Skocz do zawartości

330xi światła do jazdy dziennej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kolega poszperał trochę w moim komputerze, zmusił LCM do bardziej wytężonej pracy i oto efekt:

http://img297.imageshack.us/img297/9947/dscf5232.jpg

Świecą się wyłącznie te światła (drogowe o emisji 66% mniejszej niż normalnie). Włącznik światel w pozycji "0", uruchamiają się zaraz po wlączeniu silnika (nie trzeba o nich pamitać)

zalety:

pieniądze zaoszcządzone na energii oraz na żarnikach xenonów przeznaczę na pokrycie różnicę w kosztach utrzymania pomiędzy moją benzyną a dieslem :)

wady:

auto już nie świeci się jak choinka, ale dla osób lubiących blichtr, noszących zegarki większe od glowy malego kota mam też wersję blink-blink

http://img402.imageshack.us/img402/5006/dscf5234.jpg

uzyskujemy to po włączeniu świateł postojowych podczas jazdy. Oczywiście wlączenie "normalnych światel przywraca wszystko do normy

jeszcze jedna fotka

http://img340.imageshack.us/img340/6492/dscf5235.jpg

Opublikowano
Tak, świecą 1/3 tego co normalnie. O przepis muszę się dowiedzieć, strasznie mieszał w sterowniku, coś kopiował przebudowywał.
Opublikowano
Coś nie rozumie, w jakim celu zrobiłeś taki myk? xenon pobiera 35 wat a halogen 55 wat więć jak Ci sie to opłaca? xenon wytrzymuje min 10 razy dłuzej jak zarówka halogenowa, więc myśle że koszta Ci wzrosną niż zmaleją.
Opublikowano
no wiem że o gustach się nie dyskutuje, ale tak świecąca e46 wygląda troszkę dziwnie, jak dla mnie nie wygląda to dobrze z dwoma wewnętrznymi światłami zapalonymi , myślę że godne to jest raczej amerykańskiej motoryzacji i jej standardom oświetleniowym. Wróć do oryginału :cool2: jakub :lol: żeby na żarnikach oszczędzać - wiedziałem że masz poczucie humoru :lol:
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
Co do kodowania to bardzo słabo szukacie :roll:

viewtopic.php?f=97&t=108481&start=75

Takie cuda i nic nie podpowiedzialeś :)

Co do oszczędności to oczywiście będą one znikome, ale dla ściślości halogen pali się slabiej więc nie pobiera 55W tylko mniej. Nie palą się lampy z tylu więc to kolejne ok 30W nie licząc wnętrza, postojówek etc

Żarik xenonu to pikuś, ale przetwornica czy ten tzw zapłonnik to już nie.

Na pytanie po co zrobilem ten "myk" nie potrafię odpowiedzieć :)

Jak ustaliliśmy nie dla urody, nie dla oszczędności ... może dla tego wkurzającego codziennego prania światel, które mi do niczego nie jest potrzebne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko fajnie tylko jak będzie upierdliwy policjant to dostaniesz mandat. W polskim kodeksie drogowym światła do jazdy dziennej muszą palić się z przodu i z tyłu. W TVN Turbo był poruszany ten temat. Nowe Audi maja te światła dzienne w standardzie tylko, że w Polsce nie można ich używać żeby nie narazić się na mandaty...
Krzysztof
Opublikowano
xenon wytrzymuje min 10 razy dłuzej jak zarówka halogenowa, więc myśle że koszta Ci wzrosną niż zmaleją.

według tego tematu:

viewtopic.php?f=69&t=114139

żarnik xenona w ASO kosztuje 650zeta, przy zasadzie, że powinno się wymieniać obydwa, to daje niebagatelną sumę 1300złotych... nie wiem skąd się biorą mity o żywotności 10 krotnie dłuższej użytkowania xenona, niż żarówek halogenowych.... nie wiem ile wytrzymują H7 na jakich teraz jeżdżę, ale w poprzednich Beemkach miałem H1, które były wieczne.

Opublikowano
Wszystko fajnie tylko jak będzie upierdliwy policjant to dostaniesz mandat. W polskim kodeksie drogowym światła do jazdy dziennej muszą palić się z przodu i z tyłu.

Już nie muszą i to od jakiegoś czasu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r

Opublikowano
no dobra jakub przekonałeś mnie :) też mnie wkurza spryskiwacz xenonu :) który działa mi nie kiedy ja chcę tylko kiedy on chce :)
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI