Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

przepraszam z gory jezeli opisalem niefachowo temat.

mam zamiar zmienic swiece zaplonowe i nie wiem czy ilosc elektrod na swiecy ma wplyw na prace silnika? aktualnie w samochodzie mam NGK (2-elektrodowe) a w sklepie proponuja mi NGK (1-elektrodowe). Wiec nie wiem czy wziasc takie jak mowia czy poprosic o takie same jak mam...

jak myslicie czy moge odczuc roznice w jezdzie?

Opublikowano

Raczej dałbym świece 2-elektrodowe,jak zaleca producent.

Chociaż osobiście mam 1-elektrodowe,ale Denso IK20 irydowe dobrze spisują się z gazem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Swiece mają być takie jak zalecil producent do danego silnika.Dobór świec to nie takie widzi mi się bo czemu 2-elektrodowe a nie cztero? na pewno byly by lepsze :wink: .
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, miałem podobny dylemat, ile elektrod? Nie jest prawdą, że im więcej, tym lepiej. Miałem wielo elektrodowe NGK i nie było ok. Kupiłem takie, jakie zalecili Niemcy w instrukcji obsługi, czyli jedno elektrodowe BOSCH i jest zupełnie inaczej. Silnik odpala na dotyk i chodzi wyjątkowo regularnie.