Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

minely miesiace lub prawie juz lata a ja ciagle jakos nie moge spotkac sie z ta piekna marka BMW :cry:

ale, ale -szukam auta dla mojej kobiety i wlasnie dzis przypadkowo (?) zauwazylem na parkingu czerwona E-30 z 1991 roku. Zaskoczylo mnie wyposazenie - klima, 2 poduszki, ABS, szyberdach... silnik 318, czyli 1,8 ale az 136 koni.

ladna, brakuje dwoch listewek na drzwiach i nadkolu ale to chyba nie problem kupic?

facet twierdzi, ze przyjechala w 1997 ze stanow na mienie (ma ponoc papiery), on ja kupil dwa lata temu "od znajomego" ,od 3-4 miesiecy w nia nie inwestuje, bo chce kupic e-39 i na takie zbiera, dlatego sprzedaje te e-20.Brzmial dosc uczciwie...

mowi, ze byla bita z przodu ale poduszki podobno nie wystrzelily.

klima nie dziala (pasek jak mowi, co to jest, drogie to?)

zamek centralny sie psuje co nieco ale to akurat dla mnie raczej drobiazg...

Krzyknal za nia 8 tysiecy. Wydaje mi sie ze to cena w porzadku, ale nie tylko o cene mi chodzi. Czy macie jakiekolwiek pojecie o takim modelu? Czego sie spodziewac jesli sytuacja z opisu wyglada jak powyzej?

Chcialbym kupic te lub takie auto (jesli bedzie ok, znam jedengo mechanika od BMW w Warszawie, ale moze macie kogos zaufanego od e-30?), i wiem, ze trzeba w nie troche zainwetsowac. Chetnie bym je odrestaurowal, wrzucil oryginalne czesci i w takim stanie je utrzymywal, tzn. zeby zostalo w rodzinie jako drugie i takie youngtimerowe na cieple weekendy 8)

tylko nie wiem, czy to dobry pomysl. Nie chcialbym, zeby moja ukochana jezdzila jakims szrotem! :evil: ale jej sie to auto podoba, i to jest wielki plus...

w sumie pytan mam cala mase, ale nie bede sie narzucal jesli ktos odpowie na ten post - bede wdzieczny

trzymajcie sie, dzieki!

Maciek

Opublikowano

Witam.

Piszesz że szukasz ideału a chcesz kupować bity samochód do którego gość już od jakiegoś czasu nie dokłada.

To że poduszki nie wystrzeliły nie znaczy że był lekki dzwon. Poduszki wystrzelą jeśli zderzenie nastąpi po ok. 30 stopni na stronę od osi auta.

Klima nie działa bo jest poprostu uszkodzona. Jeśli była by to kwestia paska myśle że człowiek by to naprawił, Pasek sam w sobie jest przecież całkiem tani.

Ja bym sobie samochód darował, za 8 tyś znajdziesz coś o wiele lepszego a co najważniejsze bezwypadkowego, w co nic nie bedziesz musiał inwestować.

Opublikowano

Model, o ktorym mowisz, to prawdopodobnie 318 is. W E30 mial 136 koni i byl dosc nowoczesny jak na tamte lata - to chyba pierwszy szesnastozaworowy silnik w trojce.

Co do nie dzialajacej klimy, to moze byc roznie. Byc moze zatarta jest sprezarka od klimatyzacji, byc moze wystarczy ja oddac do nabicia i wymienic pasek.

Najwazniejsze, zeby buda byla sztywna i zeby silnik byl w niezlym stanie. Budy raczej juz nigdy nie naprawisz, silnik owszem, ale bedzie to relatywnie droga zabawa.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

poduszka powietrzna kierowcy wystepowala w e30 nic wiecej!

wersja napewno 1.8 is jak ma 136KM dosc dynamiczny silnik lubi obroty!spalanie od 7 do 12 zalezne od jazdy! silnik godny polecenia 2 walki rozrzadu lancuch dosc wytrzymale jednoski jesli tylko ktos o nia dbal(przeglady na czas)

Opublikowano

Hmmm... 8tys zł to kwota za którą kupisz E30 w naprawdę świetnym stanie i bezwypadkowe. Dysfunkcję klimy na 100% winię dzwonem jaki to BMW zaliczyło. NIE WIERZĘ, że sprzedający nie wymieni paska za 100zł po to żeby nabywcę skusić działającą klimą!

Jeżeli chodzi o sam silnik to jest to doskonała konstrukcja ale należy pamiętać, że łańcuch + napinacze wytrzymują w tym motorze ok 200tys. a potem trzeba przygotować się na wydatek rzędu 1000-1300zł na rozrząd. Jeżeli sie naprawdę napaliłeś na tę brykę to jeź z nią do zaufanego mechanika i niech Ci ja dokładnie sprawdzi. I negocjuj cenę :)

A tak szczerze to wolałbym chyba 2.0 z 6 garkami w rzędzie :D

Jak moją E34 R6 kupiłem to siedziałem pół nocy z czteropakiem "żywca" w garażu i sobie lekkie przegazówki robiłem - kocham dźwięk tego silnika :D:D

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
Dwie poduszki w E30 :shock: przecież nie było czegoś takiego :duh:
http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Jak moją E34 R6 kupiłem to siedziałem pół nocy z czteropakiem "żywca" w garażu i sobie lekkie przegazówki robiłem - kocham dźwięk tego silnika :D:D

To co będzie jak 540 albo 750 kupisz? :wink:

Opublikowano
Może nie na temat , ale bmw e30 to jedne z najprawdziwszych i najbardziej udanych bmek a to dla tego ,że akurat te modele były przygotowane głównie pod wyścigi. W e30 silnik i skrzynia jest specjalnie przesunięty nieco do przodu lub tyłu (już nie pamiętam :wink: ), żeby uzyskać IDELANY (50-50) rozkład mas. W sumie to bajeczne furki :D

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano
dzieki chlopaki! poczekam jednak, nie bede sie napalal. Macie rachje z tymi watpliosciami i klima, nie ma co isc na emocjach. Dzieki raz jeszcze
Opublikowano

Będzie siedział całą noc.

P.S. Elvis, RESPECT :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Będzie siedział całą noc.

P.S. Elvis, RESPECT :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

:D:D To kwestia ilości napojów - możemy sobie zrobić jakis "garażowy zlot" i pobajać o prawdziwych samochodach, zapuszczając od czasu do czasu któryś z naszych silników :mrgreen:

A wogóle to mam zamiar na urlopie wywalić wszystko z garażu i ładnie go pomalować, założyc porządne oświetlenie do kanału i powiesić parę antyramek z plakatami z "Automobilisty" - mam chyba z 2 Beemki i jakieś inne gabloty na nich :):)

Pozdrawia Elwis

Opublikowano
i powiesić parę antyramek z plakatami z "Automobilisty" - mam chyba z 2 Beemki i jakieś inne gabloty na nich :):)

Mam plakat z GT. Przedstawia czerwoną 2002 z 20-calowymi felgami.

Niestety, to jest ten słynny egzemplarz z napędem VR6, więc nie mogę zdzierżyć jak nań patrzę. Zaraz mi się przypomina :duh: :mad2: Jak chcesz, to dostaniesz w prezencie przy pierwszej okazji.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
... Dysfunkcję klimy na 100% winię dzwonem jaki to BMW zaliczyło. NIE WIERZĘ, że sprzedający nie wymieni paska za 100zł po to żeby nabywcę skusić działającą klimą!...

Pasek to max. 50zł, a raczej rzędu 20-30zł. Jeżeli to jest pasek, to niech go założy, a Ty bierzesz samochód ... jeżeli byłby to pasek, to się zgodzi (chyba, że jemu wciśnięto taki kit ...)

Pewnie sprężarka jest zablokowana (to akurat dość łatwo sprawdzić) albo układ nieszczelny - ciśnienie też jest łatwo sprawdzić (przynajmniej czy jest cokolwiek w układzie).

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
i powiesić parę antyramek z plakatami z "Automobilisty" - mam chyba z 2 Beemki i jakieś inne gabloty na nich :):)

Mam plakat z GT. Przedstawia czerwoną 2002 z 20-calowymi felgami.

Niestety, to jest ten słynny egzemplarz z napędem VR6, więc nie mogę zdzierżyć jak nań patrzę. Zaraz mi się przypomina :duh: :mad2: Jak chcesz, to dostaniesz w prezencie przy pierwszej okazji.

Widziałem w kiosku ten numer... słabo się robi :duh: Jeżeli już chciał przerabiać to mógł wrzucić pod maskę cokolwiek byle spod znaczka BMW (no może nie M40 1,6) :norty: :norty: A plakat chętnie przygarnę, przynajmniej nie będzie Cię nie drzaźnił :)

Pozdrawia Elwis