Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od jakiegoś czasu borykam się z drganiami całej budy przy prędkości od około 110 do 130km/h. Udało się ustalić że to w drgania wpada lewe tylne koło. Oddałem do prostowania felgi troche były krzywe, lecz drgania pozostały. Podejrzenie padło na półoś wypadł z niej smar z przegubu przy kole. Półoś została wymieniona i dalej drga. Dodam że gdy rozpędzałem auto na podnośniku do żadanej prędkości wał, skrzynia, silnik i most ani drgnie tylko to koło skacze jak oszalałe. Mechanik stwierdził ze moje obie półosie mają luz wzdłużny czyli <------> swobodnie można przesuwać od koła do mostu i raczej tak nie powinno być, czy to faktycznie prawda ??? A jeśli to nie te półośie to co jeszcze może powodować takie drgania tego koła ???
BMW E39 523iA LPG
Opublikowano

Po pierwsze:

Jeśli felga jest prosta, przyjrzyj się samej oponie. Wystarczy, ze będzie wyząbkowana i także będzie wpadała w drgania. Jak mam wyząbkowane z przodu i huczy i telepie dość mocno - myślałem, że to łożyska a się okazało, ze opony wyząbkowane.

Po drugie:

Jeśli masz pewność, że felga jest prosta, opona tez ok i wyważyłeś koło, to znajdź jeszcze jakiś warsztat oponiarski gdzie DOWAŻAJĄ koła na aucie. Bardzo duża poprawa jest po takim zabiegu. Ja miałem to w swoim poprzednim aucie - wymieniłem z przodu pół zawieszenia, nowe amory, tarcze, klocki, tuleje, prostowane felgi, wyważone koła i nic - dalej telepało. Pojechałem doważyć koła na aucie i jak ręką odjął. Niezbyt wiele warsztatów oponiarskich ma DOWAŻARKI więc możliwe, że trochę będziesz musiał się naszukać takiej usługi. Tu we Wrocławiu za komplet 4 kół biorą około 60-80pln. Powiem krótko: warto!

Pzdr.

P.S. Jeśli masz nieoryginalne felgi (czyli trochę większe otwory na piastę) sprawdź pierścienie centrujące - jeśli któryś się wyrobił to koło zawsze będziesz miał przy dokręcaniu śrub w którąś stronę przesunięte względem środka i będzie też biło

Opublikowano

tak ogladam schematy i przychodzi mi na mysl tylko jedna rzecz łozysko ,ale raczej mechanik by na to wpadł sam

jeszcze jedna rzecz sprawdz samą tarcze bez felgi czy kreci sie normalnie

jezeli zadna z tych rzeczy to bym podjechal na stacje diagnostyczna na szarpaki

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
Dzięki, każe mechanikowi sprawdzić całą piastę i tarcze choć on upiera się że to felga lub opona albo ta półoś. A jeszcze te luzy wzdłużne na półośi tak ma być czy nie ?
BMW E39 523iA LPG
Opublikowano

Mnie się także wydaje, że luz wzdłużny nie powinien powodować takich drgań bo pomimo przesuwania osi ona zostaje dalej na środku - co innego gdyby Ci luzowała góra dół - wtedy to będzie targało na maxa. Jeśli opony, felgi, wyważenie masz ok to ja bym też obstawiał łożysko z piastą. Jak złapało luz to będzie już waliło kołem. Teoretycznie jak obrócisz koło na podnośniku to powinieneś słyszeć jakieś metaliczne ocieranie, dźwięki - wtedy masz pewność na 100% że piasta z łożyskiem padła. Chyba, że tarcza hamulcowa Ci się gdzieś zwichrowała.

To, że mechanik nie wpadł na pomysł z łożyskiem to tym się nie sugeruj - ja już wiele razy się przekonałem, że mechanik nie wpadł na najbardziej banalne pomysły i szukał gdzie indziej a potem się okazały, ze to właśnie te banały były przyczyną usterek.

Pzdr.

Opublikowano
Miałem kiedyś podobną sytuację w E34, a mianowicie biło coś z tyłu. Tarcze nowe, opony i felgi sprawdzone, łożyska wymienione i dalej biło. Pomyślałem, ze może to wał i przejechałem się na podnośniku, i dalej biło. Okazało się, że to wał.
Opublikowano
A może jeszcze jedna rzecz. Nie zaliczyłeś czasem jakiejś dziury? Sprawdź czy nie rozjechało się twoje autko na geometrii. W E39 reguluje się więcej z tyłu (pochylenie i zbieżność) niż z przodu (tylko zbieżność), a nasze cudowne autostrady potrafią nieźle geometrię popieprzyć.