Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Oj czasami to tez luzy w zawieszeniu ,niedowarzone opony a nawet przekładnia kierownicza,przerabiałem ten temat :) bardzo zawiła sprawa niestety!!!
Opublikowano

Na forum było kilka razy ,że nawet droższe tarcze się krzywią. Ja na szczęście mam zero bicia przy hamowaniu i myślę, że dlatego że hamuje zwykle łagodnie, a już na pewno po wymianie tarcz starałem się aby łagodnie się przycierały z klockami i do dzisiaj mam proste. A dodam ,że cenowo są "z niższej" półki. Może wjechałeś na rozgrzanych w kałużę i ...ostro po hamulach? :?:

Poza tym weź pod uwagę też tarcze tylne. Przednie mogą być OK a tylne powodować bicie. :?

Opublikowano
Sprawdz tuleje górnych wachaczy... przekładnie kierownicza.. i amorki.. ogółem zawieszenie i układ kierowniczy w bmw jest czułe na luz... jak to masz oki to dopiero wine mozesz zwalic na tarcze... pozatym jest setki postów na ten temat na forum pozdro ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

sprawdziłem juz zawieszenie i mam wybity drążek środkowy, i łączniki nadają sie do wymiany. Myśle że bicie powstaje od luzu jaki zrobił się w układzie kierowniczym, bo ruszając kolumną w jedną i drugą stronę drążek ma luz paru milimetrów.

I teraz, wymieniać drażek na np. Febi, Lemfonder czy może jakiś tańszy zamiennik ?

Opublikowano

Sprawdź luz na maglownicy. Ja miałem tak swego czasu w E34 jak hamowałem i działo się to przy 90-80 kmh. Zlikwidowanie luzu na maglownicy pomogło a też stawiano na tarcze. Tylko nie przesadź z tym kasowaniem luzu. Delikatnie i na wyprostowanych kołach bo jak przesadzisz to nie skręcisz do końca kołami.

Pozdrawiam Michał525i

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano
E34 chyba nie ma maglownicy tylko przekladnie :roll:

Powiem Ci że nie jestem mechanikiem z wykształcenia ale ty jakoś trafiłeś że chodzi mi o przekładnię. W potocznym słowniku wiem że to maglownica /przekładnia i tam się kasuje luz.

Pozdrawiam

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano
Spoko, ja to lekko w zartach napisalem. Tak tylko informacyjnie dla innych, dodatkowo ci powiem ze tez prawie nic nie grzebie sam przy beemce bo mam dobrych kumpli ktorzy zawsze mi pomagaja i to z mila checia ;)