Skocz do zawartości

E-34 stuki przy wolnej jeżdzie i wibracje przy 90 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie, co może być przyczyną ?
Pozdrawiam
Opublikowano

Musisz napisać trochę więcej szczegółów, ponieważ przyczyn może być wiele np. luzy na drążku środkowym, na drążkach kierowniczych, wahaczach, łożyska i przy każdej z nich mogą być takie objawy. Może być również parę usterek na raz i wtedy dochodzi uszkodzona podpora wały, niewyważone koła (wibracje) oraz klocki hamulcowe, łączniki stabilizatora, ósemki, poduszki (stuki). Ważne jest, co sprawdzałeś, jakiego rodzaju są stuki (metaliczne, głuche), z której strony dochodzą, na jakiej nawierzchni najbardziej słychać i nawet wtedy może nie udać się określić na odległość, co to może być.

Było na ten temat sporo na forum.

Opublikowano

Ja osobiscie mam ten sam problem i mechanik mi powiedzial ze tulejki na wahaczach + nie wywazone kola jak sie nasila przy hamowaniu to koncowki drazkow kierowniczych. Dla pewnosci pojedz na stacje kontroli pojazdow i za jakies 30zl wyszarpia Ci go, powiedza co jest, bo tak domowym sposobem niebardzo to sprawdzisz.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
A więc może zacznę od tego że na szarpakach nic nie wykryli , koła wyważone , geometria sprawdzona. Stuki są raczej głuche i dobiegają z prawego przodu , końcówki drążków były sprawdzane podczas ustawiania geometrii. A te drgania to są takie jak by się koło chciało urwać, wręcz zaczyna skakać okoł 90-tki, najczęściej w czasie zwalniania chamując silnikiem. Ja osobiście podejżewam wahacz dolny prawy.
Pozdrawiam
Opublikowano

na szarpakach pokazaloby luz na tulejkach wahaczy. Jak nie ma to stukac moze tez wydech w jakas czesc podwozia (mialem to osobiscie; walilo aby samochod ruszyl. Wystarczylo dobrze zawiesic i bylo ok) . Drgania przy 90tce moga tez byc spowodowane guzami w ogumieniu. Wcale nie musi byc odczuwalne przy innych predkosciach tylko akurat przy tej

Pozdrowionka

Opublikowano
Drgania przy 90tce moga tez byc spowodowane guzami w ogumieniu. Wcale nie musi byc odczuwalne przy innych predkosciach tylko akurat przy tej

Lub tak jak w moim przypadku niedopasowane felgi do konkretnego modelu. Musialem kupic pierscienie centrujace i wszystko wrocilo do normy. Zero drgan. :)

Opublikowano
  • Autor
Gdzie mogę kupić te pierścienie centrujące, bo fele mam 17-tki na 235 i być może nie pasują ?
Pozdrawiam
Opublikowano
Delikatnie stuka, czy wali? i w jakich okolicznościach?
Opublikowano
  • Autor
Przy wolnej jeżdzie po dziurach delikatnie stuka. Przy prędkości około 90 km/h koła skaczą :(
Pozdrawiam
Opublikowano
Wszystko wskazuje na luz w przekładni kierowniczej, skasuj go.
Opublikowano
  • Autor
Na przekładni luzu raczej nie ma, bo chyba było by go czuć i słychać kręcąc delikatnie kierownicą. Ale jeszcze raz sprawdzę.
Pozdrawiam
Opublikowano

a ja po przekroczeniu 120 do 140 czuje minimalne drgania takie mrowienia raczej całego samochodu ponizej 120 nic nie ma a powyzej 140 chybba tez nie ma albo zdecydowanie mniej i nie czuć. kierownicą mozna swobodnie pokrecic jakies kilka cm gdy samochód stoi i nie działa wspomaganie wiec powinna chyba być sztywno czy to tez luz na kole ? i czy to sie kasuje za pomoca tej sruby pod kierownica czy co to moze być?

:mad2:

howgh!
Opublikowano
Mnie stukał kiedyś amortyzator, niby nie ciekł, wykazywał ponad 70% sprawności, a jednak przy wolnej jeździe po małych nierównościach stukał.
Opublikowano
  • Autor

Chyba znalazłem :lol: Był luz na przekładni kierowniczej, trochę za mocno dokręciłem, jutro popuszczę. Ale jak na razie nie drży. Dzięki wszystkim za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Opublikowano
Cieszę się że mogłem pomóc :twisted2:
Opublikowano

Hej chłopaki.

Ja wiem, że mnie zaraz zbluzgacie, że nie poszukałem ale w którym miejscu kasuje się luz na przekładni???

Filip.B ty masz praktyke jak widze. Jest do tego jedna śruba czy więcej do dokręcenia??? No i w którym miejscu jej szukać?

I jeszcze jedno...

Nie zabijajcie :modlitwa:

Opublikowano
Bastan chłopie wysil się troszeczkę, nawet nie przeczytałeś tego tematu dokładnie. Odpowiedź jest w linku podanym przeze mnie. :mad2: :mad2:
Opublikowano

Ja wiem i czytałem o tym kasowaniu, tyle, że ja mam E34 z silnikiem M50. Czy ten opis mogę pod siebie "podciągnąć"??? Mi chodzi jak jest w E34 i czy wg tego opisu w moim dyliżansie dam rade ten luz skasować ??

:|

Opublikowano
  • Autor

Bastan ! W moim przypadku przekaładnia jest po lewej stronie silnika, i nie potrzeba odkręcać osłony.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Opublikowano

He he

Już znalazłem i luz skasowałem :mrgreen:

Dzięki