Skocz do zawartości

E91 318d dołożenie tempomatu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Witajcie!!

Chciałbym do swojej E91 dołożyć tempomat, ale nie wiem , czy wystarczy podobnie jak w e46 dołożyć samą manetkę i podpiąć się do komputera, czy też trzeba jakieś wymyślne zabiegi po tym stosować?

Ma ktoś jakiś pomysł , bądź też robił coś takiego u siebie ??

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
No właśnie ja również dołączam się do pytania. Czy da radę dołożyć?
Opublikowano
  • Autor
  • Członkowie klubu

chyba nikt nie wie... W serwisie mi powiedzieli , że nie ma takiej opcji jedynie caly zestaw u nich za 1800zl netto + robocizna ;/

A na niemieckiej stronie powiedzieli ze sama manetka wystarcza...

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
no właśnie, ja widziałem manetki kompletne za 169 zł na allegro, ale nie wiem czy tylko to zmienić + obudowę dolną od kolumny kierowniczej (z tym wycięciem na manetkę od tempo)czy też coś więcej potrzeba, przeprogramowanie komputera i jakiś moduł.
Opublikowano

Kupilem manetke.

Rozebralem kolumne w 325d. Po wlaczeniu tempomatu zaswiecily sie wszystkie mozliwe kontrolki

Bez programowania sie nie obedzie i chyba sama manetka do kazdego silnika jest inna zerkajac na real oem.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

325d ale w czym? w E90 ? w e46?

Kochani pomóżcie nam się upewnić czy taka operacjajest możliwa i co trzeba by zrobić ?

Jeszcze raz z góry dziękuję.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dołożenie jakiegokolwiek elementu elektronicznego, m.in. tempomaty, zawsze wiąże się z programowanie. To nie plug&play że zakładacie manetki i po sprawie. Do tego zawsze DIS.
Krzysztof
Opublikowano

Okey ja rozumiem że to nie jest pendrive i windows. Zdaję sobie sprawę żewchodzi w grę programowanie.

Tylko pytanie brzmi czy można to zrobić poza ASO ? Czy ktoś już to robił ? Jaki może to być koszt ?

Co to jest DIS ?

Możesz wytłumaczyć ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dis jest to program serwisowy używany mi.in przez ASO BMW ale nie tylko. Służy do odczytywania/kasowania błedów w układach elektronicznych, adaptacji elementów po wymianie np: przepływomierz, programowania-kodowania poszczególnych modułów a aucie. Są ludzie na forum którzy robią takie cuda ale czy mieli do czynienia z e90 to nie mam pojęcia. Zadaj pytanie o kodowanie w dziale Diagnoza komputerowa masz tam post o Disie link do postu viewtopic.php?f=97&t=65259&start=1395
Krzysztof
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Jako że sam niekoniecznie zanoszę się z kupnem interfejsu (a przeprogramowanie wydaje się być koniecznością po założeniu i podpięciu manetki), a też chętnie założyłbym u siebie tempomat, mam pytanie gdzie ewentualnie i za ile da się to zrobić, bo zdaje się że w ASO koszt to 1900 czyli tak średnio fajnie...
Opublikowano
pewnie, ze mozna zakodowac tempomat poza ASO i ja mam takiego mechanika, ktory to zrobi bez problemu tylko latwiej byłoby wam kogoś polecić gdybyście uzupełnili swoje opisy. Ja moge tu napisać kontakt do swojego mechaniora a zaraz ktos bez opisu mi wyjedzie, ze ma 450km to mu sie nie opłaca jechac i zeby ktos polecil innego. Nie chce sie czepiac ale pelny opis moze pomoc i czasami zmniejszyc liczbe postow w danym temacie.

pozdrawiam

Krzysiek

Sprzedam do E90 pre lift:

1. Pasek wielorowkowy do benzyniaków N52

2. Lampy komplet ori tył, używane w bdb stanie

Opublikowano
To gdzie ten mechanik i ile by ewentualnie mogło coś takiego kosztować :D, jak dalej niż 450 Km to rzeczywiście może mi ktoś jeszcze innego polecić :lol:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
No jak tam może ktoś mi zapodać jakiegoś "programowacza" najlepiej z wlkp, manetki już oglądałem na allegro, zdecydowanie chyba bardziej bedzie sie z tamtąd zaopatrzyć, tylko jeszcze jak się domyślam by trzeba było aktywować w sterowniku...
Opublikowano
W Łodzi jest dobry elektryk od BMW

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 12 lat później...
Opublikowano

Czy kolegom tutaj udało się w końcu założyć ten tempomat w E91 318d?

Ja właśnie noszę się z takim zamiarem.

Jeśli chodzi o samą instalację z kodowaniem to mam poleconego dobrego gościa podobno.

Potrzebowałbym się tylko upewnić czy się da i jakie części na Allegro kupić :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Skoro masz poleconego, dobrego gościa do kodowania, to po prostu się go mogłeś spytać co masz kupić. Skoro wie jak zakodowac, to wie też co trzeba nabyć.

Tu masz całą instrukcję krok po kroku.

https://bimmerist.com/bmw-e90-cruise-control-retrofit/