Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

pytanko tego typu

dlaczego moja 318i gotuje wode na wolnych obrotach temperatura dochodzi do czerwonej kreski a jak dam przegazowke to momentalnie spada do prawidlowego stanu. Wystarczy 3-5 minut i sie gotuje oczywiscie na wolnych obr.

mam drugi silnik i na poprzednim bylo to samo

jakies sugestie ?

bede wdzieczny

pozdrawiam

Opublikowano
byc moze pompa wody ci sie konczy i na wolnych obrotach nie jest tak wydajna jak przycisniesz gazu to zwiekszaja sie jej obroty.czesto ta turbinka w srodku obraca sie na walku i sie slizga.
"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano

poza pompą za trzymanie temperatury odpowiedzialny jest termostat i Visko

oczywiście układ nie może być zapowietrzony

ważna jest też sprawność chłodnicy

Opublikowano

Witam

Sprawdź visco, pompę wody i chłodnicę - dokładnie w tej kolejności :)

Stawiam na visco, bo zmieniając silnik zamontowałeś pewnie stare visco...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

witam

pragne dodac ze na wolnych obrotach nie mam takze ogrzewania, dopiero przy prawie 2000 obr/min robi sie cieplutko ( a zima idzie brrrr ), no i jak zejde z tych 2000 obr to jeszce przez 30 sekund leci cieplo - ogolnie na wolnych obrotach brak ciepla :(

na starym silniku bylo to samo a przeciez pompy wody nie przekladalem i visco tez jest od "nowego" silnika hmmm......

Opublikowano

Witam

Dołączę się do postu mam 316 Coupe i mam taki sam obiaw poniżej 2000obr/Min leci zimne powietrze z nawiewu dopiero po dodaniu gazu zaczyna wiac ciepłe czego to może być wina ??

Opublikowano
witam

pragne dodac ze na wolnych obrotach nie mam takze ogrzewania, dopiero przy prawie 2000 obr/min robi sie cieplutko ( a zima idzie brrrr ), no i jak zejde z tych 2000 obr to jeszce przez 30 sekund leci cieplo - ogolnie na wolnych obrotach brak ciepla :(

na starym silniku bylo to samo a przeciez pompy wody nie przekladalem i visco tez jest od "nowego" silnika hmmm......

Sądząc po tym co piszesz to masz do wymiany pompę wody ale żeby nie wydawać kasy na darmo najpierw sprawdź czy masz ciepły wąż dolny co idzie do chłodnicy (jak ci wodę gotuje) Tym sposobem sprawdzisz termostat jak będzie zimny ten wąż tzn że termostat Ci nie puścił płyny z "bloku" jak to sprawdzisz to weź się za Visco powinno się rozpędzać dość szybko przy zimnym silniku i czuć to jak masz maskę otwarta że dość mocno wieje,następnie odkręć korek ale na zimnym motorze żeby nie było ciśnienia w ukł i zapal auto i w zbiorniczku wyrównawczym przy dodawaniu gazu powinien się pojawiać strumień płynu jak go nie będzie to świadczy o uszkodzeniu pompy wody.Możesz jeszcze odpowietrzyć układ co może akurat w twoim przypadku świadczy brak ogrzewania albo masz mało płynu albo jest układ zapowietrzony albo pompa zepsuta.Sprawdź te rzeczy i napisz co i jak może się kiedyś komuś przyda.pozdrawiam

Opublikowano
Przyjacielu dla mnie pompa .Z twoich opowiastek wynika że na wolnych gotuje a po dodaniu gazu się uspokaja.I powiem ci że jeśli - a wszystko na to wskazuje masz M40 to rozwieje twoje obawy i powiem ci że masz plastikowy wirnik na pompie co było totalną głupotą tamtych czasów.Jeżeli więc masz układ odpowitrzony i nie masz ciepłego powietrza powiedzmy do ok 2500 obr a od 3 tyś zaczyna fajnie lecieć no to masz tak jak mówię....niezdedy :evil:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
witam

stawiam na za mala ilosc plynu i zapowietrzony uklad.mialem to samo,wszystko inne sprawdzalem a okazalo sie to co mowie.za niedlugo wogole nie bedzie grzal i zacznie sie przegrzewac. :cool2:

"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano

stawiam na za mala ilosc plynu i zapowietrzony uklad.mialem to samo,wszystko inne sprawdzalem a okazalo sie to co mowie.za niedlugo wogole nie bedzie grzal i zacznie sie przegrzewac. :cool2:

witam

okazalo sie to zwyklym banalem - malo plynu i zapowietrzony

teraz grzeje jak cholera i nie gotuje

heh

Pozdrawiam