Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od pewnego czasu borykam sie z takim problemem ze silnik M50 pracuje tylko na 4 cylindrach, zdjalem oslone i doszedlem do szesciu cewek dajaych iskre, na kazdej swiecy jest iskra. Nie dzialajace cylindry to pierwszy i drugi liczac od przodu auta. Sprawdzilem to odpinajac po kolei kazda z wtyczek przypietych do cewek. Co to moze byc ? Gdzie szukac przyzyny. Dodam ze autko jezdzi na gazie a niepokojace objawy pojawiaja sie przy jezdzie na gazie jak i na bezynie. Dziekuje za zainteresowanie i prosze o Wasze opinie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pomiar ciśnienia sprężania prawdę ci powie.

Prawdopodobnie będzie to smutna prawda niestety.

A jaki masz tam zamontowany gaz?

I wykasuj pozostałe tematy bo robisz bałagan na forum.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz do mnie kawałek bo bym ci zmierzył te ciśnienia.

Ale akurat to nie jest bardzo drogi zabieg.

Przy pomiarze nie zapomnij zrobić próbę olejową.

A nie przegrzałeś jej przypadkiem?

Stawiam , że uboga mieszanka wypaliła ci zawory niestety.

Może być jeszcze tak , że poszła uszczelka pod głowicą. Mogła przepalić się miedzy cylindrami. Powody podobne.

Tu cała oszczędność wynikająca z zamontowania taniej instalacji wzięła w łeb.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
masz cewki do wymiany, na 100% sprawdź je przekładając je, zamień z cylindra który chodzi na ten który nie chodzi i zobaczysz. sprawdź to koniecznie, chwila roboty i będziesz wiedział.
Opublikowano

CZesc

Gaz jest starszej generacji nie sekwenje niestety. Tez myslalem o sprawdzeniu cisnienia.

Ciśnienie sprężania to podstawa jak pisał któryś z poprzedników.Cewki możesz sprawdzić oczywiście ( najlepiej od innego auta pożyczyć na chwile).

Może też być czarniejszy scenariusz : jak piszesz masz zwykły gaz a to tylko chwila do wypalenia zaworów lub spotkania zaworu z tłokiem przy " strzale" gazu i niestety przetestowałem to na sobie.

Zwykły gaz to kibel i proszenie się o kłopoty ( tak wiem wielu jeździ tak i sobie chwali ja zrobiłem 35 tys km na zwykłej instalacji zanim się to stało i też sobie chwaliłem i nie przyjmowałem żadnych argumentów).