Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chłopaki mam problem z abs,jak zaczynam chamowac i predkość spada ponizej 50km to pedał chamulca działa jak przy poślizgu.niewiem od czego to jest czy od czujnika czy sterownika?chciałbym aby ktośmi napisał gdzie sie znajduje ten sterownik z abs i air bag.z góry bardzo dziekuje za wskazówki.[/b]
Opublikowano

Zapala się wtedy kontrolka ?

Wygląda tak, jakby czujnik zle czytał prędkość obrotową koła.

Zaczął bym, na twoim miejscu, od sprawdzenia czujników i zębatek na piaście, czy przypadkiem nie sa zawalone brudem i czy mają wszystkie zęby.

Choć bardziej stawiał bym na czujnik.

Opublikowano

No rzeczywiście hehe :roll: czujnik czyta z impulsów a nie z zębów :doh:

Ale przekaz był taki że z czegoś czyta i to może oszukiwac. :D

Co do kontrolki to nie pisałem ze z napisem ABS.

Może być z napisem ASC lub DSC która moze informować nas, raczej nie o niskim poziomie płynu w zbiorniku spryskiwaczy ? :lol:

Chyba że też nie występuje w e39 :whistle: :hand:

Opublikowano
Zębatki na piaście ? A od kiedy E39 ma koronkę ABS ? :)

E39 ma kontrolkę abs (tak jak i e34).

Jeśli chodzi o problem mar-krol-a, to po za ortografią wskazuje na właśnie zabrudzony pierścień (pierścienie), lub czujnik nie jest dokładnie nad nim (pierścieniem).

pozdrwiam

Mariusz

Opublikowano

przy czyms takim nalezy pierw sprawdzic stan opon (ruznice zuzycia opon) i oczywiscie cisnienie

podrawiam

Opublikowano

To na 99% problem padającego czujnika, który przekazuje zły sygnał. Miałem tak jak kupiłem nieoryginalny czujnik (ale tylko na przód, bo na tył czujniki tej marki są OK)... Mało tego po reklamacji dali nowy i było to samo... Podczas jazdy cały czas wibrował jakiś zawór ABS i wystarczyło skompensować pedałem hamulca luz aby działał ABS. Jak założyłem oryginalny czujnik wszystko wróciło do normy...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png