Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sluchajcie chcialbym sie poradzic jak to ugryzc, kupielm auto w marcu 'teoretycznie' serwisowane, ale na wszelki wypadek wymienilem olej i filtr oleju i powietrza, wg kilometrow zostalo mi 16000 jeszcze do nastepnego ale 2 opcja jest data i do przegladu wg niej mam czas do grudnia tego roku, dodatkowo wymieniony swiezo filtr kabinowy i odgrzybianie klimy, czy mam sie w grudniu kulac na przeglad czy czekac do kilometrowego serwisu? czy cos nie zostalo jeszcze przejzane i w grudniu musze jechac? bo nie wiem kurde jak to ugryzc nie chce wywalac kasy w bloto ale tez nie chce samochodu zapuscic

co sadzicie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To co zostało zrobione powinno byc wpisane do komputera samochodu. On sam wyznaczy terminy kolejnych przegladów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pamiętaj, że oprócz klocków możesz wszystko "wyzerować" w każdym momencie więc to nie jest miarodajne... Chłopie jak nic nie wyświetla to lej wache i jeździć. Czemu szukacie problemów tam gdzie ich nie ma. Widzę, że tu wszyscy z e90 jak z jajkiem. To jest normalny samochód jakich milion i wszystkie obsługo robisz dokładnie tak jak w innych autach.
Krzysztof
Opublikowano
nie jak z jajem tylko ciekaw jestm bo po serwisie oleju jak bylem kilometry sie wyzerowaly ale juz data kolejnego przegladu nie, a dodatkowo pytam bo grudzien to w 3 miescie fota juz bedzie zamknieta, a nowy ASO to bedzie zdunek ktorego delikatnie mowiac niecierpie, nialem kiedys renault i ten lewus i patalach mi w pamieci zapadl, na dodatek jak sie dowiedzialem od kumpla co tam pracowal jako dealer aut kiedys jak wygladaja serwisy to sie zalamalem na 10 typa, 8 mlotkowych, jeden mechanik kumaty i 1 mlotkowy poduczony, i na chybil trafil, to ja za takie cos dziekuje:d za francuza liczyli jak za zborze to za bmw to wogole nerke bedzie trzeba zostawic, wiec kombinuje zeby jak najpozniej:d
Opublikowano
Pamiętaj, że oprócz klocków możesz wszystko "wyzerować" w każdym momencie więc to nie jest miarodajne... Chłopie jak nic nie wyświetla to lej wache i jeździć. Czemu szukacie problemów tam gdzie ich nie ma. Widzę, że tu wszyscy z e90 jak z jajkiem. To jest normalny samochód jakich milion i wszystkie obsługo robisz dokładnie tak jak w innych autach.

Rozumiem,ze jesli wyświetla sie mi 6000 do wymiany klockow z tyłu ( komunikat jest "żółty") przy wczesniejszej ich wymianie + czujnik, nie będe mogł zresetować kompa?. Na oko wygląda, że klockow juz nie ma więc dlatego mam zakupiony zestaw do tyłu......?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymiana oleju to nie przegląd. Kazda z czynności obsługowych ma swój zakres czasowy i kilometrowy i nie zawsze muszą sie ze soba pokrywać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego azajec jak wymienisz komplet czyli klocki + czujnik to śmaiło możesz kasować i będzie ok. Często jet tak że wymieniają klocki a czujniki stare bo jeszcze na "oko" są dobre a takich patentów się nie stosuje. Ja do wymiany tylnych mam 11 tysięcy i jest na zielono czyli jeszcze można pośmigać. Przez ostatnie 3 tysiace nic mi nie "zeszło". Co do daty przeglądu to jak masz instrukcje obsługi auta zobacz tam że to nie jest data przegladu serwisowego np 2010/05 tylko możesz sobie ustawić datę przeglądu taka jaka masz w dowodzie rejestracyjnym. Do przegladu są tylko kilometry. Jak odpalasz auto jest samochodzik na podnośniku a pod nim ilość kilometrów do przeglądu auta w ASO. Jest to najmniejsza ilość km wskazywana przez komputer np: 6000 km do wymiany klocków czy innych elementów.
Krzysztof
Opublikowano
Kris 1973 . Klocki chce wymienic nawet ze względu na ręczny, ktory juz słabo trzyma ( oczywiście z czujnikiem). Jesli moge zrobić reset przy żoltym komunikacie, to jest wszystko OKi. Dzięki za informacje bo autko mam dopiero 2 miesiące.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko do ręcznego to nie są klocki a szczęki. Z tyłu masz tzw tarczo-bębny. Tarcza i klocki to hamulec podstawowy a w środku jest mały bęben a w nim szczęki do ręcznego. Jak wymienisz klocki i czujnik to nie poprawi ręcznego.
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chodzi o tarczo-bębny to praktycznie wszystkie BMW tak maja a nowe modele to na bank wszystkie. Mietek 123 to już relikt :mrgreen:
Krzysztof
Opublikowano
Tylko do ręcznego to nie są klocki a szczęki. Z tyłu masz tzw tarczo-bębny. Tarcza i klocki to hamulec podstawowy a w środku jest mały bęben a w nim szczęki do ręcznego. Jak wymienisz klocki i czujnik to nie poprawi ręcznego.

Aleee numer. Nie mialem o tym pojecia, człowiek całe życie musi sie uczyć. Na allegro widziałem aukcje ze szczękami do e90 ale myślałem, że sa dwa rodzaje hamulców.