Skocz do zawartości

Jakość oryginalnych części BMW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy macie jakieś doświadczenie z oryginalnymi częściami BMW i zamiennikami ?

Sprawdziłem jak to wygląda u mnie.

Oryginalne klocki hamulcowe założone na tył starczyły mi na 18 tyś km.

zamiennik z wyższej półki ( textar chyba ) , wystarczył na 26 tyś km - z przodu .

Z tego co się orientuję to hamulce z przodu powinny się kończyć o wiele szybciej niż z tyłu. Jeżdzę szybko więc raczej przód hamuje.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W autach przednionapedowych klocki z przodu starczaja na krocej.

W tylnonapedowcach jezeli ktos ostro przyspiesza (tylne klocki maja wtedy duzo roboty) a ostroznie hamuje zdarza sie tak, ze tyl konczy sie szybciej niz przod.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
  • Autor

U mnie jest napęd 4x4 ... zdarza się że często przyspieszam, ale o wiele częściej gwałtownie hamuję gdy muszę wytracić prędkość z 200+ do 100, tak więc przód powinien kończyć się szybciej.

Po pół roku kupowania części w ASO i zlecania im do zrobienia najmniejszych rzeczy ( wymiana wycieraczek za 30zł , czy włożenie kasety na płyty do zmieniarki za 70zł (!) ) zaczął mnie boleć tyłek. Teraz u nich robię naprawy aby mieć historię w kompie a używam zamienników z najwyższych półek, co często okazuje się takimi samymi częściami tylko 3x tańszymi :mad2:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kolego zetti rozwiń tę teorie z szybszym zużywaniem klocków z tyłu w tylnonapędowych autach... zaciekawiło mnie to. Pierwszy raz słyszę o tym.
Krzysztof
Opublikowano
Kolego zetti rozwiń tę teorie z szybszym zużywaniem klocków z tyłu w tylnonapędowych autach... zaciekawiło mnie to. Pierwszy raz słyszę o tym.

podłączam się do pytania

z tego co do tej pory miałem wiedzę to że stosunek rozkładu sił hamowania między przednia a tylną osią jest w zakresie 60/70% - 40/30%

z czego bez trudu można wywnioskować że przód zawsze szybciej się zużyje

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ale co esp ?? Pisz konkretnie a nie rzucisz coś na rybkę bez ładu i składu. Chcesz się pochwalić znajomością skrótów czy co ??
Krzysztof
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ale co esp ?? Pisz konkretnie a nie rzucisz coś na rybkę bez ładu i składu. Chcesz się pochwalić znajomością skrótów czy co ??

Przy dynamicznej jeździe RWD, ESP będzie mial duuużo pracy, zwłaszcza na mniej przyczepnym podlożu. Najmniejsza przyczepność będzie zawsze mialo jedno z tylnych kól...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Taaaa teoria dobra ale chyba wyczytałeś gdzieś to. Jeżdżę bmw od kilku lat i nie miałem czegoś takiego że asc czy dsc ciągle pracuje i zużywają się klocki... Jakieś herezje kolego tu siejesz. To są układy stabilizacji toru jazdy i przyhamowuje na chwilkę koło wpadające w poślizg oraz odcina przepustnice. Nie sądzę, że ktoś jeździ po lodzie pałując cały czas auto żeby chodziły te układy przez np: 100 km żeby się wtedy klocki szybciej zużywały...
Krzysztof
Opublikowano
  • Autor
u mnie naped xdrive i bokiem tez nie latam wiec z ta teoria cos nie tak. teraz jezdze na zamiennikach i jestem zadowolony. przod konczy sie szybciej od tylu a i tak klocki wiecej wytrzymuja niz oryginaly.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W przypadku oryginalnych okładzin hamulcowych to zuzywaja sie dosyć szybko ponieważ wykonane są z miękkiej mieszanki. Chodzi tu głownie o skuteczność hamulcy a w mniejszym stopniu o wytrzymałość. Można to porównać do okładzin w samochodach sportowych (EVO, STi...)- okładziny w nich stosowane starczaja na około 5000- 15000 km, biorąc pod uwagę jazdę "w miarę" normalną- one mają hamować a koszty maja mniejsze znaczenie. W BMW może jest mniej "hardcorowo" ale na ogół okladziny w nowszych modelach starczają na około 30 tyś.

pozdr.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dość stary temat ale strasznie mnie zaciekawił.

Moje auto odkąd je kupiłem przejechało 40tyś km. i z przodu wciąż mam jakieś 4mm klocka na przedniej osi. Nie wymienialem ich ani razu. Czasem jezdze bardzo ostro, czasem w miare normalnie. Raczej mam oryginalne tarcze i klocki ale na 100% nie wiem, nie wyjmowałem ich.

W każdym razie moje wasze 18 czy 26 tys. brzmi bardzo malo przy zywotnosci moich klockow...

.valdek