Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zarejestrowani
Opublikowano

Witajcie!!

Chciałbym do swojej E91 dołożyć tempomat, ale nie wiem , czy wystarczy podobnie jak w e46 dołożyć samą manetkę i podpiąć się do komputera, czy też trzeba jakieś wymyślne zabiegi po tym stosować?

Ma ktoś jakiś pomysł , bądź też robił coś takiego u siebie ??

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

• 2 tygodnie później...
  • Zarejestrowani
Opublikowano

chyba nikt nie wie... W serwisie mi powiedzieli , że nie ma takiej opcji jedynie caly zestaw u nich za 1800zl netto + robocizna ;/

A na niemieckiej stronie powiedzieli ze sama manetka wystarcza...

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
no właśnie, ja widziałem manetki kompletne za 169 zł na allegro, ale nie wiem czy tylko to zmienić + obudowę dolną od kolumny kierowniczej (z tym wycięciem na manetkę od tempo)czy też coś więcej potrzeba, przeprogramowanie komputera i jakiś moduł.
Opublikowano

Kupilem manetke.

Rozebralem kolumne w 325d. Po wlaczeniu tempomatu zaswiecily sie wszystkie mozliwe kontrolki

Bez programowania sie nie obedzie i chyba sama manetka do kazdego silnika jest inna zerkajac na real oem.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

325d ale w czym? w E90 ? w e46?

Kochani pomóżcie nam się upewnić czy taka operacjajest możliwa i co trzeba by zrobić ?

Jeszcze raz z góry dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dołożenie jakiegokolwiek elementu elektronicznego, m.in. tempomaty, zawsze wiąże się z programowanie. To nie plug&play że zakładacie manetki i po sprawie. Do tego zawsze DIS.
Krzysztof
Opublikowano

Okey ja rozumiem że to nie jest pendrive i windows. Zdaję sobie sprawę żewchodzi w grę programowanie.

Tylko pytanie brzmi czy można to zrobić poza ASO ? Czy ktoś już to robił ? Jaki może to być koszt ?

Co to jest DIS ?

Możesz wytłumaczyć ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dis jest to program serwisowy używany mi.in przez ASO BMW ale nie tylko. Służy do odczytywania/kasowania błedów w układach elektronicznych, adaptacji elementów po wymianie np: przepływomierz, programowania-kodowania poszczególnych modułów a aucie. Są ludzie na forum którzy robią takie cuda ale czy mieli do czynienia z e90 to nie mam pojęcia. Zadaj pytanie o kodowanie w dziale Diagnoza komputerowa masz tam post o Disie link do postu viewtopic.php?f=97&t=65259&start=1395
Krzysztof
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Jako że sam niekoniecznie zanoszę się z kupnem interfejsu (a przeprogramowanie wydaje się być koniecznością po założeniu i podpięciu manetki), a też chętnie założyłbym u siebie tempomat, mam pytanie gdzie ewentualnie i za ile da się to zrobić, bo zdaje się że w ASO koszt to 1900 czyli tak średnio fajnie...
Opublikowano
pewnie, ze mozna zakodowac tempomat poza ASO i ja mam takiego mechanika, ktory to zrobi bez problemu tylko latwiej byłoby wam kogoś polecić gdybyście uzupełnili swoje opisy. Ja moge tu napisać kontakt do swojego mechaniora a zaraz ktos bez opisu mi wyjedzie, ze ma 450km to mu sie nie opłaca jechac i zeby ktos polecil innego. Nie chce sie czepiac ale pelny opis moze pomoc i czasami zmniejszyc liczbe postow w danym temacie.

pozdrawiam

Krzysiek

Sprzedam do E90 pre lift:

1. Pasek wielorowkowy do benzyniaków N52

2. Lampy komplet ori tył, używane w bdb stanie

Opublikowano
To gdzie ten mechanik i ile by ewentualnie mogło coś takiego kosztować :D, jak dalej niż 450 Km to rzeczywiście może mi ktoś jeszcze innego polecić :lol:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
No jak tam może ktoś mi zapodać jakiegoś "programowacza" najlepiej z wlkp, manetki już oglądałem na allegro, zdecydowanie chyba bardziej bedzie sie z tamtąd zaopatrzyć, tylko jeszcze jak się domyślam by trzeba było aktywować w sterowniku...
Opublikowano
W Łodzi jest dobry elektryk od BMW

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 12 lat później...
Opublikowano

Czy kolegom tutaj udało się w końcu założyć ten tempomat w E91 318d?

Ja właśnie noszę się z takim zamiarem.

Jeśli chodzi o samą instalację z kodowaniem to mam poleconego dobrego gościa podobno.

Potrzebowałbym się tylko upewnić czy się da i jakie części na Allegro kupić :)