Skocz do zawartości

320i `99r Problem z wentylatorem na chlodnicy <POMOCY>

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

a więc mam problem z tym wentylatorem, jakieś trzy dni temu po zaparkowaniu auta wiatrak włączył się a gdy wróciłem do auta po ok godzinie nadal chodził, dodam że bardzo głośno pracuje. Teraz wyłączam go wyjmując kostkę po lewej stronie chłodnicy, i tak kiedy jeżdżę po mieście to mam go cały czas włączonego natomiast jak jadę w trasę to go odłączam, dając mu trochę odpocząć. Oczywiści cały czas kontroluję temperaturę, a ta nie wychyla się z pionu ani troszkę. Byłem na diagnostyce komputerowej no i okazało się że to wina jakiegoś modułu na tym wiatraku i trzeba go wymienić, ale oni nie mają takiej część, trzeba jechać do ASO... Moję pytanie teraz, czy dobrze robię że jeżdżę z tym zepsutym wiatrakiem?? Czy nie uszkodzę w ten sposób silnika?? Do serwisu aby to zrobić oczywiście pojadę ale... po pierwszym... rozumiecie :? pewnie nie jest to tanie :cry2:

Z góry dzięki za zainteresowanie

Pozdrawiam

Marcin

Po co jeździć jak można latać...BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesteś pewnien, że to wentyl od płynu a nie od klimy ?? Też miałem takie auto i tam elektryczny był od klimy a visco od chłodzenia silnika.
Krzysztof
Opublikowano
Chodzi mi o ten wiatrak na chłodnicy... nie wiem czy nie będzie łatwiej wymienić całego wiatraka z modułem :?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niech zgadne ten z przodu auta na chłodnicy a nie ten chodzący cały czas jak pracuje silnik pomiedzy silnikiem a chłodnica ?? Jeżeli tak to jest od klimy i chodzi tylko wtedy jak działa klima lub jak ten na visco nie daje rady to go wspomaga.
Krzysztof
Opublikowano
Chodzi mi o ten wiatrak znajdujący się pomiędzy chłodnicą a silnikiem, teraz aby go wyłączyć to rozłączam go z kostki znajdującej sie po lewej stronie chłodnicy. A jak jest u was, po jakim czasie wskaźnik temperatury staje wam w pionie?? U mnie dzieje się to bardzo szybko, rano po odpaleniu i przejechaniu max. 3 km znajduje sie w pionie a później silnik bardzo długo trzyma tą temperaturę. Nawet po godzinnej przerwie wskaźnik znajduję sie w pozycji pionowej... czy to nie jest dziwne? Dzisiaj po odblokowaniu funkcji komputera, sprawdzałem temp. silnika i muszę powiedzieć że było ok, ciągle w przedziale 85-92 stopni.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja jak miałem e46 z M52 tez tak miałem. Po wymianie termostatu na nowy szybko sie nagrzewał i długo trzymał tylko że ja miałem visco a elektryczny od klimy.
Krzysztof
Opublikowano
moduł wentylatora jest sterowany z komputera ja miałem to samo chodził cały czas az akumulator pad winny był własnie ten moduł ale nie mozna go kupic tylko cały wentylator
Opublikowano

witam

mam podobny problem ale 320 d 99r porozumiałem sie ze znajomym mechanikem muszę kupić nowy wentylator oczywiście

uzywkę narazie dorobiłem wyłącnik na wtyczce jak skończę jazde wyłaczam go jeżeli na wtyczce są trzy piny jeden przewódf powinien być cienki sterowanie modułem trzeba go uciąć jeżeli wentylator dalej chodzi prawdopodobnie czujnik

na silniku jeżeli to jest wentylator elekt. z modułem .

BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
Miałem problem z wentylem, gdzie on raz pracował raz nie. Kupiłem używany w firmie (nazwę podam na privie, żeby mnie nie posądzono o kryptoreklamę) za 250 zł (komplet). Wymiana jest prosta. Ściąga się żaluzję odkręca wentyl wraz z modułem (bosą niestety trwale połączone) i robi przekładkę. potem tylko trzeba podłączyć. Ja miałem tą możliwość, że pojechałem do firmy (dolnyśląsk) i nie rozbierając niczego wypiąłem kostkę od starego wentyla (z boku na żaluzji) i na chwilę podłączyłem nowego sprawdzając działanie przy włączonej klimie (mój fabryczny nie kręcił na wolnych obrotach) i zadziałało, więc byłem pewien. potem tylko szybka podmianka. Pozdro
Dolo