Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jakiś czas temu zamontowałem sony cdx-GT31U,ponieważ oryginalne radio umarło.Problem polega na tym że po włączeniu radia,komputer przestaje obliczać spalanie,prędkość średnią i wycieraczki na drugim biegu przechodzą w tryb przerywany.Po wyłączeniu radia wszystko wraca do normy.Może ktoś się spotkał z takim zjawiskiem?
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Normalnie bym powiedział ze to jakiś przypadek z serii "Archiwum X" :8) lecz ja bym jeszcze sprawdził bezpieczniki na twoim miejscu może jak podłączyłeś Radio to jakieś zwarcie zrobiłeś.?,choć z drugiej strony po wyłączeniu radia piszesz że jest ok,proponowałbym podłączyć radio np. pod zasilanie zapalniczki i sprawdzić czy będzie ok.moze masz coś namieszane w instalacji.
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano
Kolego a jak podpiąłeś radyjko?? Znajdź dla niego bezpośrednie zasilanie(nie to co załancza stacyjka) i wtedy podepnij,oczywiście zmostkuj sobie w radyjku zasilanie z podtrzymaniem pamięci.I daj znać czy dalej to samo??
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
Takie anomalia nie mogą się dziać przy podłączaniu radia :D jakieś zwarcie albo cosik źle podłączone, podłącz tak jak kolega wyżej mówił na szybko pod +12 np zapalniczki i zobaczysz co się dzieje. Żeby takie cuda się działy to musiał by jakiś chińczyk nadajnik włożyć w radio co buntował by się przeciwko systemom samochodu :P
Opublikowano

sęk w tym że użyłem tylko tych kabli które były w oryginalnym radiu,ale będę próbował podpiąć "jakoś" inaczej.Na niemieckim forum wyczytałem że w pobliżu radia idzie biały przewód z czujnika prędkości i radio może zakłucać sygnał.Niestety niemieckiego za bardzo nie znam,ale sens chyba był taki.

Wygląda na to że wszystkie dolegliwości są związane z właśnie z tym czujnikiem.Jakby ktoś umiał to przetłumaczyć byłbym wdzięczny.

"Das Kabel vom Tachosignal bekommt über dein Autoradio ne Fremdspannung ab,was das Steuergerät verwirrt (oder es wird auf Masse gezogen,auch ned besser.Weiß es grad aber ned genau).....deshalb spinnt es auch.

Bau das radio nochmal aus,pinn das Kabel aus oder schneid es ab und isolier es gut (Schrumpfschlauch,ordentliches Elektroisolierband)!

Und das das ne Teilenummer hat,die du ned findest,liegt daran,das hier die neueren Module ne geänderte Teilenummer bekommen haben,hat aber nix zu bedeuten,kann trotzdem das ab Werk verbaute Modul sein und es gibt zudem nur zwei Varianten.

WiWa Low und WiWa High.Das letztere hat man mit Scheinwerferreinigungsanlage IMMER verbaut,man kanns aber auch nachrüsten OHNE SWRA!

Damit läßt sich dann der Intervall programmiere"

Opublikowano
kolego, sprawdź w instrukcji radia jakie przewody muszą być podpięte do radia, resztę odepnij. Ja jak podłączyłem radio na przejściówce to po kilku chwilach mi gasło podświetlenie i potencjometr od regulacji podświetlenia się mocno grzał. Musiałem w przejściówce odpiąć jeden przewód, prawdopodobnie był to właśnie sygnał prędkości do automatycznego zwiększenia głośności w oryginalnym radiu.
Opublikowano
Kolego jeśli posiadasz jakiś miernik podepnij zmostkowane przewody radia pod zasilanie które nie zanika po wyłączeniu stacyjki na oryginalnej kostce i będzie działać. Jeśli nie masz miernika weź żarówkę na kablach wszystko będziesz wiedział. To z tym przewodem od prędkości masz racje zależy jakie wyposażenie posiadasz w swojej buni ale zdarzają się takie przypadki.
Opublikowano

podpiąłem tak jak radziliście,zmostkowałem przewody prądowy i od podtrzymania .Niestety usterka nadal występuje.Ma ktoś jakieś pomysły jeszcze?

Jeszcze jedna sprawa czy jest możliwe rozkodowanie fabrycznego philipsa? bo do blaupunkta mam nawet dekoder,ale z tego co zauważyłem blaupunkt nie obsługiwał zmieniarki.A zmieniarkę mam i może jednak kupię oryginalnego philipsa.

Opublikowano
No to już "opowieści z drzewa sandałowego" :( Kolego weź jeszcze podepnij to radio na krótko kablem bezpośrednio z akumulatora ale głośniki podepnij normalnie i załącz co wtedy będzie się działo :shock: I daj znać co jest.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
  • 1 rok później...