we wroclawiu, sprawdzal tez rozrzad.

Hilfe

Opublikowano

Miejski .

Bremen.

225 laczki.

Raczej dynamic.

Bo nie moge jak zakute lby niemieckie korek robia i jednego pasa sie trzymaja, to mnie czasem poniesie.

Ale na miescie robie 235 km a na trasie 350 km.

Mam tank 54 l netto. :mad2:

Opublikowano

Jeśli 15/17 to dynamiczna jazda jak piszesz pół na pół miasto trasa to ok. Jak byś dość spokojnie jechał to 530i spali kilka l mniej ale to musi być trasa.

Lepiej zajmij się instalacją LPG

• Moderatorzy
Opublikowano

Mi 530i automat lpg paliło mniej więcej tak:

1. Trasa tempomat 160km/h (ze zwalnianie przed tirami i innymi marudami czasem z redykcją do 4 żeby przyspieszyć)

- 14l / 100km

2. Miasto stołeczne Warszawa ze wszystkimi urokami - korki itp, + zawsze ogień jak pierwszy ze świateł :D

- 18l - 20l / 100km - ale tu dochodzi jeszcze niewiadoma ilość paliwa - bo odcinki po 20km dziennie zazwyczaj

Nie wiem ile by spalił jakbym jeździł spokojnie, bo się nie da poprostu :)

3. Opcja minimum - tempomat na wszystkich świętych 80km/h

- 9l - z tego co pamiętam

Vasyl, jedyne co mi przychodzi do głosy to podciśnienie - dolot: oringi na wejściu od odmy i temp powietrza, za dolotem zaślepki i podciśnienie co idzie do zaworu po lewej stronie silnika. Szczelność podciśnienia hamulcowego. Uszczelka pod deklem zaworów. No i sama odma. (dodatkowo miałem regenerację disa i wymianę uszczelek na VANOSach)

Co najbardziej pomogło nie wiem, ale jak kupiłem furę w rozsypce to mi spalanie podchodziło do 25 po mieście i 18 w trasie LPG.

Opublikowano

witam

odme wymienialem z wezami jakies 2 lata temu.

zaslepki z tylu kolektora te 2 nowe.

instalka lpgtech316wtryski baraccuda red.kme gold + obd scaner (korekty ltft kolo 0 na obu bankach)wpiety do sterownika lpgtech.

vanosy robilem pöl roku temu we wroclawiu na olsztynskiej u LEO.

sprawdzali mi przy okazji rozrzad na pryzmach (330 tkm) stoi idealnie jak fabryka.

deckel wymienialem uszczelke 3 razy az doszlem do wniosku ze mialem pekniety dekiel /rysa 3 cm/ teraz juz jest dicht...

lambdy przed katem bosch wymienione na LSH025 orginaly.

zadnych bledöw w inpa ,mam DIS, Torque pro jak i Carly für BMW..zero bledöw ,korekty w normie.

nowy org czujnik polozenia walka ssacy wymieniony.

alternator po regenereacji kompletnej.

:mad2:

i dalej niewiem czy one tak maja palic ,bo jak czytam ze ludzia pali 13 srednio to sie bardzo dziwie czy nie mam jakies dziury w tlokach.

a kompresje mam 17 bar na wszystkich tlokach. i 2 bary cisnienie oleju przy 2000 obrotöw.

robilem przy kazdej wymianie plukanke LM i trzymalem ja na jalowym 2 godz.a nie jak pisza 15 min.

tak tez LEO zaleca.

olej VR1 5w50

soft w skrzyni asb od Alpiny.

a i te spalanie takie mam od zawsze czali jak kupilem te auto w 2009 roku .a w 2011 zagazowalem chama. :cool2: