Skocz do zawartości

320i Pukanie tumiczne w tyle autka???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hmmm ... panowie ja mam w e46 2.0i cos takiego ze przy zmianie biegów słychac dziwny tumiczny stukot w tylnej czesci auta,wymieniłem juz ta gume ten łacznik elastyczny wału ale dalej to mam , niewiem czy to czasem nie bedzie wał wymuszajacy:( moze macie jakies propozycje co z tym zrobic?
Opublikowano
a może podpora walu...albo tuleja trzymająca dryft (element numer 9 na schemacie)
Opublikowano
hmmm ... panowie ja mam w e46 2.0i cos takiego ze przy zmianie biegów słychac dziwny tumiczny stukot w tylnej czesci auta,wymieniłem juz ta gume ten łacznik elastyczny wału ale dalej to mam , niewiem czy to czasem nie bedzie wał wymuszajacy:( moze macie jakies propozycje co z tym zrobic?

U mnie po wymianie (co prawda 330xd) tuleji dyfra i łącznika nadal pukało. I jak sie okazało pukało z okolic sprzęgła i skrzyni a nie z tyłu - choć w środku auta słychać było tak jakby pukało w okolicach dyfru. I okazało się, że to kończący się docisk sprzęgła i już nieźle potraktowane przez czas i moja nogę koło dwumasowe - niestety :-(((((

Opublikowano

panowie a z kad jestescie ??? moze byscie sami to ocenili wy tam sie lepiej znacie ja jestem z rybnika ale dojechac gdzie w okolice rybnika czy okolice krakowa to spoko bo ogólnie z krk pochodze

pozdrawiammm.,..

Opublikowano
panowie a z kad jestescie ??? moze byscie sami to ocenili wy tam sie lepiej znacie ja jestem z rybnika ale dojechac gdzie w okolice rybnika czy okolice krakowa to spoko bo ogólnie z krk pochodze

pozdrawiammm.,..

Spójrz na nasze podpisy z lewej strony...tam zobaczysz, że niestety nie jestesmy w stanie Ci pomóc na miejscu - każdy z nas jest z dalszej okolicy...

No jak nic znajdź dobry warsztat specjalizujacy sie w BMW u siebie i umów się na diagnostykę...

Opublikowano

U mnie po wymianie (co prawda 330xd) tuleji dyfra i łącznika nadal pukało. I jak sie okazało pukało z okolic sprzęgła i skrzyni a nie z tyłu - choć w środku auta słychać było tak jakby pukało w okolicach dyfru. I okazało się, że to kończący się docisk sprzęgła i już nieźle potraktowane przez czas i moja nogę koło dwumasowe - niestety :-(((((

to się zgadza, kończy się na bank sprzęgło, 90 % głuchych puknięc przy zmianie biegów jest spowodowane właśnie tym. łatwo to można sprawdzić, na podnośniku weżcie auto do góry, niech ktoś powoli bedzie ruszał z 1 na 2 i ogląda auto od dołu , bedzie ewidentnie widać że sam dyfer jest sztywniutki,nawet nie drgnie, a hałas idzie bezpośrednio ze skrzyni przez wał na środek auta i stąd to głuche puknięcie.

przy rozwalonych tulejach, lub łączniku elastycznym, stuki są całkiem inne bardziej metaliczne i mocniejsze, jakby coś zaraz miało odpaść, napewno nie da się z tym jeździć.

zauważcie że jak delikatnie jezdzicie, i ktoś wsiądzie do Was do auta , to nawet nikt nie usłyszy tych głuchych puknięc przy zmianie biegów, jedynie tylko Wy ;)

pozdr.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego artoor.s czy to pukanie objawiało się przy zmianie biegów? ma też dziwny odgłos przy zmianie biegów szczególnie z 1 na 2 no i wszystko wskazuje na to ze w tyle to słychać? Może coś podpowiesz?

Opublikowano
U Mnie tylko przy wrzucaniu wstecznego biegu słychac głuche puknięcie przy innych biegach wcale wiec dlaczego tak jest ? to tez kończace sie sprzęgło ?
Opublikowano

Podpinam się, u mnie (w moje nowej bunii :mrgreen: ) występują podobne głuche stuki dochodzące jakby z tyłu auta. Jak już ktoś wcześniej wspomniał tylko ja je słyszę jak jadę z pasażerami... hmmm nie dobrze. Słychać je tylko przy zmianie biegów 1-2 i to nie zawsze. A jak myślicie jak długo można jeździć z takimi objawami?? Mieszkam za granicą i w kraju będę dopiero za miesiąc mam nadzieje że nic sie nie stanie do tego czasu... wtedy od razu jadę na serwis

A jak z naprawą :?: Czy to może być jakaś poważna sprawa :?

Pzdr

Marcin

Po co jeździć jak można latać...BMW
Opublikowano

Panowie,

szwagier w swojej E46 320i mial podobnie.Po wysprzegleniu i poruszeniu drazka w celu zapiecia biegu mial pukniecie dochadzace z tylu.Dotyczylo to glownie biegow 1,2 i 3.Na wyzszych biegach i predkosciach pukanie nie bylo slyszalne.

Okazalo sie,ze owe pukniecie bylo rezultatem calkowicie wykonczonych polosi.Po ich wymianie jest idealna cisza.

Opublikowano
Panowie,

szwagier w swojej E46 320i mial podobnie.Po wysprzegleniu i poruszeniu drazka w celu zapiecia biegu mial pukniecie dochadzace z tylu.Dotyczylo to glownie biegow 1,2 i 3.Na wyzszych biegach i predkosciach pukanie nie bylo slyszalne.

Okazalo sie,ze owe pukniecie bylo rezultatem calkowicie wykonczonych polosi.Po ich wymianie jest idealna cisza.

Mam to u siebie.. ale słychać to tylko jak auto się delikatnie toczy..

Opublikowano
Slychac nawet jak auto stoi.Trzeba tylko na odpowiednio wciskac sprzeglo i machac biegalka.Moj mechanik wlasnie w en sposob znalazl przyczyne(polosie).
Opublikowano
jak stoi ale ODPALONE autko tak to słychac. ale jak jade i delikatnie puszczam sprzegiełko to nie słytchac nic ale to naprawde delikutasnie musisz puszczas sprzegło!
  • 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja w swojej e46 miałem podobne stuki, o jakich tu piszecie. Występowały tylko przy zmianie biegów z 1 na 2. Dwóch mechaników szukało luzów w tylnym zawieszeniu i układzie napędowym i ich zdaniem luzów nie było. No cóż, przyzwyczaiłem się juz powoli do tego delikatnego pukania. Zniknęło te pukanie w troche dziwnych okolicznosciach - po wymianie oleju w skrzyni biegów. Wymieniłem olej i pukanie zniknęło kilkaset kilometrów po wymianie oleju. Teraz od wymiany oleju przejechałem juz ze 2000 km i na razie pukanie nie powróciło. Troche to dziwne, ale tak było.
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakiś Mobil, nie pamiętam jego nazwy. Specyfikacja to chyba 75W80, API GL-4... Ogólnie specyfikacja taka jaką serwis BMW zaleca do tej skrzyni. Weszło 1,1 litra.
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...