Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Witam. Chciałem sie dopytać czy taki interfejs jak tcs cdp (http://allegro.pl/ds-tester-bluetooth-tcs-cdp-wysylka-24h-i6755391331.html) Bedzie działał i npą? Bo dziś prawie cały dzień z tym walczyłem i nie doszedłem z tym do ładu. Cały czas mi wyświetla BATERY=OFF i IGNITATION=OFF. Więc pisze tutaj z tym zapytaniem bo juz nie wiem czy jest sens sie z tym dalej męczyć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z inpą to ten interfejs raczej nie będzie działać, to interfejs dedykowany do oprogramowania które masz na płycie Delphi DS150

oprogramowanie rozpoznaje go i odwrotnie, trzeba zmodyfkować ediabas aby wykrywał ten interfejs dla inpy,

jak ma funkcje i jest zgodny ze standardem PASSTHRU j2534 to moge podesłać ci uzupełniene ediabas o dll dla pracy z STD:PASSTHRUD

https://www.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1607246-Cheap-USB-J2534-cable-with-arm-chip-works-as-passthru

w ediabas.ini interfface = STD:PASSTHRUD , obd.ini interface USB i port com tens sam co zainstalowany interfejs w menadzerze urządzeń (sterowniki ori interfejsu)

Wejdz do menadzera użądzeń windows i zobacz jaki jest status interfejsu (czy jest jak usb converter czy usb port COM )

przez i po zainstalowaniu sterowników ,

(zobacz film podobno ten interfejs jset identyczny i dedykowany do różnych prgramów

)
Opublikowano

Dziś poświęciłem troche czasu i pokombinowałem troche z inpą. Wgrałem nowe sterowniki wgrywałem inne wersje inpy zmieniałem wpis w ediabase no i niestety dalej nic. Udało mi sie wgrać inpe gdzie battery wyskoczyło mi na on a ignitation ciągle off. A po wybraniu auta wyswietla sie komunikat i niestety dalej nic z tego. Ma ktoś jakieś pomysły?? :?: :?:

https://lh3.googleusercontent.com/toXjR0zfEVNS4mFToECefYRK82l36RInWJDCVY222rg_et2-inqndi2QKnrrHO-uwbwCxTwtjefli-I=w1366-h662-rw

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Battery on i ignition nie ma znaczenia do diagnostyki to domena interfejsów bmw , inne interfejsy mają tylko linie diagnostyczne

bmw do 2007 OBD2 K-line na pinie 7 i pin 8

po 2007/03 DCAN pin 6 highspeed can i pin 14 low speed can

nawet dla inpa nowsza wersja INPA 5 obie kropki sa nie istotne do diagnostyki to tylko stan terminalu

tym się nie przejmuj skup sie na samej diagnostyce

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

instalował ktoś DIS z tych linków powyżej ? Potrzebuje pomocy w instalacji DIS-a, potrzebuje diagnozować E61 z silnikiem N47 2009 rok. Pomoże ktoś ?

Ew. jakie pliki mam pobrać z jakiej instrukcji korzystać ?

Opublikowano
ale jeszcze weźmy pod uwage szybkość działania i łatwość obsługi.po co się męczyć przy takim roczniku dis em..
sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano

Musisz ściągnąc i zainstalowac na dysku c :

Standard Tools 2.12

Musisz ściągnąc, odblokować i wypakowac na dowolny dysk ( nie musi byc C) dowolną wersje isty np:

ista d 3.55.11

musisz ściągnąć bazy sqlitedbs , odblokowac i wypakowac do tegoż folderu w ista.(sqlitedbs)

musisz ściągnąc i zainstalowac :

net freamwork 4.5, vs90-piaredist, vcredist odpowiedni do wersji systemu (x86 lub x64)

ista d regfix odpowiedni do wersji systemu (x86 lub x64)

To tak z grubsza :) Poszukaj na gryzoniu, tam tez znajdziesz dokładną instrukcje i kolejność instalacji.

sprzedam iCom Next Ori
Opublikowano

Nie, inpy nie musi byc . Ista wymaga ediabas 7.3.0 który jest zawarty w Standard Tools 2.12. Jednak jak juz sie zainstaluje ST 2.12 to instalacja inpy to chwila więc szkoda tego nie zrobić i oba programy można miec na kompie.

Dla upartych można jeszcze na tym samym sytemie (musi byc 64 bit) zainstalować ediabas 6.4.7 (zmieniając wczesniej nazwe tego 7.3.0) i na vmware uruchomić gotowca Dis v44.

sprzedam iCom Next Ori
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie. Mam interfejs BMW USB Viaken. Zainstalowałem interfejs i INPe OBD2 USB wersje 5.0 zgodnie z instrukcją. Przy odpalaniu jest bateria i zapłon ON. Gdy w programie wybieram auto e90 i próbuję wejść głębiej w jakieś ustawienia chociażby silnika to wywala mi błąd "Versions do not match. Malfunction possible!"

https://www.fotosik.pl/zdjecie/2813afc824605f65

Może macie pomysł co jest nie tak ?

Opublikowano
WItajcie. Mam problem z NCS'em. Dodam, że inpa śmiga bez problemu. Chciałem zakodować miganie kierunków podczas zamykania/otwierania. Po wczytaniu profilu i wybraniu swojego modelu(E46) wyskakuje taki błąd: https://zapodaj.net/d85786442bfec.png.html. Dodam, że nie mam u siebie takiego pliku w folderze bin. Czy każdy, komu działa ncs posiada taki plik?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też takiego pliku nie mam , mój NCS działa , pewnie zły moduł komunikacyjny wybrałeś

po 2001 roku nie uzywasz EWS i KMB jako muduły komunukacyjne z ZCS

połącz sie przez AKMB lub ALSZ tam masz FA zapisane

1 wybiez profil Revort's ......

F1 > F3 > E46> AKMB . OK > F6 i dalej według instrukcji

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Panowie.

Bardzo proszę o pomoc bo przeczytałem już tu milion postów i nie mogę sobie poradzić. INPA nie ma w menu mojego silnika. Co dopisać w pliku:

[ROOT_MOTOR]

DESCRIPTION=Silnik

ENTRY= DDE22,DDE 2.2 dla M51,

ENTRY= DDE30,DDE 3.0 dla M47,

ENTRY= DDE40,DDE 4.0 dla M57,

ENTRY= D50M47,DDE 5.0 dla M47 nowy,

ENTRY= D50M57,DDE 5.0 dla M57 nowy,

ENTRY=,,

ENTRY= BMS46,BMS 46 dla M43,

ENTRY=,,

ENTRY= ME9_4N,ME 9.2 dla N42 / N45,

ENTRY=ME9NG4TU,ME 9.2 / MEV9 dla N46,

ENTRY=,,

ENTRY= MS420,MS 42.0 dla M52 nowy,

ENTRY=,,

ENTRY= MS430,MS 43.0 dla M54,

ENTRY=,,

ENTRY= MS450,MS 45.0 dla M56,

ENTRY=,,

ENTRY= MSS54M3,MS S54 dla S54 M3,

ENTRY=,,

ENTRY= EKP_DS2,Pompa paliwa EKP,

Co nie kliknę to komputer myśli długo po czym błąd i powrót do menu głównego lub Program Stop.

Jak zmieniłem port to w ogule nie myśli tylko od razu błąd więc chyba port dobry.

BMW E46 316i, wyczytałem że silnik M43TU (1,9 benzyna, 105 KM, 1999).

Proszę o pomoc i jak coś namieszałem to przepraszam.

EDIT

Udało mi się połączyć poprzez ENTRY= BMS46,BMS 46 dla M43, jednak nie mogę zrobić synchronizacji - mam następujący komunikat po kilku sekundach:

Keine Startwert - Initialisierung im aktuellen Fachrzyklus durchgefuehrt.

Co robię źle?

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Kupiłem ten kabel: Nowy FT232RQ Dla BMW INPA Ediabas K DCAN Interfejs Dla BMW Serii z Przełącznikiem INPA DIS SSS NCS Kodowania Diagnoza Łatwiejsze w Obsłudze

http://s.aliexpress.com/AVFJBZjU

(from AliExpress Android)

Niestety się płyta jest pęknięta i nie mam oprogramowania. Sprzedawca nie odpisuje mi na pytanie gdzie znajdę do tego oprogramowanie tylko prowadzi monolog - że jeśli jestem zadowolony to prosi o opinie.

Czy ma ktoś może do tego oprogramowanie?

TAPATALK

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam, podajcie prosze jakis aktualny link do INPA. Mam juz chyba z 6 i zadny nie dziala jak trzeba. Interesuje mnie w jezyku niemieckim. Czy ktos pomogl by w instalacji przez Teamviewer ? Dzieki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaki masz system windows ?

jak windows 10 to trzeba uzupełnić rejestr serial ponieważ przy aktualizacjach systemu

dochodzi do usunięcia danych w serial (dotyczy danych interfejsu dla inpa )

poprawny fix dla serial

http://chomikuj.pl/M-car/Dokumenty/serial+port,5326921881.reg

sprawdzamy aplikacją obdsetup (mozna wcześniej sprawdzić czy wszystko OK

http://chomikuj.pl/M-car/BMW-car/OBDSetup,4534151183.exe(executable)

lub sprawdz w menadzerze urządzeń > porty COM i LPT > USB serial port COM X

sprawdz opóźnienie czy jest na 1 , bywa że przestawia się na 16 i dlatego problemy

można zobaczyć na moim filmie jak się ustawia interfejs

Opublikowano

Windows 8 bo nie chciałem aktualizować z racji właśnie na programy do bmw:) ja pakietem ze zamieniałem pliki w sp daten zanim sie tondzialo a z pol roku nie korzystałem z Inpy...

EDIT:opóźnienie było na 16 zmieniłem na 1 jutro testuje aucie bo mam dzis jeszcze pare rzeczy do zrobienia. Odezwę sie jutro dziękuje:)